Laudator temporis acti

Concedo nulli

Latin: gyönyörök és gyötrelmek

2017. április 02. 13:14 - Palatinus Lili

20140904dinoszaurusz-felfedezes-argentina-dreadnoughtus-schrani4.jpg

Latint tanulsz? Minek?!? Mire mész vele?!? Hol fogod használni? Miért nem foglalkozol valami értelmessel? Miért nem töltöd valami hasznosabbal az idődet?!? Ha bevallod, hogy latin nyelv-függő vagy, jobban lesajnálnak, mintha kokainfüggő lennél. Ó istenek és istennők, ha ezeket a kérdéseket ki lehetne tépni a jóakaróim szájából… Ájulásig inni magad és szétcsapni az életed egy penészes lebujban – az teljesen elfogadott. De szeretni egy halott kultúrát – az nem okés. Ha már tanulsz, tanulj valami hasznosat, aminek értelme van. Tanulj kommunikációt és médiát, tapogasd egész nap az elektronikus vackaidat, és a világ áhítattal tekint rád, mint a kultúra letéteményesére. Nyiss ki egy ókori verseskötetet és lenéznek, mert halott vagy magad is, mint a latin.

És valóban, a latin nyelvtudással soha nem fogok csajos-bevásárlós körútra indulni Európába. És hiába kérdezem az áruházban, Quaero, habesne rubram tunicam? tudom senki sem fog a kezembe nyomni egy piros ruhát. A latin időutazás, és az útleveled nem ebbe a világba visz. Egy dolgot tud mindenki a latin nyelvről, mégpedig azt, hogy halott. Egyesek szerint a démonok nyelve, mert a filmekben ha egy alvilági lény valami rosszban sántikál, akkor biztosan latinul karattyol. Meg az unalmas Cicero nyelve és a még unalmasabb Vergiliusé, akit már az irodalomtanárok is a ’csaktúlesünkrajta’ mantrával vezetnek be. És vannak, akik zsenge ifjúságukban kénytelenek voltak néhány latin órát végigszenvedni, és rémálmaikban köszön vissza az igeragozás. Pedig minden halott hagy maga után valamilyen örökséget, amivel jól is, rosszul is lehet gazdálkodni.

Mielőtt nekikezdtem volna a latinnak, úgy véltem, ha az írástudatlan rabszolgák is meg tudták tanulni, nekem is menni fog. Azóta revideáltam álláspontom. Bizony igen erős jellem kell annak elviseléséhez, hogy az ember felül tudjon emelkedni a felismerésen: több hónapnyi tanulás után sem tud semmit. Vadászom a latinul celebrált miséket és esténként rácsatlakozom a Vatikán rádióra, mert itt kapok egy kis élő latint. A latin az én vallásom, minden nap mantrázom a memoritereket. Ha sietek dühödten mormolom a piros lámpánál Ovidius verseit, Phaedrus ritmusát pedig a lépéseimhez szabom. Egyetlen év alatt több latin nyelvtant tanultam, mint tizenkét év alatt angolt. Az eredmény: sikeres angol nyelvvizsgák, de latinul még mindig nem tudok megszólalni. Bár nyilván, miért is szólalnék meg, meg legfőképpen kinek. Idegmarcangoló, amikor a fordítás során az órákig csiszolgatott mondat köszönőviszonyban sincsen a megoldással. Egy szónak megtanulom öt jelentését, és szembesülök vele, hogy még huszonöt van. Ablativus absolutus, te fogsz engem a sírba vinni! – írtam egy este a gyakorlófüzetem margójára. Ha maguk a rómaiak sem beszéltek tökéletesen, akkor nekem miért kell?!? Egy igazi római félre találna érteni a kifinomult latinságommal. Hibáimat próbáltam magyarázni a beolvadás iránti igényemmel. De vajon milyen beolvadás iránti igényem van a mai világban, ha Felix macskámmal az ölemben latint tanulok ahelyett, hogy a kijegyzetelt reklámújságokkal a kezemben cibáljam a boltok rácsait? Nem, ez a hajó már elment. Gyakran kérdezik, tényleg ennyire nehéz nyelv a latin. Nem, biztos nem nehéz, a gubbasztás a könyv fölött csak ócska pozőrködés. Amúgy meg ki lehet próbálni egy plázázós délután helyett. Merész vagyok, a rózsaszín strandlepcsimen Aeneist olvasok és Livius összes a nyári lazítós könyvem.

