Laudator temporis acti

Concedo nulli

Emlékeim Pannoniáról II.

2008. október 11. 11:02 - G.d.Magister

Brigetio (Szőny) egy egyetemi kirándulás során lett ismertté számomra. Csak arra emlékszem, hogy Borhy László régész nagy erudícióval bemutattott nekünk egy mennyezeti freskót, illetve annak rekonstruált maradványait, amely egy lovas nőt ábrázol. A mennyezet – tán egy barbár támadás során - beomlott, később ez alól tárták fel az archeológusok. Hatalmas munka lehetett a megmaradt darabokat megfelelően elhelyezni, ezáltal az egész alkotásról bizonyos képet alkotni. Imo corde gratulor vobis, collegae!

 

 

 

 

Savaria (Szombathely) szintén csak egy futó emlék számomra, egy másik tanszéki kiránduláson. Az Iseum csak mint ronda betonkolosszus maradt meg emlékeimben: szerencsére ezt a régészek is így gondolták, s az egészet újból fel fogják építeni, pontosabb rekonstrukció alapján.  Még l. a sírásókat. Nekem az igazán emlékezetes Savariából ― szégyen ― egy csoporttársam hülye poénja maradt. Éppen a borostyánkő út mellett álltunk, amikor arra lettünk figyelmesek, hogy egy kislány rohan a labdáját követve, épp a jeles műemlék (az út) felett. Ekkor a mondott kolléga megszólalt: „az anyja megmondhatná neki, hogy nem szabad kiszaladni az útra a labda után!” :)))

 

Scarbantia (Sopron) nekem nagyon kedves hely, sok egyéb ― nem antik ― ok miatt. Viszonylag sokszor meg is fordultam már ott. Ha valahol megfogható Magyarországon a történelem, ahol kissé borzongatóan ránk nehezednek az évszázadok, sőt évezredek, ahol a múlt illúziója – a Belváros főterén, a bencés templom előtt, vagy a Szent Mihály-plébániatemplom mellett állva – szinte tökéletes, hát az Sopron. Nincs még egy ilyen hely, csak az elcsatolt területeken, például Lőcse, Késmárk; még szerencse, hogy nem hagytuk, hogy Sopronra a sógorok rátegyék húsos kezüket.

De a római Sopronról, azaz Scarbantia nyomairól akarok most beszélni. Csak itt-ott tűnik fel, de valójában az egész belváros maga a régi Scarbantia! Tudott dolog ugyanis, hogy az Árpád-korban a megyeispáni földvár a római város falmaradványai mentén épült fel, s később a középkori belvárosi falak ugyancsak ezt a nyomvonalat követték. Néhol látható is a középkori fal egy-két részlete a házak között, amely mellett feltárták egy-két helyen a római városfalat is. Ebből viszont ― tehát a ráépítettségből ― az is következik, hogy nagyon kis mértékben tárható fel a római város (vö. Gorsium). Egy kis kiállítás egy banképület pincéjében van, elég multaságos, hogy a banki alkalmazottak vezetnek le minket a kiállítótérbe. Az épület új, így felteszem, az építésekor nyílt alkalma a régészeknek arra, hogy egy kicsit kutakodjanak, s feltárjanak alapfalakat, feliratokat. Van még kőtár a Fabricius-házban is a Főtéren. De engem a bank-múzeum hibrid fogott meg igazán. :)

 

Ismét biztatnék mindenkit, hogy ossza meg velünk pannoniai római emlékekkel kapcsolatos élményeit! 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://laudator.blog.hu/api/trackback/id/tr39708312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Philologos 2008.10.11. 14:22:52

