Laudator temporis acti

Concedo nulli

Pokorni, avagy a latintanítás fontossága

2011. február 26. 10:01 - G.d.Magister

balna-ocean-ugrik.jpgPokorni Zoltán nem először szerepel nálunk, sőt, az a (csak első pillantásra) megtisztelő szerep jutott neki, hogy vele kezdtük meg a blogunkat. Akkor Rhodoszt hitte egy folyónak, de ez semmi ahhoz képest, amit a tv2 reggeli műsorában csinált, s a Képviselő Funky jóvoltából megismerhettünk mi is. Hogy rövid legyek: a balneológiáról azt hitte, hogy bálnatenyésztést jelent. Íme a videó, az izgalmak 1:52-nél jönnek:

 

Nehéz megszólalni ezekben a percekben. Kezdjük a dolog tisztázásával: a balneológia természetesen "a gyógyforrásoknak, gyógyvizeknek a gyógyfürdői alkalmazásával és hatásaival foglalkozó tudomány", vagyis gyógyfürdőtan - és nem annyira gyógyvíztan, ahogy Képviselőék írják, hiszen a balneum (fürdő) görög-latin szóból ered. Természetesen a bálna (balaena, görögül φαλαινα) szóhoz semmi, de semmi köze. Azt nem ecsetelem, mert a Képviselőék is megtették, hogy a balneológusokat különösen nem kellene alázni, mivel most olvastam, hogy a külföldiek számára a legnagyobb vonzerőt éppen a fürdők jelentik kis hazánkban.

A másik vonzat meg persze az, hogy a latintanítás legalább egy bizonyos szint felett és főleg humán szakokon, illetve humán gimnáziumokban a képzés része kellene legyen. Mert az nonszensz, hogy a magyar-történelem szakot végzett Pokorni, egykori oktatási miniszter ekkora marhaságot mondjon egy tévében.

Végül a hatalmasat bakizó államférfi okulására idézem e szép epigrammát:

   Balnea, vina, venus corrumpunt corpora nostra;
     Sed vitam faciunt balnea, vina, venus.

 

   Fürdők, bor, szerelem mind megrontják a mi testünk;
     Ám mi az élet, ha nem fürdők, bor, szerelem?

 

509 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://laudator.blog.hu/api/trackback/id/tr762691798

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Balneológia 2011.02.28. 00:42:02

Természetvédők csoportjai szorgalmazzák, hogy Magyarország haladéktalanul csatlakozzon a Nemzetközi Planktonvédelmi Egyezményhez.Ugyanakkor, kiszivárgott hírek szerint a kormány hamarosan társadalmi vitát kezdeményez a balneológia oktatásának szükséges...

Trackback: Repül a bálna 2011.02.26. 13:04:25

 Ki kicsoda a magyar politikai életben, eddig úgy hittem, tudom. Azt is tudom, hogy nincs félelmetesebb fegyver a nyilvánosságtól. De hogy zenével is lehessen ölni, abban eddig nem hittem.  http://www.youtube.com/watch?v=9VTq19IT1w4   ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dpspeti 2011.02.27. 00:56:11

@venszivar: Egyetlen szorol van szo, a balneologiarol, ami a baki volt, utána javitotta. O a bálnatenyésztés peldaval jott, bár tényleg jobb lett volna a mackotojás keltetéssel jonni, mert akkor biztos nem gondolta volna senki, h Pokorni szerint a mackok tojással szaporodnak. Nem volt eléggé életszerutlen a példája ahhoz, hogy a megfelelo kovetkeztetest vonják le sokan. A lényeg továbbra is, h nem pl a kommunikácio szakrol van szo, hanem a mindennapokban igazábol csak hobbyszeruen felvett szakokrol, aminek elvégzése semmivel nem járul hozzá a magyar gazdasághoz... Ujra mondom, még mielott félreértés van, csak azért védem, mert szerintem itt a baki javitva lett, de ezek ellenere utálom Pokornit. De az utálat nem azt jelenti, hogy minden egyes megnyilvánulását lehurrogom, es minden hibájára lecsapok... ahogy a Fidesznek sem kell minen MSZPs inditványt kapasbol elutasitania, es visszafele is igaz ez..de sajnos ezt csinaljak..

dpspeti 2011.02.27. 00:59:09

@G.d.Magister: A te egész érvrendszered a "az nem ugyanaz" résznél bukott meg :P :) Ha azt mondta volna, h "mert ez ugyanaz" na akkor már 6os dobás nélkül is talán továbbmehetnél ... :P

dpspeti 2011.02.27. 01:01:47

Na de részemrol koszonom a vitát :) GOndolom nem fogunk kozos nevezore jutni :) Maradok tisztelettel: dpspeti

Hatványpatkány 2011.02.27. 01:01:50

A tanulság az, hogy ne használjon senki olyan idegen szót, amiknek a jelentésével nincs tisztában, mert annak komoly beégés lesz a vége.
És ezen nincs mit csűrni-csavarni sehonnan sem.

venszivar 2011.02.27. 01:06:27

@dpspeti: Apám!Ahhoz képest,hogy "utálod"....Ha védő ügyvédre lenne szükségem,jó lenne,ha mellettem lennél.Eddig még soha nem kellett.Jól nyomod.....,de azt ,hogy minek?!Mindegy,mindenkinek van valami "hibája". )))))D

dpspeti 2011.02.27. 01:10:16

@Hatványpatkány: tisztában volt vele, ezert korrigált ez az alapja az egesznek konyorgom :D:D

@venszivar: hát ha csak egy hibam lenne... :D

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2011.02.27. 01:15:35

@dpspeti: aha, beégtél, "ja bocsi gyorskeresés volt, tényleg nem létezik a bálnatenyésztés (akkor hogyan akart volna arról beszélni??)", de akkor is neked van igazad, persze. Jól van, magadat minősíted. Én a legkevésbé sem maradok tisztelettel, aki ilyen agresszíven buta, az nem érdemel tiszteletet.

Egyébként a "nem ugyanaz": mi is "nem ugyanaz"? Ekkor még nem mondott semmit egyáltalán arról, hogy mi AZ. Hebegett, habogott, járt az agya, hogy akkor mi a túró az, amit kibökött. Ja nem ugyanaz, mivel nem ugyanaz... az agyában ködösen megjelent az a rohadt nagy állat, hm, hogy ezzel foglalkoznának csak? Bálnafigyelés? -vadászat? Vagy hasonló? "Ja azzal nem ugyanaz", de nem, megvan: "bálnatenyésztés!!"

Dick The Nick 2011.02.27. 01:34:14

Ahogy az ókorban a latin is szólott "Roma Victor" :)

maat 2011.02.27. 01:40:38

Mondta, hogy nem ugyanazt jelenti, de aki nem akarja, nem hallja meg.

