Laudator temporis acti

Concedo nulli

Cicero Orbán ellen

2012. február 18. 14:12 - G.d.Magister

A hír egy kicsit régi ugyan, de a téma nem vesztett frissességéből. A poszt elsősorban nem politikáról fog szólni, bár egy politikai esemény apropóján indulunk el. Történt pedig, hogy az ellenzék idén január 2-ra tüntetést szervezett az alkotmány ellen az Opera elé, ahol bent a kormány ünnepelt. És nini, milyen tábla emelkedett a magasba egy öregúr (latintanár?) kezében?

 

 

Az idézet Cicero Catilina elleni első beszédéből való, annak első szavai. Hogy a teljes szövegösszefüggést megértse a kedves olvasó, hadd idézzem az első mondatokat (I. Cat. I,1.):

 

Quo usque tandem abutere, Catilina, patientia nostra? quam diu etiam furor iste tuus nos eludet? quem ad finem sese effrenata iactabit audacia? nihilne te nocturnum praesidium Palati, nihil urbis vigiliae, nihil timor populi, nihil concursus bonorum omnium, nihil hic munitissimus habendi senatus locus, nihil horum ora voltusque moverunt? patere tua consilia non sentis, constrictam iam horum omnium scientia teneri coniurationem tuam non vides? quid proxima, quid superiore nocte egeris, ubi fueris, quos convocaveris, quid consili ceperis quem nostrum ignorare arbitraris?

 

Vagyis, saját fordításban:

 

Hát meddig élsz még vissza türelmünkkel, Catilina? Milyen sokáig fog még veszett dühöd játszadozni velünk? Hol van a határa zabolátlan pimaszságod fennhéjázásának? Egy cseppet sem törődsz a Palatium éjszakai őrségével, sem a város rendőreivel, sem a nép félelmével, sem a derék emberek összefogásával, sem a szenátusi ülés helyével, amely felettébb meg van erősítve; semmit sem törődsz a jelenlévők (szenátorok) arckifejezésével? Nem veszed észre, hogy szándékaid lelepleződtek? Nem látod, hogy az itt jelenlévők már azáltal gúzsba kötötték összeesküvésedet, hogy tudnak róla? Azt hiszed, van itt valaki, aki ne tudná, mit tettél előző éjjel, mit azelőtt; hogy hol voltál, kiket hívtál össze, s mit terveztél?

 

A nagyszerű beszéd persze az egyik leghíresebb latin szöveg, ókortól napjainkig, milliók magolták és mondták fel tanórákon, ünnepeken, ezrek parafrazeálták. A retorika, a jog és a klasszika-filológia számára is kiemelkedő fontosságú. Az angol blog, ahonnan foxmarksuserhu (sic) javaslatára loptam a találatot, szintén figyelmeztet rá, hogy az első szavakból szinte szállóige lett, politikusok is szívesen szájukra veszik. (Zárójeles megjegyzés: ahogy az angol blogger megjegyezte, annyiban sántít a szöveg használata, hogy Cicero a hatalom nevében, sőt a főhatalom birtokosaként - consul volt ugyanis ekkor - szólítja meg az "ellenzéki" Catilinát, itt meg fordított a helyzet. Persze az ötlet ettől még talál, különösen, ha az első mondatot nézzük.) 

Népszerű, kissé már elkoptatott is ez a szöveg; de figyeljük meg a "kontextust". Egy tüntetésen latin szövegű transzparens? És itt van a fontos mozzanat. Merthogy a tüntetéseken a felvonulók általában angol nyelvű szövegeket szoktak a nemzeti nyelv mellett használni, hogy a külföldi tévétársaságok is jó vágóképeket tudjanak majd készíteni a híradóba. Ez világos. Namármost, a képen lévő ember úgy gondolkodott, hogy ez a két (három) szó olyan egyetemes kód, amelyet a világon bárhol megértenek, legalábbis a társadalom műveltebb, iskolázottabb rétege. Hogy ez mennyire jött be neki, kérdés: a blog szerzője klasszika-filológia professzor Cambridge-ben, tehát ő "nem ér".

Mégis, én osztom a tüntető optimizmusát. Igen, a latin nyelv és irodalom a nyugati keresztény alapú társadalmaknak olyan kulturális kódja, amely még mindig működik, s félek, elvesztése Európa gyengülését, az összekötő szálak lazulását is magával hozná.

105 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://laudator.blog.hu/api/trackback/id/tr364129680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ledán M. István · http://laudator.blog.hu/ 2012.02.18. 16:35:53

A TLS egyik kommentelője megjegyzi, hogy, ha az öregúr egészen pontosan ismerte a mondat jelentését, miért nem tett a végére kérdőjelt. Talán mégse latintanár.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2012.02.18. 17:52:47

Gonoszkodjak-e, hogy Cicero korában nem volt kérdőjel? :) Mondjuk minuszkuláris írás sem.

Psychopompe 2012.02.18. 18:39:38

A szegedi (éhség)sztrájkoló egyetemistáknak is volt egy hasonló transzparensük: szegedma.hu/images/tuntetazegyetem1024/tuntetes02_gs.jpg

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.18. 18:45:30

@G.d.Magister:

S egyébként meg miért van V helyett U??? :-)

ET OBITER DICTVM QVARE U PRO V EST :-)

De a kép marha jó.

SED IMAGO BONA EST VT BOS

Milyen szép latin hasonlat ez a "bonus vt bos"... :-)))

Ledán M. István · http://laudator.blog.hu/ 2012.02.18. 18:53:04

@G.d.Magister: igaz, de vajon ezért nem tett kérdőjelet emberünk? Hmm...

2012.02.18. 18:55:49

Örvendjünk hát a kiművelt ellenzéknek, mindig ilyet akartunk ... :)

Hiába no, csodálatos egy ország: amíg egyik oldal egységsugarú, európa-ellenes, zsidózó és cigányozó primkó náci, gyagyi és bóvli bunkó, a másik meg egyenest az eddigvolt baloldali és liberális demokratikus csodák klasszikus tudásának emlőjén nevelt nemtője, maga a reneszánsz ember ...

Demagógiából jeles ... És csak alig direkt, szépecsém.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2012.02.18. 18:57:46

@dr. birca max: köszi a képet! Valóban!

@ekszvájzed: ne láss bele olyat a cikkembe, amit nem írtam. Kösz.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.02.18. 19:00:08

Úúú, az értelmisség, úúú, ök mentennek meg minkett! De lyó lesz! Már nagyón várom!!!

Aki túd lattinúl meg kivülröl fúllya a bemagolt verseket, és hejesírni is tud, az felsöbrendü!

Úúú de lyó lesz, ez lyobb mind az IMF híttel!

Úúú értelmisség, díplómmások, segítsetek!

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2012.02.18. 19:08:34

@endike: ööö, sajnálom, hogy neked ez jött le... én egyáltalán nem erről írtam.

2012.02.18. 19:09:42

@G.d.Magister:

Ó, ebben a kezdetektől agyonpolitizált hazai webes térben ugyan miért is látnék én eszmeiségi célzatosságot egy Index címlapra kitett bejegyzésben egy aprócska kulturális referenciáról, mely véletlenül épp egy Indexnek is tetsző politikai megmozduláson tűnt fel nemrég? ...

Rendben, nem a leíró a hunyó, hanem a kitevő ... Valójában ő látta bele azt, amit te nem írtál, így jó?

- Béke ... :)

-- dr kotász -- (törölt) 2012.02.18. 19:24:42

Volt egy ismerősöm, állandóan latin idézetekkel traktált boldog-boldogtalant. Egyszer a baráti társaságban szóba került a latin nyelvtan, melyik nyelvtani szerkezet melyik nyelvben hogyan él tovább stb. Mivel a többség (mérnök lévén) nem volt túl jártas a nyelvészetben evidens volt, hogy emberünket kérjük meg, hogy mondja meg a tutit. Szegény csak hebegett-habogott, végül kiderült, hogy csak betanult 20-30 latin idézetet, jobb esetben a feléről tudta is, hogy mit jelent. Persze szentül meg volt győződve a lelkem, hogy ő milyen művelt.

Végül is jóindulatú srác volt, nem akartuk ciki helyzetbe hozni, így csak mosolyogtunk az egészen :)

Check 2012.02.18. 19:31:04

Köszönöm ezt az írást.

