Laudator temporis acti

Concedo nulli

Állj meg egy kicsit a Lánchídon!

2009. augusztus 29. 16:36 - G.d.Magister

Unokáink is olvasni fogják?

Latin feliratok Budapesten I.

 

Ha valaki gyalogosan kel át a Lánchídon, a híd elején, az oroszlánok alatt egy címert fedezhet fel (a budai oldalon, jobbfelől, de vélhetőleg a többin is). A címer régi szokás szerint a híd építtetőjére utal: a Széchényi család címere vagyon rajta. Íme:

A családot (I.) Széchényi György (1592-1695) esztergomi érsek emelte fel, aki mesés vagyont gyűjtött, és meghatározó szerepet játszott a bécsi udvar 1670 (vagyis a Wesselényi-féle összeesküvés leleplezése) utáni ellenreformációs politikájában. Unokaöccse, II. György megkapta a császártól a grófi címet 1697. márc. 30-án, vele együtt a címerbővítést is. Ekkor került a címerpajzs közepére a szívpajzs, illetve a címer felé is a korona, ami a rangemelkedést jelezte.

Nem tudom, hogy a fenti címeren lévő jelmondat mikor kapcsolódott a címerhez: ezt nem az uralkodó adományozta, hanem rendszerint az adományozott, vagy a családból valaki más vette fel. Sajnos az oklevelet nem volt alkalmam megtekinteni, de eddigi pályám alatt nem láttam még olyan címerlevelet, ahol a jelmondat is részét képezte volna a címerleírásnak. Egyesek szerint az érsek, I. György jelmondata volt: ennek nem találtuk nyomát. Maga a szöveg: (Si) Deus pro nobis, quis contra nos? Vagyis: ha Isten velünk, kicsoda ellenünk? Bibliai idézet, Pál apostol leveleiből való (Róm. 8,31.). Furcsa, hogy a hídbéli címeren lemarad a mondat eleji "si", azaz "ha": bár a hullámzó szalag ezt magyarázhatja (oda kell "képzelni"), ebben az esetben logikusan a jelmondat végének sem "lenne szabad" látszódnia. A címert készítő szobrász talán így tudta a legjobban elrendezni a szöveget.

A poszthoz való adatok gyűjtése közben tudtam meg, hogy egy másik családnak is jelmondata volt ez a bibliai hely: a Rákócziaknak. Sajnos minden igyekezetem ellenére sem találtam ilyen Rákóczi-címert, de ha valóban így van, akkor ez az egyezés bizonyos elmélkedésre ad alkalmat: íme két család, mindkettő adott egy-egy férfit, Istvánt és Ferencet, akik mindketten az egeket ostromolták, de hiába, mert Isten nem velük volt, mint a jelmondatukban (kell oda az a "ha"!), hanem másképp akarta.

Szóval érdemes megállni a lánchídon egy pillanatra. Érdemes elmerengeni a jelmondaton és a címeren, mégha közben száguldoznak is melletted a biciklisek. S ha végigtekintünk a többi táblán, a Széchényi család és Pál apostol szavai láthatóan jól megférnek Ferenc Józseffel, a "fasisztákkal", "vörös hadsereggel", a "3 éves népgazdasági tervvel", vagy éppen legújabban a "vörös brigádokkal" és William Clarkkal is. Másfélszáz éves magyar történelem címszavakban.

 

 

 

Kedveseim! Ezt egy hosszú és gyümölcsöző sorozatnak tervezem! Ezért ha valaki lát a környezetében érdekes feliratot, küldje be, lehetőleg fotóval! Vidékiek is küldjenek, arra is van sorozat, csak egyelőre pihen. Szóval gyűjtsünk együtt, és fejtsük meg együtt a régi szövegeket!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://laudator.blog.hu/api/trackback/id/tr941346631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szpal 2009.11.25. 02:29:48

Bethlen Gábor jelmondataként szokták leggyakrabban idézni ezt, pedig az ő zászlaján egy másik bibliai igehely volt:
EXVRGET DEVS EXERCITVVM ET DISPERGANTVR OMNES INIMICI EIVS, QVI ODERVNT EVM DELEANTVR A FACIE TERRA. Palm(us) 68. V. 2. vagyis Károli-fordításban: Felkél az Isten, elszélednek ellenségei; és elfutnak elõle az õ gyûlölõi. továbbá: SVB SPE ET PATIENTIA | DEVS ANCHORAM IACTAM SECVNDET.
mek.niif.hu/00800/00893/html/img/nagy/3081.jpg
A fejedelem végül a halálos ágyán, egy papírra írta le ezeket a sorokat: "Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk? Senki sincsen, bizonyára nincsen!" A Róm. VIII. 31. - természetesen magyarul - végül a történelme során sokat üldözött református egyház címerének szalagjára is rákerült.

szpal 2009.11.25. 02:47:12

A Széchenyi-család jelmondata a Széchenyi István felkérésére Ybl Miklós tervei alapján épült, Szent István tiszteletére felszentelt nagycenki római katolikus templomban:
www.nemzetihirhalo.hu/cikkek/almenu5/Nagycenk_templom_fooltar.jpg

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.12.02. 23:57:18

@szpal: Köszi a fotókat meg az infókat! Jó ez a "Deus anchoram iactam secundet", nem ismertem ("Isten segítse a kivetett horgonyt" - hiába, kontinentális nép vagyunk, biztos azért nem ismertem)

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.12.02. 23:58:18

@szpal: Ja és ez a Bethlen-zászló nagyon jó. Lehet, ebből poszt lesz...
süti beállítások módosítása