A mondanivaló lényege az volt, hogy sok a felesleges szak. Nem hiszem, hogy nem értettétek meg a lényeget, inkább nem akarjátok megérteni.

A latintanítás pedig felesleges, így is jelentős terhelés van a diákokon. Így is sok olyat tanulnak, amelyeknek hasznát nem látják. Aki akarja tanulja fakultációban, de ne legyen kötelező.

a-kis-herceg 2011.02.27. 01:57:45

@maat: végre vki érdemben vizsgálja a tartalmat.

mert bizonyára te tudnál példákat sorolni miket szüntessenek be... mert ő nem tudott... csak hadovált.

én inkább úgy látom nagyon népszerűek az inproduktív irányok pl jogász... stb. de ehhez nem mernek nyulni. pedig a mennyiséggel lenne mit.

és épp most indítanak navracsics 5lete alapján "Közszolgálati" Felsőoktatást. pedig pont anyni bálnánk van, mint közszolgálat...

na de azt rögtön nem mondhatta példaként...

Dr Smit Plagius 2011.02.27. 02:37:25

@molnibalage: nos, latinórán sokat olvastunk, fordítottunk; főleg verseket, leveleket. megismerkedtünk a magyar nyelv szépségével. szerintem olvasni jó, több nyelvet ismerni jó.
mikor olvasna egy kamasz klasszikusokat egyébként? anakhreont, nasot, tacitust?
ovidiust?
"odi et amo quare id faciam fortasse requiris nescio sed fieri sentio et exrutior"
és hol tanulná meg érezni a gyönyört, mikor ezt hallja: "bús düledékeiden husztnak romvára megállék csend vala felleg alól kel fel az éjjeli hold"
mintha selyemmel törölném ki a seggem...

párnalárva 2011.02.27. 04:14:19

Ki a fenet erdekel hogy mit jelent a balneológia. Ha vkinek nem a szakterulete es kivancsi ra es nem tudja rakeres a google-on. Ennyi. Dobbenet hogy mennyi ideje van egyeseknek.
Kivancsi lennek hogy a kedves szerzo tudja-e mi/ki az a Couchy-fele konvergencia kriterium, urethane kotes, Pauli-elv, molalitas, Henry-torveny, kemiszorpcio, raoult-torveny, nukleofil addicio, Hess-torveny, Laplace-transzformacio, John Coltrane, Bob Berg, West Montgomery, stb, stb
Neeem? Huuuuuuuuuu, Hat az kurva nagy gaaaz. Most rogton elsulyednek szegyenemben. Leluhetsz. egyes.
Csak azert mert te ertesz egy adott terulethez nem jelenti azt hogy mindenkinek kell. Barom.

Goompah 2011.02.27. 04:36:16

@a-kis-herceg:

"én inkább úgy látom nagyon népszerűek az inproduktív irányok pl jogász... "

Ez így van. Ám egy kis latin nem ártana neked sem, akkor inproduktív helyett improduktívat írtál volna.

Goompah 2011.02.27. 04:38:22

@parnalarva:

Jó lesz a Wes Montgomery is. :)

Amúgy egyetértek veled.

dbeata 2011.02.27. 06:23:22

@namitirok:

Lájkoltam :-). Rajtam ne múljék.

kutya vacsorája 2011.02.27. 07:36:44

a bálnagate nem csak a fideszes pártelit (vidéki párttitkárok elsőkörös értelmiségi gyermekei) műveltségét mutatják (jól), de a pedagógusokét is. pz dicsősége,h.éveken keresztül elhitette,h.urasabb, városiasabb mint a kulturát a videoton vip-páholyban keresők. hát nem:)
@molnibalage: "ha majd egyszer fiad lesz" sztem célszerű a csekkitöltést neked magadnak elmagyarázni neki. meg még pár apró, de fontos egyéb készséget is. mindent nem lehet áttolni az sulira.
én tanultam latint és szerettem. nem az a latin célja, h.segítsen más nyelvet tanulni (segít egyébként, de tényleg megy nélküle is), aki ezt nyomja, sztem a lényeget nem érti. a "lényeget" pokorni tanár úr mutatta meg:)
egyáltalán nem tartom feleslegesnek azt a műveltséget, amit a latin közvetített, inkább az efféle hozzászólást gondolom - khm - egyszerűségnek. ezzel az erővel le lehet élni egy életet, sőt karriert is lehet csinálni (lsd.politikusok) úgy hogy a teljes világirodalomból csak dakota közmondásokat ismerünk. és? sztem az is egy álláspont, hogy mások meg szarnak a karrierre és szívesebben olvasnak catullust. (vagy hogy az angol byron nyelve és nem a seggfej okj-s mendzserasszisztens macáké...)

hipokrita 2011.02.27. 08:06:31

Azért szerintem fura, hogy vannak olyanok, akik kipártolnak egy ekkora marhaságot. Én egyáltalán nem vagyok bölcsész, CAUCHY (és nem Couchy) úrtól is tudok ezt-azt, fogalmazzunk így, de ha bemennék az országos tévébe, akkor nem kezdenék el a magyarországi bálnatenyésztő-szakmenedzser szak szükségtelenségéről, meg Új-Zélandról, meg úgy egyáltalán a bálnákról beszélni, balneológia címszó alatt. Bármilyen meglepő, egyszerre képes vagyok ugyanis ismerni egynéhány matematikai fogalmat, és egyéb fogalmat. Ezt hívják talán úgy, hogy műveltség, továbbá úgy, hogy precízió: ha valamiről beszélek, akkor nem baromságokkal szoktam traktálni a közönséget.

ficsilla · http://ficsill.blog.hu 2011.02.27. 08:25:15

Ugyan már ki gondolta hogy politikusaink intellektusuk alapján kerültek oda ahova, hogy a választás arról szól hogy a sok jó közül kiválaszd a legjobbat..
Teszem hozzá nem is várom el hogy a világ minden területén szakértő legyen, VISZONT azt elvárom hogy a szakmai döntéseket szakértők támasszák alá, és a politikus KÉSZÜLJÖN FEL, mikor a témában nyilatkozik. EZ A DOLGA!

FORTUNAFIA 2011.02.27. 08:26:09

@DarthVader: igen sajnos itten kérem igazság van, ha valakit idézett akkor nyilván nem jópofa blöff volt , ugyan kérem ne legyünk már ennyire naívák. Sajnos tanár úr nem tud latinul, és abszolút tudatlanul kver össze mindent nagy a szósz de a sodó alatt nincs semmi...ez a problem pajtások..

Hígagyú 2011.02.27. 08:28:28

Igaza van Pokorni elvtársnak! Semmi szükség a balneológusokra, hiszen még tengerünk sincs!
Ugyanígy értelmetlen a bakterológiai szak, úgy egy az egyben. A bakterek vagy leengedik a sorompót, vagy nem. Ezt nem szükséges felső szinten okítani!

vegyérték 2011.02.27. 08:37:23

Akkor most a villamosmérnök képzést is fizetőssé akarja tenni pártunk és kormányunk? Elvégre MO-on nem kell villamost tervezni!