Kassian 2012.02.18. 19:31:50

@endike: Sajnos agyat operálni a fejedbe nem lehet, de ne aggódj majd orbánviktor majd segít neked...

villamos alóli kacaj 2012.02.18. 19:38:39

Teli találat!
Feltételezi, hogy akinek szánta még nem felejtette el a latint (a tömeget pásztázó "biztonsági kamera" biztos vette és az "illetékesnek" le is játszották) .

Ledán M. István · http://laudator.blog.hu/ 2012.02.18. 19:39:09

@-- dr kotász --: Kedves doktor, egy kicsit nézzen körül itt a blogon, hátha kiderül rólunk, hogy nemcsak néhány latin idézetet tudunk, és ki tudja, talán még élvezni is fogja egyik-másik cikket.

okosallah 2012.02.18. 19:45:56

Egy gyors pillantás alatt ami feltűnt az nem a tábla volt, hanem az öreg emberek sokasága. Szerencsétlen flótások, egy bukott korszak áldozatai. REQVIESCAT IN PACE.

2012.02.18. 19:47:17

Csak egy kis visszatekintés:

Vajon melyik oldal szellemi elődei is irányították azt a világot Magyarországon, amelyben majdnem teljesen eltörölték a latin nyelv és a klasszikus ill. középkori / reneszánsz, stb. latinnal összefüggő EUROPÉER műveltség alapszinten történő okítását, és szigorú számonkérését?

S vajon melyik oldalhoz kötödnek inkább azok az utóbbi két évtizedben, akik azt pedzegetik, hogy netán vissza kellene hozni?

Segítek: nem ugyanahhoz ... :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.18. 20:00:18

"Egy tüntetésen latin szövegű transzparens?"
Hát igen! Sokkal nagyobb bunkóság, mint TV székházat gyújtogatni, büféjét kifosztani, barikádokat építeni az Erzsébet hídra. Pfuj... :)

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2012.02.18. 20:10:26

@TrueY: de ugye tovább olvastad a posztot? Köszi! :)

millhouse 2012.02.18. 20:12:42

Ciceró remek szónok volt, viszont pocsék politikus aki gyáván és törvénytelenül végeztetett ki római polgárokat.

Pont neked való példakép.

Mitzimackó 2012.02.18. 20:15:49

@ekszvájzed: gimis osztálytársaim - az osztály 1/3-a - tanult második nyelvként latint a berzsenyiben 70-74-ig. angol, német és latin volt a választható. úgyhogy ne beszélj hülyeségeket. mo-n mindig is volt latin tanítás. és a latintól még nem lesznek valóban keresztény-konzervatívak a kdnp-s burzsoá-nacionalisták.
amúgy beszélhetünk akkor a kormány által az eu-nak a kirakatba szervezett a"spontán-civil" békemenet transzparenseiről is...

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2012.02.18. 20:15:58

@millhouse: nem olvastad el a posztot te sem. :) Na megyek is, kivégeztetek néhány római polgárt. :)

2012.02.18. 20:18:17

@TrueY:

A székházgyújtogatók (büfékirablók, barrikádépítők, kukaborogatók, autófelgyújtók, tankelkötők, molotovosok, stb.) egykori felbérlőit / megbízóit azok között keresd, akiket a latin szövegű táblát tartó úr is támogat, bár lehetséges, hogy erről mit sem tud ő sem ...

22 éve tele vagyunk a rettegtetők által államilag kiképzett és fenntartott műnácikkal, azok is vastagon beleférnek.

Az egész akkori csúnya történeten annyira vastagon süt át az előre eltervezettség, az öszödi médiabombától az orbáni kordonbontásig, hogy épp csak a szemeteket nem lövi ki, hehe ...

Nagyon uncsi már ez a végtelenített csőcselékezés, kiművelt barátaim. Pláne, hogy mindenhova bebüfögitek. Ugyan csőcselékezzétek le már a mai világunkban élő egyiptomiakat, szíreket és görögöket is, meg mindenki mást, aki elkeseredettségét e módon juttatja kifejezésre. Ezzel a svunggal ugyanis azokat is lehetne... Az is mind csupa egységsugarú náci, nemdebár ...

Aki meg tömeges jelleggel, állítólag 'éhezésből' kifolyólag rablógyilkol gátlástalanul szép hazánkban, arra nincs egy rossz szavatok se. Na, így csőcselékezzetek.

millhouse 2012.02.18. 20:19:08

@G.d.Magister: olvastam, de ennyi erővel hitler idézetekkel tüntethetnétek.

2012.02.18. 20:22:22

@Mitzimackó:

Jelen kormányzat aljas gazemberségeit, szemünkbe röhögő görénységeit egyetlen nanomásodpercig sem vonom kétségbe. Nem azért szapulom az ellenzéket, mert a kormányt szeretem.

Amit a műveltségről írtam, azért tartom mégis igaznak, mert ha szétnézek a mai országban, a szellemi síkon, meg a kulturális téren nagyon nem az általad említett vetésnek a hajtásait látom ...

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2012.02.18. 20:23:46

@millhouse: "A poszt elsősorban nem politikáról fog szólni" - írtam a poszt elején, és be is tartottam. Csak a jelenséget vizsgáltam, felőlem bármilyen tüntetésen lehetett volna.

2012.02.18. 20:30:21

@millhouse:

A tieid meg Sztálin- és Rákosi-idézetekkel, meg még radikális cionista alapvetésekkel, jajnemár ... Tényleg itt tartasz? Itt TARTUNK? :D Röhej.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.02.18. 20:31:32

Rövid idézet Frady Endre: HŐSÖK c. színdarabkájából:

HIVATALNOK: Eddig legalább magyar neveket adott a hülyeségeinek!
FELTALÁLÓ: Már a nevét sem érted, mi?! Ilyen teflonaggyal persze én sem érteném! Lövésed sincs, mi fán terem a gesztus-kommunikátor!
HIVATALNOK: Ne latinozzál itt öcsém, ne latinozzál! Nem a Latinka Sándor emlékversenyen vagy! Csak nem Ciceró-tabletta volt a mai reggeli a János kórház vigyorgójában?

A teljes mű itt olvasható:
fradyendre.blogspot.com/2009/11/hosok.html
:)

Creatura 2012.02.18. 21:05:40

Én már azt a táblát várom:Sic transit gloria mundi.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.02.18. 21:10:22

2002-ben láttam egy Fidesz plakátra firkálva:
MENE TEKEL!
;-)
(igaz, hogy ez arám, de ettől még jó... :)

2012.02.18. 21:36:05

@Frady Endre:

Szép lehet az arád, jó neve van ... :D

dr kíváncsivagyok 2012.02.18. 21:52:28

Namármost, a képen lévő ember úgy gondolkodott, hogy ez a két (három) szó olyan egyetemes kód, amelyet a világon bárhol megértenek, legalábbis a társadalom műveltebb, iskolázottabb rétege. Hogy ez mennyire jött be neki, kérdés:

Mint a példa mutatja,...bejött !

dr kíváncsivagyok 2012.02.18. 21:58:00

Valahogy jobban szeretem látni a latin szövegeket (bármely) tüntetésen,...mint azt hogy: "xy -t lógassuk fel",...vagy: "Mocskos xy- nép - faj - vallás "...

dr kíváncsivagyok 2012.02.18. 21:59:04

@Frady Endre: 2002-ben láttam egy Fidesz plakátra firkálva:
MENE TEKEL!

Remélhetőleg eltették a táblát...az újrahasznosítás jegyében...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.02.18. 22:01:09

@ekszvájzed: MENET TEKEL UFARSZIN - Megmérettél és könnyűnek találtattál
Másképp olvasva: Mennetek kell!
Bocssy a szájbarágásért! ;-)

dr kíváncsivagyok 2012.02.18. 22:03:19

@Stephanus Nugator: A TLS egyik kommentelője megjegyzi, hogy, ha az öregúr egészen pontosan ismerte a mondat jelentését, miért nem tett a végére kérdőjelt. Talán mégse latintanár.
Egy tüntetésen felmutatott táblán
filológiai - nyelvtani - filozófiai helyességet számonkérni ...
Az idézőjelet nem hiányolod ?
Így már más a jelentése ?

