Laudator temporis acti

Concedo nulli

Jelmondat-generátor

2010. január 10. 09:00 - G.d.Magister

Az egyik utolsó bástyája a mai latinnyelvűségnek a jelmondatgyártás: még mindig divatos, sikkes dolog címer, logó alá, fölé, köré latin szavakat vésni, mert az patinát, titokzatosságot kölcsönöz (fotónkon az 1899-ben alapított Pall Mall hivalkodó címere, rögtön két - elkoptatott -jelmondattal).  Hovatovább ezek a latin szavak már csak olyanok, mint valami stilizált díszek, ornamentikák egy bronzkori edényen: jelentésüket, eredeti szerepüket ma már szinte senki nem ismeri, hatásuk csupán esztétikai. Persze örülni kell, hogy legalább ez még számít, hogy legalább ilyen formában még létezik a latin (ha már ez sem lesz, menedékjogot kérek a Vatikánban, muhaha). Elárulom: én is fordítottam már jelmondatot egy cég kérésére. Sőőőt! Magánszemélyeknek is fordítottam, méghozzá olyan jelmondatokat, amelyek aztán tetoválás formájában felkerültek a megrendelőre. Ez egyre menőbb, és végülis jobb, mintha - a régi városi legenda szerint - a csipős savanyú leves kínai nevét tetoválná magára a deliquens. Most pedig megjelent egy pofonegyszerű program - nyilván válaszolva a fogyasztói igényekre -, amellyel bárki faraghat magának egy "mezítlábas" - azaz nem túl bonyolult - jelmondatot.

Ami azért tényleg pofonegyszerű. Először, amikor Miekka ajánlatára ellátogattam oda, és a két felkínált ablakban találomra kiválasztottam a God-ot és a memory-t, naívan azt hittem, kidobja nekem majd a szép zsoltárverset: "Dominus memor fuit nostri et benedixit nobis" ("Az Úr megemlékezik mirólunk és megáld minket", Zsolt. 113/115,12.). Aha, persze. A megoldás az lett, hogy "Deus et memoria" ("Isten és emlékezet"). Aztán rájöttem, hogy különböző sémák vannak, úgymint főnév és főnév, aztán főnév, főnév és főnév, majd főnévből főnév (pl. ex oriente lux - keletről jön a fény), főnév, tárgyas ige, névmás (Deus me vocat - Isten hív engem, mondja a honlap), végül főnévben főnév (a honlap által hozott példa: in gloria pax - a dicsőségben béke van... ja, tényleg). Szóval kiválasztod a neked tetsző kombinációt angolul (kis ügyességgel lehet marhaságokat is), a gép meg köpi a megoldást. A választható szavak listája rövid, 25-30 szó közül lehet szemezgetni; persze mind nagyon "emelkedett" kifejezés.

Az a baj ezzel az egésszel, hogy éppen a jelmondat zamata, enigmatikussága hiányzik ezekből az instant tákolmányokból. A jó jelmondat rejtőzködik, nem adja meg azonnal magát, csak azoknak, akik egy kicsit gondolkodnak rajta. Hadd hivatkozzak itt pl. az általam már korábban dicsért "Nisi Deus frustra" ("Ha Isten nem - hiába") jelmondatra, ami egy zsoltárvers ügyesen elkészített esszenciája  (részletek itten). De az egydolláros egytől egyig pompás jelmondataira is utalhatnék. (A képen egy másik, friss kedvenc, a Durham egyetem részét képező St Chad's College  jelmondata: "non vestra, sed vos" - "nem az (ti. fontos), ami a tiétek, hanem ti magatok", klasszikusan szép jelmondat.) Tehát bár a jelmondat-generátor egy latinos számára első pillantásra biztató ("jé, erre van igény"), valójában nagyon kiüresedett és bóvli az egész. Ha valaki mindenáron jelmondatot akar, javaslom, hogy inkább forduljon egy mesteremberhez, vagyis egy tisztességes latinoshoz! (Hozzám is lehet, 10 jelmondat alatt ingyen megcsinálom. :)

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://laudator.blog.hu/api/trackback/id/tr61659071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aáb · http://azsiaport.hu 2010.01.10. 21:26:06

>csipős savanyú leves kínai nevét tetoválná magára a deliquens

nem városi legenda: azsiaport.blog.hu/2008/12/09/edes_savanyu_karacsonyi_nev

MSC/Halihó14 2010.01.12. 20:04:08

Reagálnék az 1. bekezdésre
Hát, legalább odabiggyesztenének heti 1 órát a gimnáziumokban Klasszikus és Nemzeti örökségünk cím alatt (táncóra és hasonló értelmetlen marhaság helyett (:), legalább minimum ezeken elmélkednének, és nem azt mondják a diákok: Mi az a latin? Eszik vagy isszák?