Hígagyú 2011.02.27. 09:25:21

Megmondom a frankót! Pokorni valójában bal neologiáról beszélt.
A neologia mint tudjuk a zsidó újító mozgalmak speciális magyar ága. Ezen belül kettéoszlik jobboldali és baloldali neologiai irányzatra.
Pokorni a neologia baloldali szárnyáról beszélt, vagyis a bal neologusokról.

Csak azt nem tudom még megmagyarázni, hogy illik ez bele a riportba? Már dolgozok rajta!

soproni1 2011.02.27. 09:30:44

@parnalarva:

A szerző nem is hozza fel példának, mint Pokorny.

@kutya vacsorája:

Én tudom kívülről a Walesi Bárdokat, de az elmult 30 év alatt még sosem voltam olyan társaságban, munkahelyen, ahol bárki megkérdezte volna, hogy tudod-e a WB-t ! Kvázi az életemet sosem vitte előbbre.
Bár 4 éve még ellenezték a térítős szakokat, most ők kerültek a szopó álarc mögé, valamit kell mondaniuk.
A vizitdíj is visszajön más néven.

Iustizmord 2011.02.27. 09:42:56

így van, le a kommenista bálnakúrókkal, akik a szegedi egyetemen, a puszta közepén, a gyapottermesztés melléktermékeként előálló több köbkilométer vizet arra pazarolják hogy a bálnák belemossák a seggüket!

Hatványpatkány 2011.02.27. 09:45:11

@dpspeti: ja. igazán meggyőző korrekció volt zozi részéről...
@parnalarva: nem az a baj, hogy nem tudja valaki, mit jelent egy idegen szó. az a baj, ha úgy használja, hogy nem tudja, mit jelent.

egyébként othello attól még fekete marad, hogy egész nap hóval suvickoljátok.

magister, gratula a 400+ kommenthez. :)
esetleg a renomé és rezümé szavak közötti különbségek kereszténydemokrata gyökereiről (most nem a személyeket értem ez alatt, bár csábító lenne) nem lesz poszt? :)

Iustizmord 2011.02.27. 09:46:04

továbbá van itt a bálnaellető medence mögött egy komplett sportkomplexus is, de ettől a kormánynak kisebbrendűségi komplexuma alakult ki. ez persze csak az egyik honatya szuvenír véleménye.

Iustizmord 2011.02.27. 09:47:52

@Két sört meszkalinnal: Ahogy az ókorban a latin is szólott "Roma Victor" :)

fordítva: viktor roma... :o))))))

zsugásvili 2011.02.27. 09:51:24

Most rögtön elsüllyedhetsz szégyenedben...
Persze két l betűvel. Leülhetsz, egyes.

zsugásvili 2011.02.27. 09:52:42

@parnalarva: Most rögtön elsüllyedhetsz szégyenedben. Persze 2 l betűvel. Leülhetsz, egyes.

trist 2011.02.27. 09:56:06

Nem olvastam vegig a kommenteket, igy nem tudom, hogy irta-e mar valaki, de szerintem ezt most mind a k.funky, mind a laudator nagyon benezte. Balneologiat mondott, aztan rajott, hogy az nem az, mint amit fel akart hozni peldakent. Sot, tovabbmegyek, talan az is atfutott az agyan, hogy az eppen rossz pelda lenne, mert annak igenis van relevanciaja a "furdok orszagaban". Ezert maradt a balnakutatas, vagy mi a pek. Szoval kicsit nagy feneket keritettetek ennek a riportnak, holott nincs benne semmi gaz.

Tormán Piktor 2011.02.27. 09:57:30

Pokornira sincs szükségünk...ingyenélő, tehetségtelen, kommunista fajzat!

soproni1 2011.02.27. 09:57:45

Ahogy Hofi mondta:

- Elfelejteni aztat, hogy mondják: törölköző vagy türülköző ?

- Figyelj Pubi ! Az, hogy "aztat" meg sem kellett volna tanulni !

Tormán Piktor 2011.02.27. 09:59:15

@trist: hú de rossz magyarázat...egy ékezet nélküli kommentelőtől

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2011.02.27. 09:59:31

@trist: volt erről szó, hajaj... és igencsak meg lett cáfolva. Sajnos, ha valaki kommentelni akar, a kommenteket előbb el kell olvasni. Legalább futólag.

lanyi 2011.02.27. 10:05:27

Tényleg az oktatási reformban az a fő kérdés, hogy mi a szarral foglalkozik a balneológus?

Ettől szánalmas a poszt!

Az meg teljesen igaz, hogy a képzés torz ebből a szempontból.
Mi a fasz szükség van ennyi andragógusra, meg sorolhatnám.

ja hogy lényeg a fröcsögés?

bgp 2011.02.27. 10:06:24

@dpspeti: mert egy konkrét példát kértek tőle. Ha zabhegyezést mond, még az is jobb, mert az legalább közkeletű semmittevésre utaló kifejezés. Ehelyett benyögi a balneológiát, ami valóságos, csak nem felesleges. Valamelyik talpnyalója ez alapján még meg is szüntetheti, "csak mer' a főnök azt mondta".

kutya vacsorája 2011.02.27. 10:10:48

@soproni1: ööö és ebből mi a tanulság? ugye nem az,h.nem kellene arany balladákat olvasni középiskolában? (hogy kívülről bevágni tényleg kellett-e, azt nem tudom. mondjuk én nem bánom, h.emlékezem némelyik megtanult verse, de ízlés dolga.)
@parnalarva: igazad van, tanuljon meg a kölök írni-olvasni, oszt majd mindent megnéz a gugliban....
mondjuk a világ kicsit erre halad, az tény. csak akkor miért sír mindenki, incl. és főképp a politikusok,h.jaj valóvilágot néznek a fiatalok, borzasztóóó. kicsit álszent ez így, nem?

Trejo 2011.02.27. 10:14:51

@lanyi: Az oktatási reformban az a fontos, hogy a Fidesz egyik nagyágyúja azt sem tudja miről beszél az ügy kapcsán. Maszatolás.
A leckét sikerült megtanulnia, semmi konkrétum, csak bla-bla.
Ennek az embernek akkor kellett volna végleg eltakarodnia a politikából, amikor egy kiadós kommunistázás után szembesítették azzal, hogy a faterja elsőosztályú III/III.-as vamzer volt. (Amiről ő persze nem tudott.) :-)

trist 2011.02.27. 10:20:31

@Tormán Piktor: Magyarázat? (Csak a te kedvért, ezúttal ékezettel. :)) Én nem magyaráztam semmit. Kommentáltam, véleményeztem. Erre való a komment, nem? Ezek szerint eltér a véleményünk.
@G.d.Magister: Igazad van. Végigolvastam. Bár nem a kommenteket kommenteltem, hanem a bejegyzést. Mindenesetre cáfolatra nem leltem, csak különböző véleményekre. Az enyém is az volt. Szerintem itt nincs fail. Viszont a blogot szeretem, és szerintem inkább legyen egy bejegyzés érdekes, mint címlapos. :)

lanyi 2011.02.27. 10:21:48

@Trejo:

Te kis barátom lófaszt se tudsz arról, hogyan nyomorított meg embereket a kommunista rendszer.