2012.02.18. 22:13:30

@Frady Endre:

Nem vagyok én idijóta, óh, szójátékok majsztere, Te! ...

2012.02.18. 22:17:50

@dr kíváncsivagyok:

Hát igen, tipikusan ilyen táblaerdő susog minden nemballib tüntetésen, ahogy a nagy félelemkeltők ezt a leghatározottabban állítják. Ez bizony színigaz. Míg a másik oldal csupa: "Ugyan dehogyis genetikailag alattvaló a magyar" vagy "Jaj de feltámasztanék minden keresztényt" feliratú transzpaenssel operál, igaz?

Scala 2012.02.18. 22:18:36

Jó a post! Köszönöm. :-)

Ledán M. István · http://laudator.blog.hu/ 2012.02.18. 22:23:07

@dr kíváncsivagyok: "Az idézőjelet nem hiányolod ?" Ó, dehogynem. S ha már kitette, alája azt is: Cicero: Catilina elleni első beszéd :)

Andy15 2012.02.18. 22:45:37

Ciceronak nem lett túl szép vége, aki túl taktikázza a dolgokat, az rosszul járhat. Lehet, hogy erre figyelmezteti az ünneplő baloldali "tömeget".

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2012.02.18. 23:19:46

@Scala: Szia Scala, te az a Scala vagy? :) Ha igen, akkor rég láttalak! :)

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2012.02.18. 23:26:37

ut kaffae in aquae labri...
(mint kávé egy lavór vízben)

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2012.02.18. 23:29:40

ez milyen tábla lenne?
vita est mala cum dilettantissimo

salamander 2012.02.18. 23:53:11

Attól tartok a bejegyzés írója nem nagyon elemez az hagyján de nem is nagyon olvas Cicerót. Sőt megkockáztatom a nagy Római rétor műveit is csak odakapva, felületesen - ahogy a liberális barátaink szokták - más tollával ékeskedve ismeri/használja.

Ha nem így lenne, akkor értené, hogy GYURCSÁNYRA ÉS BANDÁJÁRA lehetne igaz az említett Lucius Sergius Catilinához intézett szövegidézet.

(Megszokhattuk, hogy a ballib trógerek - mivel az erkölcs teljes híján vannak -, lazán, lelkifurdalás nélkül - mondhatjuk úgy pofátlanul állítanak valamit aminek az ellenkezője igaz. Itt fűzöm hozzá, hogy ha már Cicero, akkor Caius Verres elleni perbeszédeket is tanulmányozni kellene... Talán ezek a mai "Verresek" stílusa, viselkedése pontosabb címzettmeghatározáshoz vezetik a humiliores társaságot, akik proletároknak is mondják magukat de ez egy erős bók részükre.)

***

karosszékely 2012.02.18. 23:54:40

@Frady Endre: Ez még 94-ben volt egy MDF-plakáton. Persze lehet, hogy később újrahasznosították.

Közbiztonság Szilárd 2012.02.19. 00:19:59

"a latin nyelv és irodalom a nyugati keresztény alapú társadalmaknak olyan kulturális kódja, amely még mindig működik"

Hitegesd csak magad.
A valóság az, hogy a latinról ezt ma már csak a vén hülyéák hiszik.

A fiatalabbak meg tudják, hogy egy nyelv van ma a világon: az angol.

Lehet ezt szeretni vagy nem szeretni, teszthet vagy nem tetszhet, a tényen mit sem változtat.

Minden ilyen latinos baromság csak a sznobság megnyilvánulása, semmi egyéb.

Ahogy az ilyen írások is.

Örülök, hogy felnyithattam a szemeket, a blogíróét is.

Szívesen, máskor is.

Közbiztonság Szilárd 2012.02.19. 00:21:32

@salamander:
Hát koma, ezen csak röhögni lehet.

Elmútnyócév!

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2012.02.19. 00:42:26

@Közbiztonság Szilárd: kemény vagy! A Times újságírójának is nyisd fel a szemét, aki ezt először posztolta! Biztos meg tudod neki írni ugyanezt angolul, mint nekem! :)

PéZsé 2012.02.19. 01:06:05

@Frady Endre: "Mene tekel" am. megméretett.

hu.wikipedia.org/wiki/Mene,_mene,_tekel,_ufarszin

"Ne lennél ennyire művelt!"

:-)

(Hofi G.)

2012.02.19. 01:16:30

@Közbiztonság Szilárd:

Hadd ne idézzem be ide kedves kötözködésünket nemrégről latinügyekben, te nagyon nem latinmániás ... :D

Közbiztonság Szilárd 2012.02.19. 01:27:23

@G.d.Magister:
Gondolom, ugyanezeket a faszságokat nem fűzte hozzá, amiket te.

@ekszvájzed:
Ja, te voltál az a segg...
Bocs, nem jegyeztem meg a nicked, annyira nulla voltál.
És nem, nem vagyok latinmániás. Annak ellenére nem, hogy valamikor tanultam, de látom, mennyire semmi értelme a hozzád hasonló, de még nálam is kevesebbet tudó hülyékkel való vitákon kívül.

Fel lehet tenni a szemellenzőt, de aki nem látja be, hogy most - és még legalább néhány évtizedig, de az alapszintű elsajátíthatóság egyszerűsége miatt sejtésem szerint néhány évszázadig - egyetlen nyelv létezik a világban, és az az angol, az annyira hülye, hogy szóra sem érdemes méltatni.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2012.02.19. 01:34:13

@Közbiztonság Szilárd: hát, ne gondold, hanem olvasd el, ott a link a posztban! Hiszen csak egy nyelv van, az angol! :))

Közbiztonság Szilárd 2012.02.19. 01:40:51

@G.d.Magister:
Elolvastam.
Egy kurva szó nincs benne arról, amit én kifogásoltam az írásodban, azaz erről:

"a latin nyelv és irodalom a nyugati keresztény alapú társadalmaknak olyan kulturális kódja, amely még mindig működik"

QED, hogy maradjunk a latinnál, és sznobozzunk egy kicsit.

(Mondhatnám a latinra is azt, mint mondjuk a kézrátétes gyógyításra: tanultam azt is, most hagyjuk, hgy miért, mert akkor sem hittem benne egy másodpercig sem, de ugyanúgy faszságnak tartom, mint a latin nagyszerűségének dicséretét. Károsnak természetesen egyik sem káros, csak igazából haszna sincs.)

2012.02.19. 01:45:24

@Közbiztonság Szilárd:

(Egy kis off)

Egyem a kulturált fejedet, csak úgy süt belőled a humánum ... Tudod, ezen a szinten ismeretlenül ócsárolni valakit, nem vall emelkedett lélekre.

Én nem bántottalak meg téged semmivel, aranyapám, csupán barátságosan viccelődtem személyedben egy korábbi 'ismerőssel', felhívva figyelmét, hogy mintha kissé ellentmondana magának ... De ha nálad ez így jön le, aról nem tehetek.

A tiszteletet, úgy érzem, megadtam.

Nem értem, mit szidalmazol, mikor ha normálisabb volnál, tán néhol még egyet is érthetnék veled, de te nem beszélsz EMBERÜL, felteszem, nem is értesz. No, azt kellett volna megtanulnod inkább. A 'felsőbbrendűséged' gőgje remélem, a való életben is ilyen jó képet fest rólad mások előtt.

Azért se foglak hasonló szavakkal illetni. És pontosan mitől is lennék én "segg" meg "senki" meg hülye" te mindentudó világcsoda főisten ???

(off vége, bocs)

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2012.02.19. 01:56:43

@Közbiztonság Szilárd: igen, szó szerint nem ezt mondta. Csak pl. ezt:

"There turned out to be literally hundreds of re-applications of this neat little slogan, from the Congo to Brazil, in protests public and private and intellectual (Camille Paglia claimed to have based her campaign against Foucault on Cicero's campaign against Catiline)."

Hundreds of re-applications. From Congo to Brazil. Ez azért mégiscsak azt jelenti, hogy működik, használják. Mind a szlogent, mind a nyelvet, mint kódot.

Na jó, ha te a latint valami burzsoá, haszontalan dolognak tartod, akkor oké, nem vitatkozom, mert teljesen felesleges. Ilyen agresszív kinyilatkoztatásokkal egyébként sem szoktam vitába szállni, mert ott valami van a háttérben az adott embernél, amit én nem ismerek, szóval a meggyőzés, az ésszerű vita eleve kizárt.

tewton 2012.02.19. 01:59:32

az ötlet örvendetes, a mögöttesét meg inkább hagyjuk. de mutatok jobbat és spontánabbat.

