Laudator temporis acti

Concedo nulli

Miért? Miért? Collegium Hungaricum Berlin??

2007. november 30. 23:57 - G.d.Magister

Még lefekvés előtt beugrottam a nol.hu-ra, hátha van valami érdekes. Hát volt. Cikk a Berlinben új épületbe költözött Collegium Hungaricum-ról. Ami nagyon jó hír, ámde megint sikerült rúgni egyet a latinon. Merthogy van egy teljesen latin kifejezés - a "collegium Hungaricum" -, amihez hozzácsapták a városnevet: "Collegium Hungaricum Berlin." Kösz, jólesett. Értem én, hogy nehezebben lenne érthető a latin kifejezés, de legalább alcímben, vagy valami! Kisbetűvel! Az ELTE pl. latin nevében latinosan írja a városnevet: "Universitas Budapestinensis de Rolando Eötvös nominata". Vagy a Pécsi Tudományegyetem: "Universitas Quinqueecclesiensis."

Itt ráadásul eleve egy latin kifejezésről van szó. Amelynek tehát így kellene hangzania:

"Collegium Hungaricum Berolinense"

Berolinum : Berlin latin neve; -ensis képző, semleges nem (collegium). Persze hasonlít mindez az egri bikavéres sztorihoz. És az is lehet, hogy sokan túlzásnak gondolják. De én akkor is úgy látom, hogy ez is a latin örökségünkkel szembeni újabb pongyolaság, igénytelenség. Lehet, hogy írok is nekik, a részletekről beszámolok.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://laudator.blog.hu/api/trackback/id/tr88248449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.30. 13:09:44

látja, látja - más is kapkod néha...!

:oP
süti beállítások módosítása