Az tudok kikből állt a kádárokból a biszkukból az aprókból a gáspárokból és sorolhatnám.

de nyugodtan fröcsögj szart sem érdekli

Iustizmord 2011.02.27. 10:23:25

@trist: most épp a védhetetlent véded, de hajrá...

venszivar 2011.02.27. 10:24:30

pokorni,egy agyalágyult,sértődött nulla....

ilidez 2011.02.27. 10:25:25

Na persze! A XXI. században pont latint kellene tanulni és tanítani! Nem véletlenül ógörögöt? Persze tanulja ezt, aki szereti és akit érdekel, de éppen ez lehetne az egyik olyan szak, amelyért fizetni kellene. Az adófizetők pénzén olyan szakokat kell támogatni, amelyek hasznosak a társadalomnak. Elnézést, hogy ezt éppen itt írom le.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2011.02.27. 10:44:44

@ilidez: persze, a társadalomnak a pék, az orvos, meg a sírásó a hasznos. Ezzel a logikával.
Hadd jegyezzem meg újra meg újra, hogy a latin 800 évig a magyar írásbeliség meghatározó (sokáig kizárólagos) eleme volt, ezért latin nyelv ismerete nélkül nem lehet senki valódi történész Magyarországon az újkorral bezárólag, ugyanígy régész, régi magyar irodalommal foglalkozó irodalmár, művészettörténész stb. Nem beszélve most az újlatin nyelvekről. Egy sor tudományágnak elengedhetetlen, hogy az egyetemi latinoktatás magas színvonalon folyjék. Vagy a fenti tudományágakat is fizetőssé akarod tenni?

Mosch Oly 2011.02.27. 10:44:49

Itt nagyon sokan ferdítenek.
fogadjuk el nyelvbotlásnak, de azt illik rendesen kijavítani, főleg ha ilyen kötekedők veszik körül mint a tisztelt fórumozók ;-)
Latint tanulni csak annak akinek gusztusa van hozzá. Nekem nincs, a latin eredetű szakkifejezéseket nem csak latin órán lehet megtanulni. Elég ha az embernek egészséges a kíváncsisága, de bármelyik humános vagy reálos órán találkozhat velük. Ha már hasznos órákról van szó inkább némi rendes egészségmegőrzést, és jogot, és némi gazdasági ismeretek. Talán okosabban költekeznénk és okosabban formálnánk a politikát és a halálozási statisztikák is szebben mutatnának. Persze kinek a latin, kinek a hosszú jómódú élet titka...

Lbea 2011.02.27. 10:47:28

@lanyi: nem, kedves, nem ez a lényeg
hanem az, hogy aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul
főként akkor, ha az illető most éppen egy oktatási tótumfaktum

Lbea 2011.02.27. 10:48:49

@Mosch Oly: meg heti 10 óra testnevelést, mint esztergomban, a mintavárosban, igaz?

Mosch Oly 2011.02.27. 10:54:13

@Lbea: az sem rossz ötlet, lehet hogy a heti 10 az túlzás, de sok gyereknek csak ez jelenti a mozgást amit a suliban csinál, viszont nem kellene erőltetni bizonyos dolgokat. Én speciel sosem tudtam megtanulni kötelet mászni és elég lassan futottam, de a súlyomat tartottam az egészséges határokon belül. Legyen a testnevelés az amikor a gyerek megtanulja karban tartani magát, ehhez elmélet is társul, és jól is érzi magát.

Trejo 2011.02.27. 10:55:05

@lanyi: Nem elég, hogy bugyborékol belőled a hülyeség, de kimondottan primitív vagy.
Sosem késő elkezdeni a tanulást. Iratkozz be bálneológia szakra! :-)

soproni1 2011.02.27. 10:57:43

@kutya vacsorája:

Az Arany balladák nagyon fontosak. Sőt az Anyám tyúkja is.
A helyes táplálkozás, légzés is fontos.
Sőt azt is tanítanám, hogy ne vegyünk autót, lakást, plazma tv-t, ha nincs rá pénzünk, de a rokonnak már van.

soproni1 2011.02.27. 11:00:58

@Lbea:

A főnöke is hősnek kiáltott ki a nőnapon egy nőt, akiről kiderült, hogy férfi. Az idős hallgatóság meg is tapsolta.

Mosch Oly 2011.02.27. 11:07:52

elég necces eldönteni mely szakok hasznosak a társadalomnak.
sokan büfé szaknak tekintik a tanár és tanító szakokat. Azt mondják hogy túl nagy a tanár képzés, de elnézve a 35 fős osztályokat én inkább elősz9r azt mondanám, hogy túl kevés tanárt alkalmaznak. Max 20 fős osztályok kellenének, + az esetleges tehetség gondozáshoz és felzárkóztatáshoz szükséges korrepetálások. Ehhez bizony sok tanár kell, de elhivatottabbak és jobban képzettek mint amelyek most ontanak a főiskolák, hogy jobban meg is fizessék őket.
Jog, ez is érdekes kérdés ebbe kevésbé van bepillantásom, szüksége van rá a társadalomnak de mégis korlátozni kell mert Dunát lehet a jogászokból rekeszteni. Ugyan akkor eltudok képzelni egy olyan világot ahol a mindennapi élethez mindenki kaphat jogi tanácsadást ingyen, hogy tisztában legyen a jogi lehetőségeivel, hiszen ez alkotmányos joga. Felfogás kérdése mit tartunk fontosnak.

Tormán Piktor 2011.02.27. 11:55:09

@trist: a pokorni elvtárs(ad) gondolatmenetét próbáltad megmagyarázni. De ezt pár bejegyzéssel később már elfelejtetted, mint ahogy akit megvédtél és a haverjai azt, amit a választás megnyerése előtt ígértek.