- mandiner hír: "No Pants Subway Ride címen gatyaletolós demonstrációt tartottak a metróban Gyurcsány Feremc ifjú követői, élükön Szarvas Koppány Bendegúzzal."

mandiner.hu/cikk/20120218_ifju_gyurcsanyistak_a_fold_alatt#comment971639

- komment:
"Senye Péter 2012. február 18. 20:44
Talis grex et."

:))

33.vilmos 2012.02.19. 04:55:06

Neketek, már nincs remény. Hála istennek!

PiszkosFreddy 2012.02.19. 07:38:52

Köszönöm a posztot,érdemes volt elolvasni.
A hsz-eket is utána.
A világosságot nem bírja befogadni,elviselni a sötétség.

2012.02.19. 08:32:34

Tisztelt Blogger,
további kitartást a latin műveltség melletti PRmunkában – az elkedvetlenítő hozzászólásokról pedig jusson eszébe dr. K.H.G. története, sajna, ezek mindig lesznek és mindig ilyenek lesznek.

Lucius Flavius Arrianus 2012.02.19. 09:01:00

Mondtam már egyszer, de a mai kommentek figyelmes elolvasása után szükségesnek tartom újfent elmondani: a blog gazdája folytassa úgy, ahogy eddig.

2012.02.19. 10:04:30

@PiszkosFreddy:

A világosság most a latin nyelv eddig is itt szöszölő fáklyatartóira, vagy a műveltségüket a fenn tárgyalt módon a világ elé táró demonstrálókra, és a velük sipítozókra, a sötétség pedig a küldetéses latintanárokat meg nem értőkre vonatkozik? (csak hogy ne érezzem magamat (is) megsértve, drága jedilovagjaim ... :) )

@fortin2:

Jaj, most ugye nem azért, mert az egy méltán híres antifa alapvetés? ... mert ha azért, akkor az ilyeneknek úgy átírná az ember a K.H.G.-sztorit egy szovjet őrrel, és különböző régi orosz költő-nagyságok neveivel, a Gulágon ... :) Ne is gyertek azzal, hogy az nem állna meg.

(Bocsi, hogy még mindig itt piszkálódom :))

Krumpli 2012.02.19. 10:14:10

Ciceró terveit, emlékeim szerint kicsit keresztűlhúzta egy Cézár nevű muki.

2012.02.19. 10:45:59

@salamander:

A cikk írója a legnagyobb valószínűséggel nem politikai önazonosságát vélte kifejezni, hanem a latin nyelv szerepét hangsúlyozni.

Azonban az elég nagy gondatlanság, hogy a cikk íróját látensen dilettánsnak nyilvánítja... Elég lenne egy pár poszttal hátrébb nézni.

miro1 2012.02.19. 12:26:59

Korából nézve jó MSZMP-s lehetett...

MACISAJT 2012.02.19. 12:52:11

Nem kell ezen csodálkozni, ha már a Népszagában a dési jános "latinozik", akadnak követői( amúgy a fényképen szerepelő vén hülye láthatóan annyira nem tud latinul, hogy még a külön szavakat sem volt képes leírni, "Quousque', bruhahah...:D)

A megszállott csökönyösség emblémája idősebb Cato (Marcus Portius Cato Maior, 234 Krisztus előtt. – 149 Krisztus előtt), aki minden felszólalását „Ceterum censeo Carthaginem esse delendam" fordulattal zárta, Karthágó elpusztításának szükségességét hangoztatva( a sors fintora hogy hamarabb meghalt,mielőtt még a pun háborúkat megláthatta volna.)

A mai "magyar" médiában is gyakorta érhető tetten hasonló megszállottsággal végzett pártközelezettségből végzett mániákus tevékenység, nem is nagyon "kódolt" formában Orbán és a "másik " Magyarország elpusztítására buzdítva.

2012.02.19. 12:59:27

@Krumpli:

Cézár terveit meg nem kicsit :D egyszerre kb. 60 különböző nevű muki, 23 találattal (ami a szitut elnézve egész jó arány, hiába, nem fért hozzá mind, mert a celebkedni vágyók nem hagyták a dicsőséget) ... :)

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2012.02.19. 13:03:00

@MACISAJT: A quo usque egybeírása nem helytelen. Mindkét formában helyes.

2012.02.19. 13:17:46

@MACISAJT:

A "quosque"-t rengetegen írják egybe, és írták a múltban is, ezt nem lehet bunkóságnak betudni, inkább egy meggyökeredzett téves formának.

És most a tárgyi tévedésekhez álljon itt két kisebb ollózás az angol wikipédiából:

(bocs, de latin forrást nem találtam (nem is kerestem:))

Egyik:

""Carthago delenda est" (English: "Carthage must be destroyed") or the fuller "Ceterum censeo Carthaginem esse delendam" or "Ceterum autem censeo, Carthaginem esse delendam" (English: "Furthermore, I think Carthage must be destroyed") are Latin political phrases which were popular in the Roman Republic during the latter years of the Punic Wars against Carthage. The city was indeed finally razed by the Romans after the Battle of Carthage in 146 BC, and its entire remaining population sold into slavery.

Although no ancient source gives the phrase exactly as it is usually quoted in modern times (either Carthago delenda est or the fuller Ceterum censeo Carthaginem esse delendam), according to several ancient sources the Roman statesman

Cato the Elder

would always end his speeches with some variation of this expression even if he had not been discussing Carthage in the speech."

Másik:

"The Third Punic War (149–146 BC) involved an extended siege of Carthage, ending in the city's thorough destruction. The resurgence of the struggle can be explained by growing anti-Roman agitations in Hispania and Greece, and the visible improvement of Carthaginian wealth and martial power in the fifty years since the Second War.

(...)

This new-found Punic militarism alarmed many Romans, including

Cato the Elder

who, after a voyage to Carthage, ended all his speeches, no matter what the topic, by saying: "Carthago delenda est" — "Carthage must be destroyed".

In 149 BC, in an attempt to draw Carthage into open conflict, Rome made a series of escalating demands, one being the surrender of three hundred children of the nobility as hostages, and finally ending with the near-impossible demand that the city be demolished and rebuilt away from the coast, deeper into Africa. When the Carthaginians refused this last demand, Rome declared the Third Punic War. Having previously relied on mercenaries to fight their wars for them, the Carthaginians were now forced into a more active role in the defense of their city. They made thousands of makeshift weapons in a short amount of time, even using women's hair for catapult strings, and were able to hold off an initial Roman attack. A second offensive under the command of Scipio Aemilianus resulted in a three-year siege before he breached the walls, sacked the city, and systematically burned Carthage to the ground in 146 BC."

A többivel egyetértek.

2012.02.19. 14:05:10

@MACISAJT: @ekszvájzed: A quousque, ahogyan quo+modo, hac+tenus, iam+dudum stb. egybeírása egyáltalán nem helytelen. Sőt vannak olyan szavak is, amelyeket nem is irtak külön, pl. qua re (mi okból/miért?).

2012.02.19. 15:12:30

@Nuntiulus Noster:

köszi az infót. Na, ilyen legyen egy latinos blog!

Még a jó öreg Quasimodo is eszembe jut, akit a keresztény liturgikus vasárnapi ünnepnapról (eredetileg "Quasi modo", vagy az is ilyen random? ...) neveztek el, amelyen találták, a regény szerint ...

... jajj, srácok, de azért mivel állandóan bizserget a cinizmusom, nem tehetek róla, hogy kényszerem van rá, hogy azt mondjam, ez olyan, (volt) mint az "ezmiez" (lesz) ... :)

Nem is beszélve arról, hogy ma minálunk csillagászati számra rúg már azon eddig összetett szavak száma, melyeket ma már hivatalosan is külön kell leírni, hogy még a funkcionális almafabékák is megérthessék

... Egyszerűen hasogassa a szememet már a sok különírás. Pl. ezt is leírhatnám ma már úgy, hogy "külön írás", vagy még nem? Nyugtassatok meg ...