Jómagam savariai lévén elmondhatom, hogy nálunk is van "bankmúzeum", a Fő-téren. Az OTP bank padlózata egy részét üvegből alkották, így látható a föld alatt egy oszlobdarab, mely a padlószint felett egy felújított oszlopban folytatódik, valamint a vízvezeték egy jó állagú része. Nemrég egy ásatáson előkerült egy Mithras-szentély is. A felújított Iseum valóban remek lesz. Van még egy történelmi témapark, ahol egy legióstábor rekonstrukcióját lehet bejárni, van kőhajító is, meg ami szem-szájnak ingere. Nyár végén pedig a Savaria karnevál meglátogatása mindenkinek kötelező!!! Legiósok, barbárok, reneszánsz táncosok, vásár, zenés programok, minden elérhető a történelmi érdeklődésűek számára. Mellesleg büszkén mondhatom, hogy Szombathely az ország legrégebbi városa! Colonia Claudia Savaria vivat!

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2008.10.14. 22:21:31

Érdekes volt.

Jó látni a borostyánkő utat!

Nekem az idén lett teljes a kép. Az északi végén már voltam korábban (Gdansk környékén) és most végre eljutottam a déli végéhez Aquileiába is.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.10.14. 23:10:38

Kedves Philologos, micsoda lokálpatriotizmus! Az ország legrégibb városa: végülis igaz. :) Már csak Szent Mártont kellett volna említeni.

Úgy látszik, egy bank építése autópálya-építés kicsiben: ha fontos helyen van, mint Sopron és Szombathely, lecsapnak a régészek az építésekor.

Karikás kolléga:

nics borostyánkő út túra? Biztos kitalálták már... végigkövetni Európán át az utat...

Anni* 2008.10.15. 12:40:32

nemrég volt valami cikk a megyei lapban egy olyasfajta elgondolásról, miszerint közös kulturális programokat, szorosabb együttműködést terveznek a borostyánkő út városai
de philologos majd kijavít, ha rosszul emlékszem ;)

Philologos 2008.10.15. 20:16:18

A borostyánkő út ügyes bajos dolgairól nem tudok, de linkelek galériát a karneválhoz kedvcsinálónak.

www.nyugat.hu/tartalom/galeria/2989

A nyugat.hu-n találhattok sok képet.

www.savariakarneval.hu/main.php

Innen is ajánlom tisztelettel a galériában található képeket.

Tib 2008.10.16. 17:05:28

Murci, hát még a középkorászoknak :)

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2008.10.16. 22:59:02

OFF

Üdv Kollégák!

Nekem ebben a sztoriban valami bűzlik:

www.hirado.hu/cikk.php?id=304058

Találtam egy 154-es consul suffectus-t ilyen néven, egyébként mást semmit.

Nem valami média játékról van megint szó?

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2008.10.16. 23:18:45

A sztori mégsem teljesen kacsa. Sír van, sőt felirat is:

blogs.discovery.com/news_archaeorama/

de, hogy ő miért a Gladiátor?

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.10.17. 01:00:05

Hát, karikás kolléga, ezt a Gladiátoros posztba kellett volna, de megértem, most ez a friss poszt.
Ami a témát illeti: monumentálisnak tűnik ez a síremlék. Nyilván a régész erre értette a felfedezés nagyságát, nem arra, hogy Nonius nyughelyének megtalálása olyan fantasztikus dolog lenne (turistalátványosság lehet belőle, a la Gladiator... jaj.)

Ez a cikkben azért ütött, még leírva is hátborzongató, hogy milyen volt a filmben, azt már szerencsére elfelejtettem: "A haldokló császár azonban nem bízik meg saját fiában, Commodusban, ezért Maximusra bízza a vezetést, és megkéri rá, hogy állítsák vissza a köztársaságot." Hát persze. Meg azzal is megbízta, hogy tűzzék ki a Capitoliumra az amerikai zászlót. Hülyék.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.18. 10:41:48

Studia epigraphica Pannonica / Corpus Inscriptionum Latinarum III 2 Pannoniai Kötetét Előkészítő Bizottság Magyarországi Munkacsoportja.. -- Budapest : [MTA], 2008

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.18. 10:42:55

Tib, ja ja, de itt nem az a fajta bőcsész gyülekezik.. :P
süti beállítások módosítása