Goompah 2011.02.27. 12:33:43

@Iustizmord: Látom, beálltál az bégető kórusba, az akolmelegbe. :)

Baldvogel 2011.02.27. 12:42:16

Minden tiszteletem a blog szerzőinek és a nagyműveltségű hozzászólóknak. Olvastam már néhány rendkívül érdekes és izgalmas témát itt, és nehezen tudtam eldönteni, hogy a posztoló vagy a kommentelők előtt emeljek-e mélyebben kalapot. Gratulálok és további sikereket kívánok nekik!
De. Nagyon sajnálom, hogy ez a poszt megszületett itt és hogy egyfajta gőgös elitista pocskondiázásba csapott át a kommentek sora (tisztelet a kivételnek).
Mivel műveltségem sehol sincs az ide írók túlnyomó többségééhez képest, csak feltételezni tudom, hogy mindenkivel előfordult már olyan sajnálatos eset, amikor éppen, hirtelen egy rossz szó jutott az eszébe és ki is mondta. Aztán persze szégyenkezett. Vagy korrigált. Vagy megpróbálta elsunnyogni ("istenem, hátha nem vették észre"). A "balneológia" szó kiválóan alkalmas ilyen könnyelmű tévesztésre. A fürdőtan és a bálnák párosítása egy közszereplőtől, főleg élő televíziós adásban persze rendkívül vicces és/vagy bosszantó (vérmérséklettől függően), de óriási túlzásnak érzem ebből levezetni az illető műveltségi fokát, jellemét, az általa képviselt politikai nézetet vagy pártja általános szellemi színvonalát.
Még ennél is rosszabb, hogy egy ilyen semmiség ürügyén több kommentelő egymásnak esik, és útszéli modorban kioktatja a többieket. Ez igazán nem méltó ehhez a nagyszerű virtuális helyhez.

Lbea 2011.02.27. 12:45:54

@Baldvogel: maximálisan egyetértek, de azért csak szánalmas, hogy idehívták, ezzel a témával kapcsolatban hívták ide, felkészült(?), s - bár kérdésre - ő hozta fel a bálnaságot...
még egyszer: aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul

Lbea 2011.02.27. 12:46:33

@soproni1: erről lemaradtam :-(

Lbea 2011.02.27. 12:52:47

@Mosch Oly: úgy látom, nem vagy képben...

"Na, milyen napod volt? - teszem fel az obligát hülyekérdést Dávid fiamnak a minap. Hosszú, dupla tesi, fárasztó.. - válaszol. Miért, mit csináltatok? Fociztatok? - kérdezem én, naívan. Gereblyéztünk. Mivan?! Hol? Miért? Az udvaron - mondja - mert a teremben nem fértünk el. Már volt bent 4(!) osztály."

putritours.blog.hu/2010/09/06/a_meggyes_tesi

vagy itt:

egyelettajairol.blogspot.com/2011/02/mintavaros.html

Mosch Oly 2011.02.27. 13:44:58

@Lbea: Valóban, ezzel nem voltam képben... azt hiszem nem is leszek, ez az Esztergomiak ügye. engem kicsit a Koreai (? lehet vietnámi) játékfüggö gyerekek leszoktató táborára emlékeztet. CSak itt nem a függőség leszoktatás, hanem a fenntartó jogán aki parasztvakító kampányt folytat. Mindenképpen ostoba dolog, még akkor is ha esetleg véletlenül felmerülhet a kérdés, hogy jót akart.

Ezeken túl lehet ésszerű az oktatás, minden szintje. Más kérdés, hogy nem tudjuk kikre bízzuk.

Mária, a barbár 2011.02.27. 15:18:55

Igen, kell heti 5 óra testnevelés, hogy ne lustuljanak el, meg tanuljanak még egy nyelvet, és középiskolás korukban végezzenek még 50 óra KÖTELEZŐ ingyenmunkát. Nem önkéntes, hanem kötelező alapon foglalkozzanak emberekkel. A harmadik nyelv meg gondolom, nem a latin lenne, hanem vagy egy modern vulgaris nyelvjárás, vagy az orosz nyelv lenne, esetleg a japán. Na, de minek a rovására?

iovianus 2011.02.27. 15:49:41

Majd 500 komment ez igen! Magister uram, biztos vagyok benne, hogy ennyi olvasó közül sokan nézik a többi postot is!

Végül is Pokorni a mondat közben rájött, hogy hibázott, nekem úgy tűnt. De ez tényleg elég nagy baki, látszik, hogy politikusnak ma nem az "agyonművelt arisztokrácia" megy hanem...

p.s.: kellene egy olyan post/alblog/akármi ahol latin nyelvi/nyelvtani kérdéseket lehetne feltenni egymásnak, állandó jelleggel, a tanulást elősegítendő. Lehet ilyen?

Goompah 2011.02.27. 18:16:14

@iovianus: "Lehet ilyen?"

Dehogy! Maximum akkor, ha válaszadás ürügyén valakit fikázni lehetne.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2011.02.27. 18:59:24

@Goompah: vegyél vissza.

@iovianus: persze, lehet ilyen. Gondolkozz címen, ilyesmin, s megcsináljuk. Mondjuk ezt egy fórum keretein belül jobban el tudom képzelni, csak a fórum már olyan avitt...

Goompah 2011.02.27. 19:11:34

@G.d.Magister:

"vegyél vissza."

Ezt miért nem a habzó szájú fikázóknak mondod?

Ha elolvasod az eszetlenül gyűlölködő kommenteket, nemigen juthatsz más következtetésre. Ne a tükröt hibáztasd, ha nem tetszik, amit látsz benne. :)

Ettől persze tilts ki nyugodtan, szarok rá. Ennek hatására biztos elmaradnak a gyűlölködő, színvonaltalan kommentek, fikázások. :)

2011.02.27. 19:44:03

Oh, mi Magister, rogo te quare hoc scripseris. Iam prius scisti plebem vulgarem nil nisi stupores delectare.

Hic populus historiae fundamentorumque humanitatis suae - pro dolor - oblitus est. Ne quidem ideo horrueris si nescii tibi talia fateantur, quia hi nolunt aliud quam famem sitim hic explere.

venszivar 2011.02.27. 19:47:40

@Goompah: Mi van megvadultál?Belekötsz mindenkibe!SZOKÁSOD.

2011.02.27. 19:58:20

@molnibalage

"Természetéből fakadóan, a latin nyelv igen alkalmas a kultúra bármely formájának a népek közötti terjesztésére. Nem támaszt semmilyen féltékenységet. Nem részesít előnyben egyetlen nemzetet sem, hanem mindenkinek egyenlő pártatlansággal áll rendelkezésére, és mindenki számára egyenlőképp elfogadható.
Nem felejthetjük el a latin nyelv jellegzetes nemességét sem, amely megmutatkozik a beszédben. „Tömör, változatos és harmonikus stílusa, telve fenséggel és méltósággal”, világossá és hatásossá teszi a kifejezéseket."