PiszkosFreddy 2012.02.19. 17:01:39

@ekszvájzed:
Ennek eldöntését Reád bíznám.Mindenesetre hsz-eid többségéből süt az arrogáns kioktatás.
Vajh'miért?

PiszkosFreddy 2012.02.19. 17:05:50

...és még azt sem látom igazoltnak,hogy az MSZP,vagy bárki más mellett tüntetett volna,
ellenben az orbánizmussal szemben igen.

2012.02.19. 20:04:29

@PiszkosFreddy:

Miért?

Mert nem szeretem, ha sötétnek nevezik azt, aki nem ájul el a 'világosság' önfelkentjeitől.

Nem szeretem, ha a kultúra pajzsa mögül kimutogatva lenézik azokat, akik megélték már a bármilyen civilizált arcot is mutató mai ellenzék korábbi uralmainak áldásait is, és valahogy azokból sem kérnek.

Nem szeretem, ha elmagyarázzák a több éve folyó aberrált rémálomtól napi szinten 15x felb.szott agyú pógárnak, hogy nem kell mindenbe politikát vinni / azt belelátni, azok, akik (nem mindig tudatosan, de épp ezért) dobálják a gumicsontot az áldott populus közé. Pl. egy ilyen címmel, hogy "Cicero Orbán ellen"

Mert kell a címlap, kell az a kis (15 perc) népszerűség, a sok hozzászólás, az anyázás. Még egy ilyen veretes tematikájú blognak is.

Nem akarok kioktatni senkit csak próbálok ironizálni, csipkelődni, cinikus lenni, s remélem, hogy közben néha tudok olyat is mondani, amit más nem. Sőt, bevallom hogy én is felületes vagyok, és sokszor indulatból reagálok.

Sajnálom, de még kezdő vagyok, ám megkövetem azt, aki ezt nehezményezi, így Téged is ... :)

Más:

Ki mellett van az, aki a rendszer ellen van? ... Nemcsak a pártokról van itt szó, hanem az egész történelmi kutyulék eszmekör két feléről, amit az elmúlt évek a közénk ékelt szakadék két partjára vágtak.

Vak lennék, ha nem látnám a korábbi rendek híveinek vért okádó nyomulását, a hazájukra uszított művelt nyugattal együtt, nem is bújva már el az amúgy teljesen jogos felzúdulás mögé.

Errefelé ez járja: ha ellenem vagy, akkor az ellenségemmel tartasz. 'Pártunk és kormányunk' véli ezt így, nem én :) Ám ez igazából sajnos oldalfüggetlen, ennek belátásához elég csak a vadabb blogokon írott kommenteket elolvasni. Lehet itt a klasszikus szlogeneket idézni, hogy mit mondott erről Rákosi vagy Kádár, de ettől ez még nem változik.

Én kérek elnézést.

(- Béke ...)

salamander 2012.02.20. 00:32:34

@Közbiztonság Szilárd:
Komád neked a hóhér!
Röhögni meg most nem te röhögsz, hanem mi.

A tények makacs dolgok és a hazugságok sem lesznek igazságok, akkor sem, ha latinul mondják azokat. (pláne olcsó, ha Ciceró bőrébe bújva kurjongatja valami félnótás...)

Feri barátod igazán elkúrt itt mindent de legalább előhozta a "non omne quod licet honestum est" kérdését. Hála néki és börtönbe mielőbb vele!

***

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2012.02.20. 00:47:08

@ekszvájzed: hm, hát van igazság abban, amit írsz. De ilyen 15 perc hírnév alatt talán azok is észreveszik a blogot, akik tényleg ide valók. Ez a nagy taktika. :)

@salamander: Szilárd már nem fog visszadumálni, piros lapot kapott. Úgyhogy nyugi.

2012.02.20. 11:47:47

Hát, akkor bocsi az 'idevalóktól' ha ugyan szűkös tudásom miatt én már nem is lehetek az, :) és további kellemes PR-munkát kívánok.

A tudás terjesztése mindenképpen áldásos, csak számomra akkor némileg kétséges, ha aktuál-közéletileg célzatos(nak látszik?), s ezáltal fölös plusz indulatokat kavar ...

De hát mit ugrálok én, pont ez a bajom a művészetekkel is. Aztán hogy mikor mi volt a 'helyes' lázadás, vagy annak korrekt formája, azt úgyis a mindenkori 'győztesek' határozzák meg.

Más:

Kár ezért a Szilárdért, a nickje alapján azt is vélhetné az ember, hogy egy vicces és jóarc fickó ... Hát nem az.

Tényleg, miféle elmebaj kell ahhoz, hogy valaki abszolút láthatalan vadidegeneket csípőből pocsékba vegyen és gyalázzon?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.20. 12:04:10

@G.d.Magister: "de ugye tovább olvastad a posztot? Köszi! :)"
Igen, és köszönöm a posztot, mert latin műveltségem meglehetősen hiányos. Viszont nem hiszem, hogy azok, akiket megcélzott, megértenék. Pedig nekik még kellene is végzettségük okán...

@ekszvájzed: "...megbízóit azok között keresd, akiket a latin szövegű táblát tartó úr is támogat, bár lehetséges, hogy erről mit sem tud ő sem ..."

Persze, ez nyilvánvaló! Gyurcsány saját magát akarta megbuktatni a tüntetésekkel és nem Ork bán támogatta őket szóban és tettben.

"22 éve tele vagyunk a rettegtetők által államilag kiképzett és fenntartott műnácikkal, azok is vastagon beleférnek."

Nem kellenek ide műnácik! Elég, ha egy párt támogatja őket a saját céljaikra. Nem véletlen, hogy a fityiszes tüntetők között nem lehet észrevenni a jobbikosokat. Ugyanazok a jelszavak, zászlók.

"Az egész akkori csúnya történeten annyira vastagon süt át az előre eltervezettség, az öszödi médiabombától az orbáni kordonbontásig, hogy épp csak a szemeteket nem lövi ki, hehe ..."

Nem hiszem a nagy és ravasz tervezésben. Politikusaink sokkal butábban ennél.

"Aki meg tömeges jelleggel, állítólag 'éhezésből' kifolyólag rablógyilkol gátlástalanul szép hazánkban, arra nincs egy rossz szavatok se."

Dehogynem! Börtönbe vele! Az tiszta ügy!

2012.02.20. 12:45:48

@TrueY:

Ajánlom az "önpuccsolás" vagy "önmerénylés" politikai fogalmainak, ill. 20. századi történetének tanulmányozását. Hogy messzire ne menjek, gondolj csak pl. a vörösökre rossz világot hozó biatorbágyi merényletre, vagy a Reichstag felgyújtására, igazhívő szocialistám ...

Ezeket általában akkor szokták alkalmazni, mikor egy rendszer a hatalma fenntartása / bebiztosítása érdekében, ill. kellemetlenebb dolgok elfedése végett keményebb eszközökhöz kíván nyúlni. Ad absurdum agresszión alapuló belső konfliktust akar kirobbantani.

A nácizós, jobbikozós, orbánozós széllibbant mantrákkal nekem ne gyere. Pont attól zúg már minden gondolkodni még képes ember feje. Ne magyarázz már itt minden bokorba igazi nácit. A jobbikot is a szocik kreálták, mint 3/3 csurkát, szabóalbit, bácsfidiánát, egy 'tudjukki'-féle vezetővel, csak éppen kicsúszott a kezükből ... (legalábbis ma még úgy tűnik)

Más:

Csakhogy nem akarja őket senki börtönbe tenni (szabadláb, felfüggeszetett, harmadolás, stb), aki meg mégis, arra szabályosan kiképzett visítókorus lép elő, amelynek a holdig hallatszik a hangja ...

Többit később, üdv.

2012.02.20. 13:53:21

@TrueY:

Folytatás:

Továbbá a visítás akkor is hatványozottan fennáll, ha valaki magát a fent nevezett bűnözési jelenségcsoportot tipizált büntetőjogi kategóriaként kívánja kezelni, és könnyebb kezelhetősége érdekében be akarna vezetni rá egy kriminalisztikai fogalmat, valamint kellően visszartó jellegű lépéseket tenne a 'bűnmegelőzés' érdekében.

