Laudator temporis acti

Concedo nulli

A Vivamus borház jelmondatáról, avagy a latin, mint marketing-eszköz

2008. július 03. 13:02 - G.d.Magister

Ha alakul egy cég, az egyik fő marketing-fogás valami patinát adni neki, mintha már az özönvíz előtt is ezzel foglalkoztak volna az ősök. Magyarországon ezt elég nehéz megcsinálni, mert az utóbbi 1-200 évben úgy 30-40 évenként teljesen felfordult az egész társadalom. Nem tudom, Zwack-ék hogy csinálták, de ők aztán tényleg a kivételek, nem sok más családi vállalkozást, vagy akár márkát tudnék mondani 100 vagy több éves hagyománnyal.

De ahogy koszorús költőnk, Geszti Péter fogalmazott: "PR the world" (érted!), szóval hagyomány, címer, patina, rozsda meg minden ilyen az kell. Így gondolta ezt az 1990-ben alakult Vivamus borház is, amelynek egyébként a névválasztásáért egy nagy pirospont jár, hiszen az "éljünk!" (vivamus!) felkiáltás nyilvánvalóan Catullus kiváló verséből való, amelynek magyar fordítása is csudaszép. Pompás ötlet volt ezt a nevet adni egy bormárkának! De a címer, meg a jelmondata, csak azt tudnám feledni! 

  

Nem volt jobb fotó, sajna, így kénytelenek vagytok elhinni nekem, hogy ez vagyon a szalagra ráírva: HONESTAS, CONTINUITAS, FELICITAS ("tisztesség, folytonosság, szerencse/termékenység/boldogság"). Na most azzal kezdeném, hogy a közhiedelemmel ellentétben a jelmondatok nem mind úgy néznek ki, mint a francia forradalom jelszava (LIBERTÉ, EGALITÉ, BRUTALITÉ). Általában szabályos kis mondatocskák ezek; eredetileg, ha jól tudom, csatakiáltások voltak, s így kapcsolódtak egy-egy nemesi család, személy címeréhez. Néhány magyar példa: "Sors bona nihil aliud" ("Jószerencse, semmi más" -természetesen Zrínyi Miklós); "In vita invidia" ("az életben irigység (van)" - Esterházy Miklós), "Virtus clara aeternaque" (Az erény ragyogó és örök" - Nádasdy Ferenc...). Mint látható, a jelmondatok nem egy családhoz, hanem egy-egy személyhez kötődnek, szóval nincs, vagy nem jellemző a "családi" jelmondat.

De ez még mind semmi; nekem a "continuitas" bántja a szemem. A szó létezett ugyan az antikvitásban, de csak az ezüstkorban: én egyetlen szöveghelyet találtam rá (Plin. sen. Nat. Hist. 8,46). Csúnya, hosszú szó, és ide végképp nem való, hiszen hosszabb, mint a másik kettő. Ilyen böhöm szavakat különben sem raktak jelmondatba, a jelmondat lényege az enigmatikus tömörség, szabatos rövidség, l. a fent idézetteket. Érezhető továbbá, hogy a ma is használt, modern-ízű "kontinuitást" fordította le az ismeretlen zseni: ha az illető tud latinul, vagy tanították, szégyellje magát. Még szerencse, hogy a PR kedvéért a "referentia" szót nem rakták bele a jelmondatba. És az ízléstelen címerről már ne is beszéljünk.

Tehát a "hagyományteremtés", jobban mondva a patinát hazudó marketing szép példáját látjuk. A címer ronda, a latin jelmondat nevetséges, kimódolt, álságos (kontinuitás 1990 óta? azta!). Pedig - ismétlem - a cég neve maga milyen jó! Lehetett volna emblémájuk egy részeg szatír (értsd: satyros), egy ölelkező antik pár, szőlőfürt amforával, akármi. De nem, a tradíció, az a lényeges, azt kell sugallni, tehát nekünk címer kell, meg latin jelmondat.

Cifra nyomorúság. Ha valaki tud még hasonlót, írja meg.       

 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://laudator.blog.hu/api/trackback/id/tr63551118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Loge_ · http://laudator.blog.hu/ 2008.07.05. 16:25:09

A jelmondatukhoz tökéletesen méltó egyébként a kínálatuk. Szekszárdi, villányi még csak véletlenül sincs. (Egy egri bikavér van, ami 2000-es évjáratú, és 1.200 Ft-ba kerül. Na azt sem kóstolnám meg...)
Annál több viszont a messze földön híres dörgicsei.

Minőségi és különleges minőségű borok. Na persze.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.07.09. 01:43:45

csak belekérdeznék vmibe:
BRUTALITÉ?!
:)

BOB 2008.07.13. 20:35:25

_Loge_ mit varsz egy olyan pinceszettol, aminek a Balaton-felvideken es Egerben vanak ultetvenyei? Nyilvan nem fog neked villanyit meg szakszardit palackozni, azt megteszik a villanyiak es a szekszardiak. Nem kenyerem vedeni oket, meg itt amugy is offtopic, de a korrektseg ennyit megkivan.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.07.13. 21:50:39

bob: ha pincészetről lenne szó, nyilván nem nyavajognék miatta. De a Vivamus borházként hirdeti magát, s az ilyenek bizony nem egy-két régióra szoktak koncentrálódni. (Ha pedig mégis, akkor azt a megnevezésben jelölik.)