"A modern nyelvek ki vannak téve a változásnak, és egyikük sem áll felette a másiknak tekintély szempontjából. Így ha a Katolikus Egyház igazságait rábíznánk közülük némelyekre, ezen igazságok jelentéstartalmai, a maguk változatosságában, nem mindenki számára nyilvánulnának meg elégséges világossággal és pontossággal. Ráadásul nem lenne olyan nyelv, amely közös és változatlan normaként szolgálna, hogy annak segítségével lehessen meghatározni a többi fordítás pontos jelentését.
A latin viszont valóban ilyen nyelv. Szilárd és változatlan. Már régen megszűnt az az idő, amikor még a szavak jelentéstartalmának változása – amely a nyelv napi, köznyelvi használatának eredménye – hatással volt rá. Igaz, néhány latin szó új jelentéstartalmat kapott, ahogy a keresztény tanítás kifejlődött, és magyarázni, ill. védeni kellett azt, de azóta ezek a jelentéstartalmak elfogadottakká és szilárdan megalapozottakká váltak." (Veterum Sapientia c. enciklika)

starace 2011.02.27. 20:21:32

Igenis, kell a latin nyelv!
Különben honnan tudnánk meg, hogy a "Gutta cavat lapidem" mondás azt jelenti: "A gutaütés a kútkávát lelapítja"...

Goompah 2011.02.27. 20:29:18

@Nuntiulus Noster: Megkockáztatom, hogy ha a latin használata mindennapossá válnék - akár csak egyes témakörökben -, vagyis újra élő nyelv lenne, akkor elkezdene változni.

Ahogy az úgy általában az élő nyelvekre jellemző.

a-kis-herceg 2011.02.27. 20:41:14

@Goompah: nem kell a latin.

de haszontalannak sem mondanám.

így nem tiltjuk be a PZ kollégámmal...

bár...

2011.02.27. 20:42:22

@Goompah: Igen, de viszont a latin nyelvnek van egy géniusza, ami ezt a lehetőséget kordában tartja, az meg az, ami alapján megtanuljuk a nyelvet használni. Szavakban, kifejezésekben megváltozhat; - azonban létrejött egy olyan egységes mondattan, amely mindenki számára, aki csak a nyelvet teljesen kiművelte és azt valamennyire használni is tudja, az megérti. Bizonysága a latin kétezeréves folytonos használata. Plautustól máig.

2011.02.27. 20:43:35

@Mária, a barbár: Itt nem is az a probléma, hogy miképp lehetne megváltoztatni a latin-oktatást, vagy miféle intézkedéseket kéne tenni a latin-oktatás érdekében, hanem az, hogy mennyire kompatibilis az adott oktatási rendszerrel. Mondhatjuk: aligha.

A mai oktatási rendszert a szentséges Szent Lélek és az állam tartja fenn, ugyanis egyre jelentkeznek a szélsőséges (elitista - utilitarista) oktatás kritikák. (ld. réglátott molnibalage esetleg maat etcetera kommentjét).

G. d. Magister ott látta az egyetlen megoldást, hogy humán (szebben megfogalmazva: humanista) fakultációban egy un. centrális szerepet kap a latin - én is ezt látom egyetlen olyan alternatívának, amely nem az élet pár köbmiliméter fuvallatát, hanem egy reális keretet biztosítana a latin nyelv oktatása számára.

De most jön a másik bibi: Ilyen, hogy "humán fakultáció" nagyon kevés helyütt van, ahol van, ott is csak az "általános műveltséget" nyomják 1000-rel.

Mondhatni az a baj, hogy abszolúte nincsen a középiskola-típusok között lényegi különbség, amely a gimnázium szerepét módfelett legyengíti. Talán követnünk kéne a német példát: dőljön hát el az általános iskolában, ki mi szeretne lenni, és akkor nem lenne "bölcsész-áradat", és az értékek sem mennének levesbe.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2011.02.27. 20:46:24

@Nuntiulus Noster: Praesagii equidem hoc meo nuncio (posto) publicato multum ignominiarum hominesque pessimos sordidissimosque in forum nostrum invectum iri; sed sunt etiam homines doctissimi clarissimi studiorumque amantes, qui viso in pagina principali Indicis meo nuncio huc veniant ac cum nobis iungantur, nec tempestate consopita evanescunt - sicut plebs - sed iterum iterumque nos revisunt.

a-kis-herceg 2011.02.27. 20:50:14

@G.d.Magister: na ez az. követelem hogy tiltsák be a latint!

és minden olyan dolgot amibe nem tudok belepofázni!

Goompah 2011.02.27. 20:52:46

@Nuntiulus Noster: Én SAJNOS nem tanultam latint. Anno az a párhuzamos kémia szakos osztály kiváltsága volt, nekünk matek-fizika szakosoknak az angol jutott. :) Egyetemen meg már fel sem merült. Sajnálom, mert nem tartom haszontalannak.

Nem tudom, vajon a nyelvi emlékekből kiolvasható-e a latin nyelv bármilyen változása az évszázadok alatt, te tudsz erről valamit? Meglepne, ha nem lenne ilyen változás, bár persze az írott nyelv - főleg az irodalmi írott nyelv - nem azonos a beszélttel.

2011.02.27. 21:01:48

@Goompah:

Persze, hogy változott, az archaikus korban és a középkorban jelentősen, kiejtésben és a szavakban nagyon, de inkább egyszerűsödött, ezért jobban érthető főleg a Vulgáta. Viszont azután a latin nyelv - a reneszánsztól kezdve - kialakított az általam említett standardat a mondattanban. Pl. a Vatikán most ezt követi, de ettől még a középkori, teológikus szavakat megtartja. De itt több elv érvényesül, egy-egy kifejezésnél melyik preferálandó.

iovianus 2011.02.27. 21:22:40

@G.d.Magister: fórum? lehet. Olyasmi kellene, amiben nem veszik el nagyon semmi. Valahogy rendszerezni kellene a bejegyzéseket, nem tudom egy fórum alkalmas ilyesmire? Egy blog nem.
A név? tanuljunklatinul.hu Vagy ilyesmi :D
Ahol feltehetsz egy kérdést. Pl hogy ez és ez a mondat miért ilyenolyan szerkezet. Akármit. Meglásd, ebből még posztok születnek.

Szerettem volna egy írást kanyarintani egy nemrég olvasott mondat köré, csak nem tudtam hol nekiállni:
"Intellexi illum versipellem esse...
Cena Trimalchionis"

Portentum 2011.02.27. 23:12:26

Arra vagy kíváncsi, hogy miért fordította Horváth István Károly emberfarkas-nak ?

dbeata 2011.02.28. 08:15:12

@Goompah:

Nem hittem volna,hogy van közös pont az életünkben...