Nehéz megértani, hogy a szabadság, a humanizmus és a demokrácia bajnokai a politikai szembenállás jegyében miért védenek és mentenek egy-egy rabszolgatartó és nyomorbadöntő társaságot, legyenek azok akár legfelül (szuperkapitalisták) vagy legalul (elnyomott és üldözött :) kisebbség) ahelyett, hogy "sziszegve se" szolgálnák őket, ahogy mostanában agyonhájpolt (egyébként tényleg nagyszerű) poétájuk mondja ...

PiszkosFreddy 2012.02.20. 16:33:42

@ekszvájzed: Jól esett megtalálni ezt a blogot,érdekes volt a poszt.Én csak hiányosságaim mián iszom a kulturáltabb hsz-eket,egyre inkább magával ragadó,de mostanra már elvesztettem a fonalat.
Elfogadom a megkövetésed,és revideálnám a véleményem a hozzászólásaidról:inkább csípősnek,de magával ragadónak ítélném,talán csak a finomabb árnyaltság,indulatmentesség hiányzik(egy picit).De ezt lehet,hogy csak a hétfő miatt érzem így.

"A tudás terjesztése mindenképpen áldásos, csak számomra akkor némileg kétséges, ha aktuál-közéletileg célzatos(nak látszik?), s ezáltal fölös plusz indulatokat kavar ..."

Sztem csak a párhuzamvonás volt a blogíró célja az eredeti,és a modern környezet között,ill.meglepődött a latin idézet profán felhasználásán.
Igazi felemelő szellemi csemege volt.

2012.02.20. 19:47:05

@PiszkosFreddy:

Semmi gond, mint mondtam: kezdő vagyok ... Örülök, ha tetszik a stílus, mert ezáltal épülök én is. Meg a másokétól is. Tisztelem azt, aki talpraesetten és találóan veszi fel a fonalat, és adja azt tovább.

Megint egy kis visszarévedés:

Az igazság az, hogy eredetileg a forumok, meg korábban az agórák gondolata is a főtéri piaci zsivajban fogant, ahová az öregek meg az unatkozó ráérősek kijártak az asszonyok shoppingolása közben egymást győzködni - meg a disputa hevében gyepálni. Erre hajtottak rá aztán a 'hivatásosok' a képzett szónokok, 'demagógok' (lásd pl. Madáchnál), rhétorok, stb, és húztak belőle szavazatokban mérhető hasznot.

Aztán egy nagy ugrás: először a legtechnikásabb amcsi campusok elitje előtt nyílt meg a lehetőség, hogy végtelen lánclevelezésben eldiskuráljanak egymással a világ dolgairól, mielőtt a webes felület ezt lehetővé tette volna, mindenki számára.

Most meg itt tartunk, és Isten tágas állatkertje felvonulhat bámuló szemeink előtt, mert a vita mindenki joga és lehetősége, aztán hogy azt hogy csinálja, a saját lelke rajta.

Néha azt mondom, hogy egy templomban csak azoknak van helye, akik valóban hisznek, de ha nincsenek kíváncsi 'hitetlen' látogatók is, akkor a világ nem ismeri meg a szépségeket, amit az értő szemek számára tartogat.

Bocs, ha eltértem a tárgytól ... :)

Citadella 2012.02.21. 00:13:27

Hát igen. Ez történik, ha az ember politikához nyúl, akár egy latin szállóige erejéig. A latin ennél többet érdemel.

Egyébként kár azon filozofálni, hogy mit gondolhatott az öreg, mert nagy valószínűséggel fogalma sincs arról, mi a fene lehet a táblán. A betűk alapján nyilvánvaló, hogy nem ő készítette a feliratot; egy szakadt, kockás inges nyugdíjas pedig nem rohan nyomdába ilyesmiért. Csak a kezébe nyomták a pártházban, oszt mutogasd, öreg, amíg görcs nem áll a karodba, különben nincs lóvé. Szervezni tudni kell, elvtársak.

A ballibsi propagandista, aki a szöveget előszedte valahonnan, életében nem látott még Cicero szöveget. Csak azt tudta, hogy egy latin idézet jó „kulturálisan” mutat, de azt már nem, hogy a kérdőjel bizony szükséges a végén. Így csak a felvágós bunkóság süt a transzparens mögül. (Nem az a bunkóság, hogy nem tud a kérdőjelről, hanem az, hogy ennek ellenére felvág a nem létező tudásával, és oly fokon igénytelen, hogy egy gugli-keresés is sok neki.)

Ami a latin nyelvet illeti: egyetértek Magister urammal, Európa megmaradása azon múlik, hogy képes-e megőrizni gyökereit. Ez pedig elsősorban a görög-római kultúrát jelenti. Ami viszont ki lett hajítva ugyanúgy, ahogy maga a latin nyelv. Tessék megnézni, mire épül ma Európa. És kik irányítják. És milyen irányba. Európának így nincs jövője. A jelen és a jövő a fasírt. Amerikai szósszal, angol mócsinggal. Amit aztán Kína fog megenni. De a szélmalomharcot folytatni kell. Halálig.

Ehhez kívánok Magister uramnak sok erőt, örömet és még sok-sok kiváló írást a politikának csúfolt trágyadomb felett álló latin nyelvről!

Citadella 2012.02.21. 01:13:19

Izé, az utolsó mondatot nem szó szerint kell érteni. Bájosak tudnak lenni ezek a képzavarok. :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.21. 09:28:13

@ekszvájzed: "Ajánlom az "önpuccsolás" vagy "önmerénylés" politikai fogalmainak, ill. 20. századi történetének tanulmányozását."

Most melyik kormányra gondolsz? Az előzőre, vagy a mostanira? ;)

"Hogy messzire ne menjek, gondolj csak pl. a vörösökre rossz világot hozó biatorbágyi merényletre, vagy a Reichstag felgyújtására, igazhívő szocialistám ..."

Úgy látom, hogy Fletó démonizálása öles léptekkel halad előre. Pedig ő csak a maszopos ork bán. Ha tükörbe néznek megláthatják a másikat benne. Egy alapvető különbséggel. Fletó nem akarta kinyírni a demokráciát. Ez jelenlegi bölcs vezírünkről nem mondható el. Sajnos.

"Ezeket általában akkor szokták alkalmazni, mikor egy rendszer a hatalma fenntartása / bebiztosítása érdekében, ill. kellemetlenebb dolgok elfedése végett keményebb eszközökhöz kíván nyúlni. Ad absurdum agresszión alapuló belső konfliktust akar kirobbantani."

Ja. És ezért mondott le. Tipikus! :)

"A nácizós, jobbikozós, orbánozós széllibbant mantrákkal nekem ne gyere."

Hasonlókat tudok mondani az összeesküvés elméletes-démonizálós rizsákra. :)

"Pont attól zúg már minden gondolkodni még képes ember feje."

Szerintem meg ork bán ámokfutását nem lehet túldimenzionálni. Sajnos. :(

"Ne magyarázz már itt minden bokorba igazi nácit."

Nácikról Te beszélsz. Én nem tettem ilyet!

"A jobbikot is a szocik kreálták, mint 3/3 csurkát, szabóalbit, bácsfidiánát, egy 'tudjukki'-féle vezetővel, csak éppen kicsúszott a kezükből ... (legalábbis ma még úgy tűnik)"

Szerintem pedig ezek maguktól nőttek ki a földből. Ork bán csak annyit tett, hogy támogatta őket. Szóval és tettel egyaránt. Így azután az elfogadottságuk jól megnőtt. A keretlegények még közöttünk élnek. Sajnos.

"Csakhogy nem akarja őket senki börtönbe tenni (szabadláb, felfüggeszetett, harmadolás, stb),"

A köztörvényes bűnözés nem bőrszín és vércsoport kérdése. Ugyanazon szabályoknak kellene érvényesülniük.

"aki meg mégis, arra szabályosan kiképzett visítókorus lép elő, amelynek a holdig hallatszik a hangja ..."

Ja. Ne is beszéljünk az ártatlanul elítélt emberekre, akiket nem kárpótolnak, mert nekik az nem "fáj" annyira.

"bűnözési jelenségcsoportot tipizált büntetőjogi kategóriaként kívánja kezelni,"

Pedig ez nagy hiba. Szerintem is.