images_9.jpgMa már örülök, hogy kinevetnek, mert ebben a holt nyelvben találtam meg a legemberibb érzést: a szenvedélyt. Rég halott mesterek fognak kézen és mesélnek az életről, a szív titkairól és a világ csodáiról. A kasszapult alatt titokban Phlegónt olvasom, mert mégiscsak egy kíváncsi nőszemély vagyok. És amikor megkérdik, milyen csajos könyvet olvasok, csak lesütöm a szemem, és tudják, hogy a lelkemnek kedveset. Persze nem vallom be, minek is tenném. A kísértettörténetek ötven árnyalata. És amikor kedvesen megkérdik tőlem, mit olvasnak az ilyen lányok mostanság, büszkén vágom rá, hogy az Iliászt, százszor!

A latin különös világ: előbb tanultam meg öt szót a gyilkosságra, mint a hét napjait, előbb tanultam meg a felszólító módot, mint kérni és előbb tanultam meg az istenekhez fohászkodni, mint köszönni. Aztán amikor már teljesen elborítja az agyamat a latin, a kedvenc Metallica dalszövegeimet is latinra fordítom. A fészbukot latinul használom és a legnagyobb ivászat közben is azt énekelem, hogy Quando in taberna sumus. Persze nem él mindenki egy vissza-latinosított világban: felháborodom, miket ad ki az internetes kereső, amikor Lesbiáról szeretnék többet tudni. Nem részletezném a témát és senkit sem buzdítok rá, hogy megtegye. A szövegszerkesztők a latin szavakat igen kis találati eredménnyel ismerik fel, gyakran a helyesen leírt szavakat hibásnak vélik. Ki is kapcsolom, egy ilyen világból nem kérek. Ám a latin jobb minden fitnesz-bérletnél: nem a világ lát szebbnek engem, hanem én látom általa a világot tökéletesebbnek. Néha virtuálisan elsétálok Pompejibe, és elolvasom a sírfeliratokat a Via Appián. Ilyen világban élek, a múltban.És noha a latin egyenes út az őrületbe, mégis menedéke az elmének, lélekzete az embernek. Nem lélegzet, mert az a testet táplálja, a latin lélekzet, mert a szellemet táplálja. És amikor végre ki mered mondani, hogy a küzdelmek ellenére a latin a nyelvek királynője, felszabadulsz.

Többé nem számít, hogy mit gondolnak, a héja-nász kapcsolat a latinnal minden szenvedést megért. Az ókoriak szólalnak meg a saját hangjukon, Catullus nem egy rég megkövesedett múmia többé, hanem egy élő, érző férfi, és a latin útlevél, útlevél egy másik világba, a múltba. És amikor megszólalnak a múlt nagyjai, rájövök, hogy már minden megtörtént százszor, és remélem, hogy még ezerszer meg fog történni.

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://laudator.blog.hu/api/trackback/id/tr2812394197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teljesnev 2017.04.02. 22:54:48

Köszönöm ezt az írást! Élmény volt olvasni. Én nem tartok itt, lehet, hogy sose fogok, de vágyom rá. Kimondom: irigyellek!

Annatar 2017.04.03. 01:32:55

Az igen hosszú idő alatt amíg latinul próbáltak tanítani (ókori majd középkori változatban, mérsékelt eredménnyel) végig az járt a fejemben, hogy miért nincs olyan tankönyv, ami élő nyelvként kezeli és előbb tanulom meg a vörös ruha vásárlását, mint a gyilkosság ötféle elnevezését?
Sokat dobna a tanuláson, ha nem egy csapásra kellene megbarátkozni a rómaiak lelki világával és a nyelvtannal, hanem fokozatosan haladnánk visszafelé.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.03. 06:00:09

Érdekes poszt. Érdekes fejtegetés. Ennek hatására esetleg még jakab.gipsz is elkezdene latinul tanulni. :-))