Mi is szeretjük a cicákat, (kutyákat is) és nálunk minden állat "magától jött" (épphogy a hamubasült pogácsás vándorbot nem volt a vállukon) a házhoz. :-)

Hullafotós 2011.02.28. 19:24:49

@G.d.Magister: Hát ez óriási ez a riport! :-)

Komolyabban. Nem baj, ha téved, vagy bele a kemerába. De valóban úgy véli, csökkenne az ázsiója, ha beismerné, h sületlenséget mondott? Szvsz pont az értelmiség köreiben szerezne plusz pontokat. Persze lehet, h ez ma már nem cél...

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2011.02.28. 20:29:52

@Hullafotós: Pokorniban éppen az a szánalmas, hogy ő voltaképpen egy becsületes gimnáziumi tanár, de azért igyekszik adni a dörzsölt politikust. Szerintem fatális pályatévesztéssel van dolgunk.

mbenedek 2011.03.01. 07:36:11

Mindig érdeles figyelni, hogy egy indexes postnál megjelennek a bértollnokok - illetve bértrollnokok :)
Én kérek elnézést, ez a szóviccblognak is gyenge lenne.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2011.03.01. 10:32:42

@mbenedek: Nekem ez a bértollnok-ügy mindig olyan mitikusnak tűnt; bár, belegondolva egy kicsit, a fenti kommentekben, néhány posztoló esetében el tudom képzelni a dolgot.

Zylaneda 2011.03.01. 12:08:57

Emberek, lazítsunk. Összegyűjtöttem, amit az ismerőseim posztjaiban találtam itt-ott. Garantáltan latintudatlan megfejtések következnek :)

Bakteriológia: a váltóőrzés tudománya
Etika: címkézéstan
Etnográfia: tűzhányókutatás
Hamartológia: a tudományosan megalapozott sietés tana
Infektológia: a ténylegesség tudománya (gy. k.: „in fact”)
Mammográfia: az őselefántok természetrajzának vizsgálata
Metafizika: egy kedvelt magyar labdajátékában a röppálya meghatározása
Numizmatika: a fesztelen csevegés tudománya (gy. k.: „Nu, mizújs ma?”)
Ontológia: az ontozeses foldmuveles tudomanya
Patológia: elhullott lovak lábának vizsgálatával foglalkozó orvosi szakterület
Patrológia: szódásszifon-töltészet
Propedeutika: helikopter-tan
Radiológia: a médiatörvény megalapozottságát igazoló tudomány
Szemantika: ókori látószervek rendszerezése
Virológia: a Vezetői Információs Rendszerek fejlesztésének tudománya
Faunisztika: az ember-kecske hibridek tanulmányozása
Kardiológia: a diófa puszta kézzel való leszüreletésének tudománya
Taxonómia: adózástan
Meteorológia: világűrből érkezett kőzetek vizsgálata
Terminológia: a termálvizekkel foglalkozó tudomány
Turizmus: használtruhakereskedés-tan
Addiktológia: a tollbamondás tudománya
Parapszichológia: a félelem miatti kényszeres tüsszentés leküzdésével foglalkozó orvoslás
Fonológia: a szövés-fonás tudománya
Kriptográfia: sírépület-formatervezés
Sinológia: vasútpályákkal foglalkozó tudományág
Topológia: a női domborulatokat megmutató, falatnyi felsőruházati cikkek továbbfejlesztésével foglalkozó tudományág
Gasztroenterológia: tudományos alapokra helyezett éttermi belsőépítészet

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.03.01. 15:28:56

@gattamorte: És miért kellene? Attól jobb mérnök leszek? Olvasok én másféle irodalmat. Nem értem, hogy miért pusztán a szépirodalom a műveltség mércéje...

Mária, a barbár 2011.03.01. 18:33:10

A 14 évesek ugyan azt még nem tudják, hogy pontosan merre akarnak menni, de azt már tudják, hogy reál, vagy humán irányba indultak-e el. Ennek megfelelően lehetne humán és reál tanterveket készíteni. Csakhogy nincs szimmetria, és nincs kiegyensúlyozottság sem, mivel a mai magyar kultúra nem sokra tartja a természettudományokat, hanem egyoldalúan humán irányba ment el. Éppen ezért kevesen jelentkeznének oda, ahol heti 5 óra matekot tanítanak, és a többség három nyelvvel küszködne a humán gimnáziumban.
A kötelező latin csak a nyelv megutáltatására jó. Higgyetek nekem, tapasztalatból beszélek.

mbenedek 2011.03.02. 08:01:09

@G.d.Magister: amióta egy "kreatív" cégnél lévő ismerősöm azzal büszkélkedett, hogy náluk készült egy jelenlegi politikust nem túl előnyös színben feltüntető youtube-os, amatőrnek álcázott vírusvideó, én már semmin sem csodálkozom

Terézágyú 2011.03.02. 16:03:00

Jesszusom, 500 komment!

Arról akartam írni, hogy ez az epigrammafordítás nem jó, mert döccen a ritmus, aztán jöttem rá, hogy ez nem is verses fordítás :)

Napkutya 2011.03.02. 16:14:41

@Zylaneda: Hmm... Bearanyoztad a délutánom! A kardiológia törölt!

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2011.03.02. 16:42:53

@Terézágyú: ugyan már, jó az. A "ha nem"-nél döccen egy kicsit valóban, de ez még Devecserinél is beleférne. :)

Terézágyú 2011.03.02. 16:55:20

"Fürdők, bor, szerelem mind megrontják a mi testünk;
Ám mi az élet, ha nem fürdők, bor, szerelem?"

-- -oo -----oo--
-oo--o ----oo-

Úgy gondoltad, hogy "Ám mi az élet 'a nem"? Mert akkor stimmt.
De persze a pentameter második felében nem lehet spondeus... :)

2011.03.02. 17:32:30

@Mária, a barbár:

Kötelező latinoktatás - ha megfelel bizonyos pontoknak - szerintem mehet. Ha nincsen motiváló erő, nincsen semmi szándék a tanulásra, ahogyan pl. a nyelveket is a munkaerőpiac motiválja. A "megutáltatás" már tanár kérdése.

Mária, a barbár 2011.03.04. 18:18:22

Nagyon kevés az a nagyon jó tanár, aki egy különben haszontalannak ítélt, de kötelező nyelvet meg tud szerettetni. Csak az szerette, aki már korábban is szerette volna tanulni. Az osztály legjobbja kitűnő volt, de szerinte a latin volt a leghaszontalanabb tárgy. Lehet a latin alternatívája az ógörög, és akkor mindenki úgy érzi, hogy ő választotta a klasszikus nyelvet. Lehet a latin kötelező például a történész, régész szakon is; aki oda jár, az el fogja hinni, hogy hasznos.

2011.03.05. 08:43:11

@Mária, a barbár:

Nos én pár pontjaidat kifogásolom. A diákban talán azt kéne tudatosítani, hogy egy tantárgyat ne a korszerűtlen anyagias-haszonelv alapján ítéljen meg, hanem arra ösztönözni, hogy ez az egyetlen járható út az irodalom egy, jelentős részének ismeretéhez. A kötelező-latinoktatást humán fakultációban találhatom elképzelhetőnek; tehát még a gimnáziumon belül egy kis rétegnek. Aki ezt nem akarja, annak még mindig van 4 lehetősége: szakmunkásképző, szakközépiskola, végül nem-humán fakultációk.