"egy-egy rabszolgatartó és nyomorbadöntő társaságot, legyenek azok akár legfelül (szuperkapitalisták) vagy legalul (elnyomott és üldözött :) kisebbség)"

Ezt ugye Te sem gondolod komolyan? Ha nem akarunk kapitalizmus, akkor minek döntöttük meg a szocializmust. Az mennyivel volt jobb? Én nem kívánom neked, hogy olyan rendszerben éld le az életedet! Pedig megint a felé közeledünk. Sajnos.

2012.02.21. 12:05:55

@TrueY:

(ez most megint sok lesz, de ha már lúd ...)

Melyik kormányra? Mindkettőre. Bár a mostanitól még se önpuccsolást, se önmerénylést nem láttam. Történelmi példák viszont mindkét oldalon akadnak. Példaként hozom még pl. Kirov meggyilkolását, Leningrádon, ami a 'csisztka" előjátéka, vagy Grynszpan párizsi merényletét, amire a Kristályéjszaka volt a válasz (szerintem az is bűzlik, hogy nem magától tette, puszta bosszúból) ...

Jut eszembe erről még, az az elmebeteg 'tudjukmi' nő is, aki széljobbantat játszva csinálta a balhét, amiből a Hollán Ernő utcai molotovos és tüntetéses eset kerekedett, élén a fődemokratával ... (mint kiderült, valójában a 'nemzeti' oldallal szemben ellenérdekelt motiváltak közé tartozik)

Más:

Definiáld nekem ide akkor a "demokráciát", mert abból ugye van a görög, a római, az amerikai, az angol, a francia, stb. meg a "fletói". Ebből mégis mi esik le ide? Az meg nem szabály, hogy a "demokrácia" gazdasági formája csakis a kőkemény kapitalizmus lehet, az szerintem nincs sehol leírva a társadalom fenntartásának törvényszerűségei között.

Igen, a demokrácia orrhosszal vezető bajnoka csakúgy zsezsegett mindig a fenenagy demokrataságtól, a "sajnálatos események" hangulata is ezt tükrözi, miként utaltam rá, és azért kellett lemondania szegénynek, mert jó mórként megtette kötelességét, és mehetett, urainak ennyi kellett belőle. Egy jó nagy rakást vitt el egyedül a hátán, erre volt jó.

Tudod, nemcsak kapitalizmus van, meg szocializmus. Az, hogy a mai Nyugat mérvadó gazdaságfíloszai miket építgettek és ültettek gyakorlatba 2-300 éve, és az mennyiben parallel a kapcsik valós szándékával, megint egy jó kérdés. Nem hiszem el, hogy nincsenek alternatívák, méghozzá békés, nem-diktatorikus, és mégis rendet tartó, és kultúrában élő változatokban, amelyben nem muszáj senkit anyagilag levágni annyira, hogy a megélhetéséért szűköljön..

Más:

Maguktól bújtak elő a 'nácik'? Ne kacagtass ... Már csak a velük kapcsolatos tényszerű anyagból is kiviláglik, micsoda színjátékot játszottak el azok, hogy a rettegők kedvükre lármázhassanak, és mindenhol elhinthessék külföldön, mekkora fasiszta fajzat is tobzódik itt ... S ugyan mondd már meg, mi köze van az ország első roma miniszterelnökének, a magyar Obamának :D a nácikhoz? Önmagát akarja megdiszkrimináltatni velük? ... :)

Más:

És kik miatt nem érvényesülhetnek ugyanazok a szabályok a bűnüldözésben, az ítélethozatali eljárásban és a büntetés-végrehajtásban? Pont a 'visítók' miatt. Aztán kiket is ítéltek el ártatlanul? 1 db. Pusoma Dénest, oszt' mindenki azon zokog, egy tucat éve, mikor éppen nem visít ... Kik a többiek?

Más:

Nem mi 'döntöttük', ez téveszme. (Döntötte valaki?) Szép kis műsor volt az is, Oscart a rendezőinek, megosztva, utólag is ... S hát, ha afelé közeledünk, ami előtte volt akkor valamelyikünk nosztalgiája biztosan beteljesedik majd ... :)

2012.02.21. 12:20:41

@Citadella:

Minden felvetéssel egyet tudok érteni, egyet kivéve.

A kérdőjel kérdéséhez ajánlanám az angol wikipédia igen hasznos cikkét:

en.wikipedia.org/wiki/%3F

Ugyanis még a jó öreg Cicero (mondatainak lejegyzője) sem tehetett kérdőjelet oda, mivel az csak a középkorban formálódott ki, nagyjából a többi írásjellel együtt.

(A későbbiekben persze a régi szövegeket utólagosan kiegészítették az új jelekkel, hogy könnyebben lehessen olvasni, és értelmezni őket.)

Ezért hát inkább autentikus az, ha antik szövegekhez nem használják a ma ismert jeleket, igaz, ha mindennel így tennének, akkor még az egyes mondatok se volnának (rendesen) megülönböztetve ... :)

Citadella 2012.02.21. 13:30:43

@ekszvájzed:

1. A szöveg eredeti értelmét csak a kérdőjellel együtt lehet visszaadni.

2. Mai szövegátiratban a mai helyesírást kell alkalmazni. (Lásd a cikk szövegében elhelyezett latin forrásközlést.)

3. Feltételezhető-e, hogy a felirat készítőjét ilyen ortodox helyesírási megfontolások vezették?

2012.02.21. 14:53:10

@Citadella:

1) A "HÁT MEDDIG" csak kérdőjellel értelmes, vagy anélkül se? :)

2) Figyu, ha van aki mai helyesírásban se érti, hiába is mutatják neki egy ilyen dzsembori alkalmával, mondjuk, akkor meg minek? :( Nem mindenki rohan lexikonért vagy wikipédiáért egy jófajta össznépi anyázás közepén ...

3) hát, nem is "unortodox" :D - De a viccet félre, azért ne ítéljük meg ennyire sarkosan, egy szélballer tábla-legyártatónak is lehetnek messzevetülő gondolatai ... Ha elég sokat agyal rajtuk :)

Citadella 2012.02.21. 17:18:00

1. Kérdés végén kérdőjel áll. Úgy van értelme. Lapozd fel bármelyik latin idézetgyűjteményt, ott lesz a kérdőjel.

2. A kérdőjelet mindenki ismeri.

3. Másképp fogalmazok. Melyik valószínűbb egy „szélballer tábla-legyártótól”? Az ókori helyesírás ismerete és tiszteletben tartása napi politikai üzenet közvetítése közben vagy a szimpla figyelmetlenség?

2012.02.21. 18:09:36

@Citadella:

1) Nem érted még mindig, ez csak a teljes mondat egy töredéke, a két első szava ...

2) Nem a kérdőjelet, hanem az előtte álló szöveget kell ismernie az azt látónak, hogy kérdőjellel gondolja-e el, vagy anélkül ...

3) Ha sürgős neki, figyelmetlen, ha fontos neki, tiszteli. Ez nem oldalfüggő, ahogy a bunkóság, meg a professzorság sem ...

PS: azért ne törekedjünk a szőrszálrész-átmérő-rekord megdöntésére, ha szabad kérem. Van amikor egy kérdőjel csak egy kérdőjel, és kész ...

Citadella 2012.02.21. 20:36:41

1. Te nem érted. A kérdőjelről volt szó az első pontban. Tisztában vagyok vele, hogy ez nem az egész mondat. Szállóigéről lévén szó, a rész felidézi az egészet. Mi nem világos ezzel kapcsolatban?

2. Terelsz, nem erről volt szó. Könnyű helyzetben vagyok, mert ezek az én pontjaim. Ha rájuk hivatkozol, nem fogadom el a mellébeszélést. Egyébként pedig nem előtte, hanem utána áll a szöveg. Másrészt pedig nem a látó, hanem az író a vita tárgya.

3. Még mindig nem vagyok benne biztos, hogy megértetted, de fogjuk rá. :) Bár az oldalfüggőség berángatása átkozottul nem passzol ide.

Látom, most már csak szórakozásból megy a dolog. Szerintem leszállhatsz róla.

Citadella 2012.02.21. 20:53:13

A 2. ponthoz: az idézet után áll a szöveg, természetesen.

2012.02.21. 23:21:40

@Citadella:

Oké, fejet hajtok, nem vitázom, leszállok. (Téged is megkövetve). Remélem, más baj azért nincs ... Ez legyen ezzel az egész latinosdival a legnagyobb porbléma, s bárcsak ennyi volna az egész ostoba (elostobásított) országgal is ...