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2017.04.03. 07:10:17

Három évig engem is próbáltak tanítani, akkor nem szerettem, de még az a kevés is sokat segít a mai napig, mikor nyelvvel vagy történelemmel foglalkozom. Minden tiszteletem a latinosoké, szent őrültek. :)

midnight coder 2017.04.03. 07:29:02

Azért, ha a szerzőt elvinnék abba a bizonyos Rómába amit így az évszázadok távolából annyira imád, nem biztos hogy annyira nagyon jól érezné ott magát. Abba a valódi Rómába, ahol az ipari robotot még korbáccsal programozták fel, és ahol Caligula csak a jéghegy csúcsa volt, a művelt átlagpolgár pedig nem verseket szavalt, hanem a keresztények-oroszlánok meccset nézte végig a cirkuszban, szurkolás közben finom, ólommal édesített bort nyakalva...

Ledán M. István · http://laudator.blog.hu/ 2017.04.03. 07:41:37

@Annatar: van ilyen. Orberg Lingua Latina jópofa nyelvkönyvei:)

tb79 · http://www.ukulele.hu 2017.04.03. 07:57:10

Nekem ahhoz jó volt 3 év latintanulás, hogy utána a középfokú nyelvvizsgával meglegyen az ötös érettségi :). Sok szép latin mondásra is emlékszem még, aztán az egyetemi tanulmányokhoz is nagyon jól jött. Még ma is a legváratlanabb helyzetekben tudom hasznosítani.

2017.04.03. 08:48:55

Motiváló írás, a lelkesedésed irigylésre méltó. A latinnal nemcsak egy nyelvet, hanem egy szellemiséget is tanulsz.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.03. 08:50:53

@Annatar:

Egy csomó ilyen tankönyv van. S nem csak a @Ledán M. István: által említett kiváló mű.

Six 2017.04.03. 09:42:32

érdekes, hogy a latin nyelv tanulását a penészes lebujokkal, gagyi médiatanulmányokkal és kütyüfüggősséggel állítod párba. ez azért sokat elárul

és nem mintha bárkit is meg szeretnék védeni, de a világ nem néz áhítattal a fentebb említettekre, igaz a latinosokra sem

_Epikurosz_ 2017.04.03. 10:31:09

Újság: ephemeris.alcuinus.net/
Comenius tankönyve: www.gutenberg.org/files/28299/28299-h/28299-h.htm#orbis
Nuntii Latini @Radiophoniae Finnicae Generalis: areena.yle.fi/1-1931339
Nuntii Latini @Radio Bremen :www.radiobremen.de/nachrichten/latein/latein-startseite100.html
Anyagok modern latinhoz: latinista.tk/La/nexus.htm (oroszok)
Niermeyer: linguaeterna.com/medlat/ - letöltése: www.archive.org/download/LatinLexicon1976/NiermeyerMediaeLatinitatisLexicon1976.djvu
Finály: latin.oszk.hu (a magyar azóta többet változott, mint a latin)
TheLatinLexicon: latinlexicon.org/search_latin.php
Vatikáni új szavak gyűjteménye :www.vatican.va/roman_curia/institutions_connected/latinitas/documents/rc_latinitas_20040601_lexicon_it.html
Traupman beszélgetéshez 2007 (!!) letöltős: vk.com/doc-12841766_128004043
Perseus Digital Library : www.perseus.tufts.edu/hopper/ (szövegek, szótárak, morfológiai elemző)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.04.03. 11:03:51

Javaslom helyette a francia nyelvet. Nem sokkal egyszerűbb, de egy fokkal kevésbé halott :)