Véleményem szerint a gimnáziumnak az lenne a feladata, hogy egy-egy tudománynemet belsőleg is megismerhesse, ne csak felületesen az összesre koncentrálni, és ezért lenne jó kettéválasztani a fakultációkat. Az alternatív és a hagyományos oktatás korszerű ötvözése. Akinek nincsen ilyen igénye, ne menjen gimnáziumba, ne azért menjen, hogy ott ellegyen négy évig, hanem tanuljon szakmát a megélhetése végett.

Másrészt az egyetemen elkezdeni a latin nyelvet tanulni pl. egy történésznek, régésznek, ahol XY mennyiségű órája van amellett= "luxusszenvedés", mert a latin nyelv teljes ismeretét csak egy latinra centralizálódó ilyen környezetben lehet elsajátítani, szerintem mindazok, akik tanultak, értik, miről beszélek. A latin nyelv esztétikus használatát, tömörítő szerkezeteit más nyelvek ismeretében sem könnyű, sőt lehet, hogy nehezebb megtanulni, mert az ember agya már - ha nem kimondottan a latinnal foglalkozik - nem fogja a participiumos alternatív szerkezetek, az ablativus absolutusok, na meg a latint különösen nehézzé varázsoló esettant és szintaxist felfogni, hiszen bármelyik általunk elterjedt nyelvnek is sokkal egyszerűbb kifejezésmódjai van erre.

Tapasztalataim szerint, nincsenek sokan azon tanulók létszáma, amelyek "haszontalannak" ítélik meg a latin nyelvet, inkább csak az itt nosztalgiázok egy része. Ha a latint rendszerezetten, figyelmesen, a kivételekre rámutató, gyakorlati tapasztalatokkal ötvöző tanár van, akkor már az is teljesen mindegy, hogy csak az antikvitást tanítják-e (bár az utóbbi nem erősen javasolt), szerintem kedvelni fogja, hiszen más tanárok közül is ritka kincs. Aki azt mondta, hogy ilyen oktatási metodika által megszerette a nyelvet, azok nem voltak "kitűnő" tanulók, de véleményem szerint sokkal szélesebb spektrummal rendelkeznek. "Latinitatis odor"-ok pedig mindig voltak, vannak s lesznek, ahogy más tantárgyaknál is.

Citadella 2011.03.18. 14:30:22

Nyelvbotlás-hívőknek:

Tessék gondosan megfigyelni Pokorni mimikáját beszéd közben. Ebből világosan kiderül, hogy mit és miért mondott.

1. Példát kérnek tőle, erre beugrik neki valami ismerőse kedvenc példája, a bálnatenyésztésről. Nyilván készült rá, hogy meg fogja említeni.
2. Mégiscsak sokan látják a műsort, illenék külföldiül mondani, mert az előkelőbb. Flottul, azonnal meg is van a szó: balneológia.
3. Kimondja, lesi a hatást: "ugye milyen jó humorom van, ugye milyen abszurd dolog bálnákkal foglalkozni Magyarországon".
4. Itt jön a zavar. Fordítani akarja a szót, de hirtelen rájön, hogy a balneológia mégsem lehet azonos a bálnatenyésztéssel, hanem inkább "bálnákkal foglalkozó tudomány". Mélyen szántó gondolatai kissé elvonják a figyelmét, ezért rövid ideig csak makogni tud.
5. Végül fontoskodva kinyögi, hogy a balneológia (ti. az, aminek ő gondolja) nem azonos a bálnatenyésztéssel, mert ő pontos akar lenni, és a tudatlan nézők kedvéért mégis inkább magyarul mondja ezt a (szerinte) "létező tudományt". Holott legfeljebb csak tudományág, speciális szakterület lehet, ha egyáltalán létezik, nem önálló tudomány. Viszont ha magas szinten művelnék, mint ahogy ő feltételezi, akkor valószínűleg nem állnának a kihalás szélén a bálnák, de erről Pokorni úr fidesz-politikus lévén nyilván még nem hallott. Azért az vicces, hogy Ausztráliát és Új-Zélandot látatlanban kitünteti e "tudomány" magas szintű művelésével. Egyébként a bálnapopuláció alakulását tekintve a remélhetőleg mégis létező külföldi "bálnatenyésztők" nem túl sikeresek, szóval ez remek kitörési pont lehetne Magyarország számára. Lelki szemeimmel máris látom Pokorni urat szorgos bálna-inszeminátorként egy hatalmas bálnatelepen valahol Japán, pardon Új-Zéland kies tájain. Istenem, mennyit nyerne vele a világ és mennyit Magyarország...

Világosan látszik a reakcióján, a gesztusain, hogy nem durva bakit javít, hanem PONTOSÍT, tehát a fenti logika a mérvadó. Szó sincs nyelvbotlásról. Utólagos "beismerésében" is hazudott, nem véletlenül, nem tévedésből mondta; egyszerűen ennyit tud. A balneológiát bálnatudománynak hitte és nem is vette észre, hogy rosszul tudja, mert a másik kettőnek sem volt lövése a dologról. Ez persze még nem bűn, de azért ne ilyenek osszák már az észt a tévében, könyörgöm!

Külön szépsége a válaszának és egyben rendkívül jellemző, ahogy beleszőtte a mondanivalójába a kötelező tiszteletköröket, miszerint "a magyar kormány a magyar társadalmat képviseli" és a "köz érdekében" hozza döntéseit. Ezt tényleg nagyon fontos volt végre kimondani. Egészen megnyugodtam tőle. Azért azt a bizonyos kétharmadot is hozzátehette volna, mert már rég hallottam és erős hiányérzetem volt.

Summa summarum, ez az ember - sok-sok kollégájával egyetemben - oly mértékben a kompetenciaszintje fölött tevékenykedik, hogy annál csak a magabiztossága és az arroganciája hatalmasabb.

Ami a másik vonzatot illeti: itt nem a latintanításról vagy az általános műveltségről kellene beszélni, hanem az 1945 óta regnáló, kollaboráns politikai elitpótlék leváltásának múlhatatlan szükségességéről és még inkább arról, hogy végre engedni kellene a valódi értelmiséget érvényesülni a "baloldali" és "liberális" avagy onnan kicsapódott, értsd: exkommunista balfékek katasztrofális kimenetelű egyeduralma után.

Egyébként csak én érzek ebben a bálnaszaporító-hasonlatban egy jókora adag lenézést a műsorvezető és a nézők, pontosabban alattvalók felé?
süti beállítások módosítása