A programmról: hát lenne egy latinos, aki megtudna ilyent csinálni.

MSC/Halihó14 2010.01.13. 16:49:28

"...jelentésüket, eredeti szerepüket ma már szinte senki nem ismeri, hatásuk csupán esztétikai."
Hát 2010 jan 8-án létrejött a keszthelyi Katedrán a latin nyelv: (nem tudom, de sztem az egyetlen latin-nyelvtanfolyam):
www.keszthely.katedra.hu/tartalom/keszthely_latinnyelv

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.01.13. 22:50:29

@MSC/Halihó14: Hát elég prózai és lehangoló a Katedra kedvcsinálója. Gyere hozzánk tanulni, ha "latin-igényes" (...) szakra mégy, mert akkor egyetemen már nem kell ezzel szórakoznod, helyette tanulhatsz mást/elmehetsz bulizni.

Persze attól még ez lehet hatásos, bár nem vagyok róla meggyőződve, hogy ez egy leendő francia szakost arra késztet, hogy magolja a deklinációkat a gimi mellett. Más kell. Írtam már erről (hogy miért kell, meg hogy kellene:)

laudator.blog.hu/2008/11/16/legyen_e_a_latin_az_eu_hivatalos_nyelve

MSC/Halihó14 2010.01.14. 14:59:15

Láttam a posztot többször is. (molnibalage, és barátait üdvözlöm). Hát, annyi problema lenne csak, hogy először több gimnáziumra, akik ezt a nyelvet valamelyest oktatják, lenne szükség. Lehet, hogy az ország szívében működik sok latint tanító iskola, de nálunk nyugaton a német a régens nyelv, aztán az angol és az olasz, így tán nálunk Saváriában 2 ezt tanító gimnázium van. Hát, a legelitebb iskolában második nyelvként tanítják, de ki megy oda, tanulhat 3 órában latint, és aztán meg megfullad a matematika elit gyönyörűségeiben (:, másodszor,-mint már mondtam- a német a régens nyelv, de csak az angolt választhatod elsőnek, és azután pedig német, latin, olasz... Persze, aki 'ép' (mármint a nyelv szerepéről, amit az EU és ezek az új tankönyvek mondanak... "a nyelv az, ami neked lehetőséget teremt, hogy kimenj ebből az országból és egy jobb "dzsobot" keress, phuj) ésszel gondolkodik, a németet választja...
Az egyetlen egyházi iskola is az üvegfestészettől elkezdve mindet tanít csak latint nem... De most nem akarom Savária "latin helyzetét" ecsetelni...
'1947/49-1989' No, ez a gyökere az egésznek a humán műveltség, hisz a Ciceró nem termel hasznot! (most sírjak, vagy nevessek?)
Meg volt említve egy szintén nagyon jó írás, közvélemény a latinról:
www.tanszertar.hu/eken/2009_01/latin_0901.htm
Legyen lehetőség a latin tanítására minden humánra szakosodott és általános (azaz nem szakosodott pl. biológiára, matematikára, stb.) gimnáziumban!

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.01.14. 19:31:35

@MSC/Halihó14: hát igen, a Republik is megmondta, "aki angolul beszél, az sokkal többet ér..." Persze én is beszélek mindenfélét, csak azt akarom mondani, hogy a praktikus szempontok mellett a hosszabb távű befektetések mindig hátrébb sorolódnak... ezt jól mondod, legyen lehetőség a humán iskolákban a latin tanulására, ha csak szakkör, különóra formájában, akkor úgy. De legyen, mert mint a reaáltudományoknak a matematika, a humán tudományoknak (majdnem) olyan a latin. Alap.

MSC/Halihó14 2010.01.14. 19:50:08

Jaja. No, elmélyülök az Istenérvekben.

_Epikurosz_ 2010.01.15. 17:27:33

"jelmondat zamata, enigmatikussága" Kis kihagyás, játék a nyelvtannal, pont nem a szóválogatás lenne a lényeg benne, bár az is fontos. 20-30 szó nem elég, sőt, igazából kéne mögé egy élő nyelv, sok beszélővel. [sok felkiáltójel, nagybetűk, és néhány kiáltvány]
süti beállítások módosítása