ervin2 2017.04.03. 11:16:57

VÉG.RE, egy ember megfogalmazta, hogy ÉLVEZETES, és nem csak hasznos a LATIN nyelvvel való foglalkozás. Ezt, egy olyan valaki mondja, aki csupán csak a gimnázium 4 évében tanulta ezt a nyelvet. Inkább úgy mondanám ismerkedett egy világgal, egy kultúrával. Egy fantasztikusan, okos, művelt, sokoldalú, ösztönösen kiváló pedagógiai érzékkel rendelkező ,hívatását szenvedéllyel űző hölgy vezetett be ezekbe a "szépségekbe" (Dr. Kontra Györgyné) Hobbiból, plusz tárgyként érettségiztem is latinból, bár reál irányban tanultam tovább. Számomra, azért IS volt izgalmas, mert a nyelvtani szerkezetek összetartozó elemeit "kutathattam", fedezhettem fel egy hosszú körmondatban. (Ez alapvetően szükséges, ha le akarod fordítani a mondatot) A nyelv LÉNYEGLÁTÁSRA, LOGIKÁRA nevel. Ezekből,az élet minden területén óriási a HIÁTUS . A fordításhoz szükséges logikai, szellemi munka, hasonló örömöt okozott, mint egy matematikai feladat megoldása. Csodáltam, a nyelv TÖMÖRSÉGÉT, logikáját. Gondolom, hogy 4 év kevés volt, hogy nagyon komoly tudást érjünk el, így nyelvismeretem akkor is amatőr lehetett, de szeretem, sóvárgásom,a latin nyelv iránt, a mai napig "profi"! :-). Boldogság volt, amikor néhány éve a nevezetes Trasimenusi Csata színhelyén ,a T. tóban hajókázhattam. Különös "szekta" tagja lehettem. Honnét ismerjük fel egymást? Onnan, hogy nemcsak tudjuk, hanem ÉRTJÜK, és egyes pillanatokban idézzük a hajdan bevésett ODAILLŐ memoritereket Ma is élvezet pl.a disztichonok lüktetését mondogatni morzsolgatni. A retorika (latin szó ) magas iskolája, Cicero beszéde A szólásmondássá vált mondatok BÖLCSESSÉGE, IRÁNYTŰ lehet egy életre. A közérthetőség kedvéért magyarul idézek csak kettőt. "FÉLEM a görögöket, még ha AJÁNDÉKOT" hoznak is (Aeneis-trójai ló kapcsán), és a másik, "Nem az iskolának, hanem az ÉLETNEK tanulunk. Nem az utóbbiról szól a PISA felmérés??? Szerintem, van egy téveszme a latinnal kapcsolatban, nevezetesen, hogy azért hasznos, mert segíti,az angol, német stb. nyelvek tanulását. Ehhez szerintem nem kell, hiszen a latin nyelvtan, összetettebb, nehezebb, mint a belőle is származó indoeurópai nyelvek. Milliók beszélnek fluentliy angolul anélkül is, hogy valaha latint, pláne görögöt tanultak volna. A LATIN tanulása, fejlesztheti a fantáziát, logikát. Ráébredhetsz a carpe diem fontosságára, ezt pl. Janus Pannonius így fejezte ki, "Ne feledd, hogy hű fia légy a JELENNEK". Egy mai MBA képzésen ezt így tanítják. "Fedezd fel és, RAGADD meg a pillanatot, és azonnal cselekedj"". A latin ráébresztett, hogy nem csak hinc et nunc van, azaz ITT , és most, hanem MÁSHOL, és MÁSKOR is alapvetően ugyanolyan emberek éltek, élnek. ... A latin, minden csak NEM HOLT! Ott van pl. a keresztény kultúrában, a művészetekben. SZAVAIT a VILÁG minden táján használják, például a. politikában, republikánus, konzervatív, liberális, a zenében , pl.az OPUS, és millió más esetben. Apropó, ,a MILLIÓ is latin eredetű. A latin számomra, kinyitott egy világot, ... persze ebben a világban való tájékozódáshoz szükség volt egy elhívatott,szenvedélyes," idegenvezetőre" , azaz tanárra. (Gondolataim, biztos ,a szanszkrit görögre.. is igazak) Amit leírtam, csak pars pro toto, azaz rész volt az egészből, amit a latin nyelv elterjedettsége, a napi beszédbe való beépülése jelent. HA hirtelen KIHÚZNÁK MINDEN nyelvből a latin eredetű szavakat szinte megállna az élet!!!! :-) Csak EGYETLEN példa, mi magyarok mit mondanánk a MILLIÓ HELYETT, azt, hogy 1000x1000, vagy 10 a HATODIKON????

David Bowman 2017.04.03. 11:54:28

Pedig nekem is tervbe van. Szerintem baklövés, hogy a fehér ember és É-Afrika összes egyetemén nem latinul tanítanak. És ókori nyelvnek lehetne tanítani a káldeust.

David Bowman 2017.04.03. 11:57:26

Sajnos, a doulingón nincs latin.

