Laudator temporis acti

Concedo nulli

Caligula lova, Schmitt és a történelmi bulvár

2010. július 17. 12:25 - G.d.Magister

Caligula-ügy I.

Egy kedves olvasóm hívta fel a figyelmemet arra a 2010. júl. 1-jén megjelent Magyar Narancs-beli cikkre (és folyományaira), amelynek a címe "Salve Incitatus!", a szerzője ("A Szerk.") pedig Schmitt Pál közt. elnökké választásáról ír (a MN archívumának olvasásához regisztrálni kell, 1 perc az egész, érdemes). Nomármost hogy a címben lévő utalást gyorsan megfejtsük (amit "A Szerk." - kissé nagyképűen - nem tesz meg), Caligula császár lovát hívták Incitatusnak, s a nagy ókori bulvárkirály, Suetonius szerint a császár betegesen imádta az állatot, fényűző lakást épített neki, sőt, azt fontolgatta, hogy consullá is kinevezi (más források - azt hiszem, Dio Cassius szerint - beválasztotta a senatusba). Lássuk, mit ír pontosan:

Incitato equo, cuius causa pridie circenses, ne inquietaretur, viciniae silentium per milites indicere solebat, praeter equile marmoreum et praesaepe eburneum praeterque purpurea tegumenta ac monilia e gemmis domum etiam et familiam et supellectilem dedit, quo lautius nomine eius invitati acciperentur; consulatum quoque traditur destinasse. (Suet. Caligula 55.)

Saját fordításban:

Incitatus nevű lovának - aki miatt a cirkuszi játékok előtti napokon katonasággal intette csendre a szomszédságot, nehogy zavarják a lovat - márvány istállót és elefántcsont jászolt, bíbor takarókat, drágakő nyakláncot adott, sőt, még házat, szolgákat és berendezést is, hogy minél fényűzőbb fogadtatásban részesüljenek, akiket vendégségbe hívtak az ő nevében. Állítólag consulságot is szánt neki.

Gondolom mindenki rájött ezek után, hogy eme ízléses példázatban a hibbant császár Orbán, a lova meg Schmitt. Na de, ez a csodás párhuzam nemcsak "a Szerk." fejében fogant meg! Valami lehetett a levegőben, mert június 25-én a vulgártechknokrata-parasztateista újságírás atyja, Tótawé is erre utalt irománya címében. De ezzel még mindig nincs vége! Valaki csinált egy elmés vidit is valami Caligula-filmből, ahol persze az Incitatus-os jelenet van, s az átírt feliratban Schmitt Pál neve van a ló helyett. S hogy a sztori honi népszerűségének valószínű okáról fellibbentsem a fátylat, utalnom kell itt a Neoton Família Boney-M majmoló történelmi tematikájú számára, a Caligula című opuszra (az opusszámot nem tudom). Ez egyrészt nem vet valami jó fényt azokra, akik Caligula lovával viccelnek, másrészt igen elgondolkodtató fejlemény.

 

Ahelyett, hogy a dolog politikai vonatkozásai felé fordulnánk, érdemes elgondolkodni a jelenség kulturális oldaláról. Használtam már a bulvár szót, hadd tegyem meg megint: a bulvártörténelemről szeretnék írni. Mert azt hiszem, hogy a történelem az átlagember fejében csak bulvár formájában létezik, az egyes szereplők magánéleti epizódjaiban, vagy extrémitásaiban ragadható meg. Elég csak itt a Sissi-jelenségre, "az uralkodók magánélete" tematikára, vagy a tehetségtelen JFK körüli felhajtásra gondolni. Persze, ez érthető. A történelem tudomány, s csak látszólag egyszerű dolog, amit elég elolvasni valamilyen népszerű kiadványban, vagy elsajátítani a Viasat Historyból. 