Nagy Gabriella 2008.07.14. 16:11:16

Kedves hozzászólók,

Megkérdezhetem, hogy mi a foglalkozásotok, mert az biztos, hogy nem borászok...

"Ellenőrök jártak a villányi pincékben, a borászok negyven százaléka megbukott a vizsgálatokon - írja a Dunántúli Napló.


A lap úgy tudja, hogy "főleg a nagy borászatoknál kopogtattak" az ellenőrök, akik több olyan bort találtak, ami szintetikus festéktől lett bordó, és eredetjelölési hibák is előfordultak. A borászati felügyelők megállapításai szerint a vizsgált termékek 40 százaléka megbukott, nem ment át a szigorú EU borjog-szabályok rostáján.

A megbírságolt borászok listáját egyelőre nem adja ki a hatóság. Két megbírságolt, neves borász a Dunántúli Naplónak elmondta: valóban történtek hiányosságok, de szerintük a jelölési hibák a palackban lévő bor minőségét nem rontották el - írja a lap. "


ÉRDEKES………..

Üdv:G

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.07.14. 16:53:35

Kedves Gabriella,

tényleg érdekes, de hogy jön ez ide?

_Loge_ · http://laudator.blog.hu/ 2008.07.14. 19:29:58

Gabriella: ráhibáztál, valóban nem vagyok borász, ám nem jövök rá, ez miért fontos.

Amúgy pedig én nem feltétlenül hivatkoznék egy újság/folyóirat/stb. állításaira s híreire.
Nem tisztem védeni a villányi borászokat, de amíg nem közölsz neveket, adatokat, tényeket, addig nem tudom komolyan venni ezt a kommentet.

Én is hallottam olyat, hogy volt egy pápa aki nő volt. És akkor?

Kar Ate 2008.07.19. 15:24:39

Kb. 100 villányi borászból akadat fent 2, azaz kettő (ahhoz képest, hogy "szinte" az egész montepulciano-i borvidéket elmeszelték). Ebből egy rosszul használta a címkét (nem volt szabályos), egy pedig nem megfelelő összetételt írt a borra (ez már durvább, de a bor nem "tablettás" volt, hanem az egyik szőlőfajtából volt több) - mindez nem érintette a borvidék megítélését összességében (pl. ha valaki volt a Szépasszony völgyben Egerben, na az sem bor, mégsem állítaná senki, hogy az egri bor rossz). szóval Villánnyal nincs semmi gond és sztem is szerepelnie kellene egy borház kínálatában. Amúgy a poszt ok, nevetséges ez a pózolás (noha nem újkeletű: többek között a postban említett családok, amikor bekerültek az akkori magyar arisztokráciába, szintén vadásztak ősöket maguknak). Ez az a helyzet, amikor a minőséget, az elképzelést és az erre alapuló önbizalmat múlt kreálásával akarják pótolni. Amúgy meg nincs benne semmi innovatív.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.07.25. 17:50:34

latin, mint marketingeszköz, tényleg:
www.gazdagtanacsado.hu/ki_szamit_tanacsadonak
billentyűzet kettéfejelése esélyes :-D

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.07.25. 20:56:54

zerge, ott a pont, gyönyörű találat. Már írtam is nekik.
Egyébként meg: ááááááááááááááááááááááá! :)))

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.07.27. 16:23:47

Szentszűzanomália, Magister, mekkora hárításban vagy! Igenis, fontos a marketing, tessék fölírni szemceruzával a fürdőszobatükörre, hogy "még az idén hétbloggere leszek a bloghu címlapon", aztán jól megrendelni W. G. sikerkalauzát és hajrá! ;-D

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.08.28. 19:21:37

Ez is blogról való (bkv), enyhítő körülmény, hogy csak komment:
Aztán még van pofája megsértődni az alkalmazott epiteton ornance miatt...

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.08.28. 21:54:48

Na most nem értem, hogy mi való a blogról.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.08.29. 15:51:58

Bocs, az idézőjel lemaradt: a második sor (tegnap vadásztam a bkv-figyelőről)

Grimoardus Moxedanensis 2013.09.06. 22:22:26

Csak egy apróság (bár látom, már rég nem írt ide senki), mi úgy tanultuk, a mottó és a csatakiáltás két különböző dolog, a címeren a mottó a pajzs alatt, a csatakiáltás pedig a pajzs felett jelenik meg. Ha jól látom, itt is van egy másik szalag valami olvashatatlanul pöttöm felirattal, biztos tanulságos lenne pedig, mit üvölt egy borász, mikor megindul a lovasroham.
süti beállítások módosítása