_Epikurosz_ 2017.04.03. 12:03:18

@Ződ2000: Lehet, hogy könnyebb, lehet, hogy többen beszélik, de akkor miért nem angolt ajánlasz?

A nyelv, és a hozzá tartozó ókori szövegek gondolkodni tanítanak, miközben szórakoztatnak. A megfejtésük sikerélmény. Ha használod is a nyelvet, akkor : mek.oszk.hu/kiallitas/lenard/kritika/faludy.html ---- avagy nézd a live traffic mutatót a jobb oldalon.

@midnight coder: Ezért van, hogy a könyveiket másoljuk, nem az életmódjukat. :D

@ervin2: :DDD Az a helyzet, hogy mindenki azt hiszi, hogy a nyelvtanulás általában nyűg és gond, és kizárólag haszonért cserébe szabad végezni. Hát, itt a hiba, alapvetően. A nyelvtanulás általában jó dolog, latin nyelvet tanulni meg még jobb.

David Bowman 2017.04.03. 12:06:42

Vatikánban a hivatalos nyelv a latin. A bankautomaták is latinul vannak.
Szerintem az Eu hivatalos nyelvének is a latint kellene megtenni. Vagy a cigányt.

Jakab.gipsz 2017.04.03. 12:13:32

Imádlak Lili, imádom azt a szép szomorú gyötrődő lelkedet, mert aki gyötrődik az valamit keres is, belőled talán egy csipetnyi bölcselet az ami hiányzik és talán épen ezt keresed.

És ha már egyszer örömödet leled a nehéz és többértelmű fordításokkal való gyötrődésben, (ismerem az érzést, néha a nyakamon az a bogyó mint ha vattával volna tele), hol ott én csak azt utálom, ha nem értem, azt amit nem értek, ezért csak a remekbe szabott, fordítások megértése okoz némi nehézséget.

A következőket javasolom tekintsd át Heidegger: Rejtekutak esszé gyűjteményét (Osiris kiadó 2006), de a végén kezd "Anaximandrosz mondása" című fejezettel. Majd ha ezzel végeztél ugorj az elejére és a "A műalkotás eredetével" folytasd.

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Nekem éppen elegendő a magyar- nyelven álmodni és gondolkodni,, mert ha kedvem úgy tartja Bólyai és von Neumann vállaira felcsimpaszkodva, egy új-világot is teremthetek a semmiből.
Kell-e ennél több, amint ezt láthatod, nem vagyok telhetetten.

David Bowman 2017.04.03. 12:15:51

Engem Tacitusnál sokkal jobban érdekelne Pollo legionarius beszélgetése a társával menet közben. Vagy egy szekérkészítő műhely mindennapjaiba hallgatnék bele.

David Bowman 2017.04.03. 12:16:54

@midnight coder: Ma meg aszpartámot iszol, bazz.
Egyébként ez hogy lenne latinul?

Lángharcos 2017.04.03. 12:21:35

(Remélem most nem szakad meg a netem, mert az előző posztom feltehetően elveszett)

Nekem anatómia oktatáshoz nyomtak le egy félév alapozást, főleg a névszóragozásokból. Az igékről és igeidőkről hallgattak :D

Igazából tetszett, és lehet szívesen elmerülnék mélyebben is, de tanár vagy tanfolyam nem igazán jöhet szóba. Hogy érdemes elkezdeni?

David Bowman 2017.04.03. 12:34:19

Úgy tudom, a Gibbson féle passió film jórészt latinul van. Nekem sajnos, nincs hozzá gyomrom.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.03. 12:35:38

@ervin2: " mi magyarok mit mondanánk a MILLIÓ HELYETT, azt, hogy 1000x1000, vagy 10 a HATODIKON????"