Egy ilyen extrém dolog, hogy Caligula a lovát senatorrá tette, olyan, ami könnyen megragad az emberek fejében. Nyilván nem a nyolc általánossal rendelkező kőműves, hanem a közép- és felsőfokú végzettségűek fejében. Azok is sokan vannak ám, egyre többen! Szóval erre lehet építeni, lehet vele viccelődni publicisztikák címében, mindenki érti. Az meg tökmindegy, hogy a történet igaz-e, vagy sem, vagy hogy Caligula őrült volt-e, vagy csak végtelenül cinikus (persze némi defekttel), meg hogy uralkodásának sokkal fontosabb momentumai is voltak (pl. az istencsászárság megvalósításának kísérlete egyiptomi-hellenisztikus mintára, illetve a zsidó lakosság forrongása a császárkultusz miatt). Ez mind bonyolult és uncsi. Helyette ott van a ló, meg a "nagyon" intelligens politikai célzás - mindenki döntse el, hogy ez mennyire felel meg az ő ízlésének. A bulvártörténelem élt, él és élni fog.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://laudator.blog.hu/api/trackback/id/tr332157140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

avissi 2010.07.17. 15:47:31

Bizony, sajnos, így van... Báthori Erzsébet időközönkénti felbukkanása is egy példa a sok közül a bulvárigényre.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.07.17. 16:05:32

@Podruzsik: Jaj de jó példa! Ezeket lehet gyűjteni.

cinereus 2010.07.17. 18:07:49

A politikai részébe nem akarok belemenni, de a cikk címében a salve után a ló nevét nem kéne vocativusba tenni? Bár lehet, hogy akkor az Incitate alakot látva az olvasónak többet kéne gondolkodni, hogy mire akartak utalni...

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.07.17. 18:46:18

@cinereus: De! Viszont erről holnap írok. Ezért kapott egyes sorszámot a poszt, mert együtt sok lett volna.

Terézágyú 2010.07.19. 14:34:48

Látom nem nagyon szereted Suetoniust :)

_Epikurosz_ 2010.07.23. 17:42:41

@G.d.Magister: "A bulvártörténelem élt, él és élni fog." mert kiválóan lehet vele jelenkori politikai érzelmeket felszítani.
Szerintem Caligula csak cinikus volt, legalábbis Incitatussal kapcsolatban. Néha én is úgy érzem, egy ló is bölcsebb államférfi lenne mint egyesek manapság, csak nekem nincs lovam, és nincs hatalmam sem, hogy konzuli rangot adjak neki. Vagy: ezzel a lököttségével tette próbára a környezetét, hogy még mit fog eltűrni neki. Addigra már elég sok családtagját gyilkolták meg ahhoz, hogy "óvatos" legyen.

Veder1 2010.08.28. 19:32:36

Hát igen, Suetonius a korabeli Blikk...

MIx 2012.04.01. 15:29:06

Citatus=idézett
van valami közük egymáshoz

Citadella 2012.04.03. 11:17:01

Apróság, de ha már Schmitt és latin, ide kívánkozik, hogy ama szégyenletes ügyben tett április 30-i interjújában Schmitt latinul is hangot adott (mű)felháborodásának, mondván: Audiatur et altera pars. A rossz kiejtésen túl úgy tűnik, ezúttal kivételesen jól idézett.

Citadella 2012.04.03. 11:19:06

Javítás: március 30-i, nem áprilisi.

Citadella 2012.04.03. 20:26:33

Hozzáteszem: az idézet helyes volt ugyan, de nem jogos. Mert az egyetem teljesen szabályosan és jogszerűen vette el a címet saját hatáskörben, a csaló meghallgatása nélkül. Szerintem ez nem bírósági téma. Szóval mégiscsak rosszul idézett. Az ártatlanság vélelmére hivatkozni egy lezárult vizsgálat után meg kifejezetten ízléstelen volt.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2012.04.05. 09:19:35

Na ezt nem is tudtam. Mármint hogy latinul szólt vala.
Ráadásul ártatlanság védelmét (!) mondott, ha Szily elvtárs jól hallotta. Na ne is beszéljünk róla, izguljunk az új közt. elnök személye miatt!
süti beállítások módosítása