És akkor egy csomó magyar azt hinné nincs meg a millió, csak egy tízes, de az sincs nála, csak fent a hatodikon.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.03. 12:35:43

@David Bowman:

A Vatikán hivatalos nyelve az olasz. Ténylegesen. A latin csak ki van írva, de a valóságban olyan, mint Írország az ír: senki se beszéli.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.03. 12:38:00

@Jakab.gipsz: Mi a bajod? Te is annak a csekélyke latin ismeretednek köszönhetően zagyváltad össze a liberalizmus és neoliberalizmus szavakat. :-))

Rébusz 2017.04.03. 12:38:52

Csodás cikk, örülök, hogy az Index feltette. Középiskolai élményeim legértékesebbjei közé tartozik a latin órák semmi máshoz nem hasonlítható hangulata. Annak idején egy nyugati élő nyelv mellé vagy oroszt vagy latint kellett választani és hiába próbáltak lebeszélni, milyen nehéz és semmire sem jó a latin (pedig igen!) a választásom mégis engem igazolt. A latint egészen máshogy kell tanulni, mint a többi nyelvet. Bogozgatni, ízlelgetni kell a szavakat, a mondatokat, hiszen nagyon régen élt emberek szólnak hozzánk rajtuk keresztül. Valami titokzatosság lengte körül az órákat, mintha valami titkos társaság tagjai lennénk, ahogy összegyűltünk a latin órára. Olyanok voltunk így visszatekintve, mint a régészek, ez a csodás nyelv minden szavával megérint és elgondolkodtat és csak kutatunk tovább. Más nyelvhez viszonyítva sokkal lassabban halad az ember és sokkal óvatosabban próbálkozik aktívan használni ezt csodálatos és nehéz nyelvet. És hogy mi maradt belőle? Pl. hogy a cikkben lévő latin mondatokat még mindig teljesen értem, vagy legalábbis kapisgálom. De megszólalni nem mernék ezen a nyelven és szerencsére ezt akkor sem várták el tőlünk, csak a memoriterek erejéig. A latint elegendő csak érteni, de az is nehéz feladat, a nehéz nyelvtan segít abban, hogy nem csupán a megfelelő értelmet, de a megfelelő érzelmet is hozzá tudjuk rendelni az adott szóhoz, mondathoz. Szerencsésnek mondhatja magát az az ember, akinek az egész életét végigkíséri ez a nyelv.

Jakab.gipsz 2017.04.03. 13:06:20

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Miért szerinted van valóságos értelmük?
Csak üres halmazok amiket soha sem tölthetsz meg, ne értetlenkedj. Attól, hogy a semmit át kereszteled valaminek, még nem lesz valamid, számtan nyelven ha, 0 x adok neked 100 ft-ot menj el vele a Mekibe.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.03. 14:36:57

@Jakab.gipsz: Már csak trollkocc - ami az én szakmám - mert ojjan területre tévettél - értelmiség - ahol elveszel. Ilyen helyen nem elég libsizni, vagy neolibsizni.

_Epikurosz_ 2017.04.03. 16:32:38

@Lángharcos: Mivel kéne kezdeni? Hmmm.
Középiskolában tanultam, tanárral. Így a legkönnyebb, igazából. Most is járhatsz magántanárhoz, ha bemész akármelyik latin tanszékre, biztos lesz, aki elvállal.
Ha egyedül vagy, a középiskolai anyag talán túl tankönyvízű, nem hordoz sok motivációt. Úgyhogy akármilyen tankönyv mellé érdemes valami kedvenc vagy vágyott szöveget választani. A latinban nagyon sok a nyelvtani anyag, ahhoz pedig kell a motiváció rendesen. De ha mondjuk a kedvenc szövegedben megtalálod az újonnan tanult szabályokat, az megadhatja az azonnali értelmét a tanulásnak.
Kelleni fog a tankönyvön kívüli szövegekhez szótár, és referenciának nyelvtan is. És türelem. :)
Nézegess vissza ebben a blogban, szerintem beszélgettünk már arról, hogy melyik a legjobb latin tankönyv.

_Epikurosz_ 2017.04.04. 09:43:25

@Ledán M. István: Sajnos nem. Újraküldenéd, ha szépen megkérlek?

Ledán M. István · http://laudator.blog.hu/ 2017.04.04. 14:34:37

@_Epikurosz_: ezek szerint halott az émélcím, amire elküldtem egy felkérést. Adnál egy frisset?

_Epikurosz_ 2017.04.05. 20:14:08

@Ledán M. István: Újra aktiváltam. Elméletileg jó az, amire a blog.hu is küldi a leveleket. 1234-re küldted? Elnyomtam anno, 123 lett az új.
süti beállítások módosítása