Bocsi ...

Citadella 2012.02.21. 23:55:53

Részemről nincs harag. Ilyen apróságon tényleg kár vitatkozni.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.22. 10:13:00

@ekszvájzed:
"Melyik kormányra? Mindkettőre."

A 7ből? :)

"Bár a mostanitól még se önpuccsolást, se önmerénylést nem láttam."

Azért ez az ámokfutás, amit 2 év alatt rendeztek eléggé a felé mutat. Csak hát a mostani ellenzéknek nincsenek olyan paramilitáris csoportjai, akiket be tud vetni. Ork bán ezt ügyesen szervezte. Szerintem.

"Történelmi példák viszont mindkét oldalon akadnak."

Jó, a mostani pártocskákat azért ne hasonlítsuk a "nagy" diktátorokhoz...

"Az meg nem szabály, hogy a "demokrácia" gazdasági formája csakis a kőkemény kapitalizmus lehet,"

Nem erről szólottam volt. Arra próbáltam rávilágítani, hogy Fletó nem kezdte el szétbontani az ellensúlyokat, ahogy azt ork bán tette volt. Persze nem vitatom el, hogy Fletó gazdaságpolitikája (ha volt ilyen), akkor erősen liberális volt.

"és mehetett, urainak ennyi kellett belőle."

Szerintem meg csak belátta, hogy a konszolidáláshoz egy jobban lefogatott emberke kellett. Erre Bajnai meg is felelt. Ellene csak gágázni tudtak.

"Nem hiszem el, hogy nincsenek alternatívák, méghozzá békés, nem-diktatorikus, és mégis rendet tartó, és kultúrában élő változatokban, amelyben nem muszáj senkit anyagilag levágni annyira, hogy a megélhetéséért szűköljön.."

Persze, vannak köztes termékek is. De ezek olyan országokban jöhetnek létre, ahol már sok évszázados demokrácia vagyon és jól megszedték magukat. No, ezek nálunk történelmileg nem alakultak ki. Egyik sem.

"micsoda színjátékot játszottak el azok, hogy a rettegők kedvükre lármázhassanak, és mindenhol elhinthessék külföldön, mekkora fasiszta fajzat is tobzódik itt..."

Ebben nem fogunk egyetérteni. Szerintem ezek a szélsőjobbos indulatok mindig is megvoltak, csak el voltak nyomva. Mivel politikai támogatást kaptak (pl. ork bántól), ezért egyre jobban kinyílt a csipájuk. Én így látom.

"S ugyan mondd már meg, mi köze van az ország első roma miniszterelnökének,"

??? Ez vajh ki lett légyen?

"És kik miatt nem érvényesülhetnek ugyanazok a szabályok a bűnüldözésben, az ítélethozatali eljárásban és a büntetés-végrehajtásban?"

Több eset is volt, amikor "primitív" származása miatt sokkal enyhébb jóvátételt kapott valaki, akit ártatlanul ítéltek el.

2012.02.22. 19:10:48

@TrueY:

Kérlek. Azért "mindkettő"-zök én, mert ezt a sötét kort a jövő tankönyvei szerintem az "orbán-gyurcsány korszak"-ként fogják emlegetni, (vagy fordított névsorrendben, attól függ) méghozzá úgy, mint a magyar história egyik nagy szégyenfoltját, és én, aki benne élek, pirulok az utókor előttt.

Ez a két név fog fennmaradni, mert ezek durantottak bele a legalaposabban, egyelőre azt hiszem.

Történelmileg a kereszténységgel súlyosbított feudalizmus se alakult itt ki, mégis milyen szépen meg tudták gyorsan csinálni, EU nélkül is, mi? Alig akart aztán vége szakadni ...

Miféle 'ellensúlyai' voltak itt bármilyen rendszernek 22 év alatt, mikor mindegy, hogy papíron mi állott, minden kormány azt csinált, amit akart?

Te komolyan elhiszed ezt, hogy a zorbány egy náci ??? Tényleg ??? Tudod mit, szerintem ne mérjük már össze, kinek nagyobb az 'összeesküvéselmélete" :D

Az "egyenruhásbűnözés" :) (akkor a járörözéssel és sorfalállással, meg attakozással félelmet keltő rendőrök micsodák?) üldözése és felszámolása mióta politikai támogatás?

Aztán meg nem is tudom kik cigányozták a vikucit ezerrel, még alig egy évvel ezelőtt is ... még olyan fogalmat is olvastam kommentekben mint "cigányhitler" :)

Egész pontosam mi az a "jóvátétel", pénz, paripa, fegyver? Állás, lakás, családegyesítés? Rehabilitáció, perköltségtérítés, visszahonosítás?

... Na jó, még egy körre bevállalom a témát, de aztán lapozzunk ...

Portentum 2012.02.22. 20:45:34

> emelkedett a magasba egy öregúr (latintanár?) kezében?

A jóhiszemű olvasó azt hihetné, hogy tényleg egy nyugalmazott latintanár emeli a magasba. Hiszen - Isten tudja miért - de latintanár csak szélső-baloldali, marxista, kommunista stb. lehet - tehát olyan, aki külföldről szervezi Magyarország tönkretételét. Ez valahogy benne van a latinosok zsigerében.
De a a nyájas olvasó vet is egy pillantást a képre, azonnal rájön a szerző tudatos csúsztatására: egy lezüllött, hajléktalan ember emeli a magasba !! Bizonyára nyáron nincs hólapátolás, jól jön az a 2-3 ezer forint, amit Hiller István "kujtuszminisztej" osztogat. Innen a latin a magyar politikában.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2012.02.23. 08:28:24

@Portentum: na de drága barátom, ne fogjuk már fel ilyen sarkosan a dolgokat! Nem vagyok én olyan gonosz, hogy "tudatosan csúsztassak"! :) Ellenben azt gondolom, nem kizárt, hogy vannak "baloldali" latintanárok, sőt, ismerek is olyat.

Hihetetlen, hogy egy ilyen poszt is micsoda indulatokat kelt. Pedig én tényleg csak a jelenségről akartam írni. Ennek ellenére mindenkinek sikerül politikát belelátni még a kötőszavakba is. :(

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.23. 20:29:28

@ekszvájzed: "Kérlek. Azért "mindkettő"-zök én, mert ezt a sötét kort a jövő tankönyvei szerintem az "orbán-gyurcsány korszak"-ként fogják emlegetni,"

Ebben nem vagyok biztos. Fletó 5 évéhez kellett Ork bán első 4 éve. Ami magával hoztak az újabb ámokfutást. De ez nem egy korszak, hanem két, nagyon különböző. Az egyik az átmeneti korszak vége, a másik a visszafordulás kezdete.

"Ez a két név fog fennmaradni, mert ezek durantottak bele a legalaposabban, egyelőre azt hiszem."

Ezzel egyetértek.

"minden kormány azt csinált, amit akart?"

Nagyon nem! Talán Fletónál látszott a legjobban, hogy a fityisz mennyire meg tudott mindent fúrni. A legdurvább a 300 Ft-os ügy volt. Az a demokráciával való (AB-val támogatott) visszaélés iskolapéldája.

"Te komolyan elhiszed ezt, hogy a zorbány egy náci"

Soha nem írtam, vagy mondtam ilyet! Honnan veszed?

"Aztán meg nem is tudom kik cigányozták a vikucit"

Ezt én sem értem, hogy honnan szedték! Hülyeség.

a művésznő · http://chezoriane.blogspot.com/ 2012.02.27. 11:48:51

salve domine magister! szemfüles dolog volt kiszúrni a táblát! kár, hogy - mint a kommentsor mutatja - margaritam ante porcos hatást váltott csak ki, pedig az utolsó bekezdésben ott a lényeg. anno egyébként én is tanultam ezt, és most is tudom még. :)

2012.02.27. 19:26:23

@a művésznő:

Édes Istenem, hogy megbántja azt a porcos :) kis fületeket, óh, ti Margariták, ha nemcsak a vegytiszta latinnyelv-elemzés és -szeretet jelenik meg e lapokon, mivel egyenest beleverték a ronda disznók orrát a gyöngyeitekbe :)

Szóval mind rohadtul szégyellnünk kellene magunkat, mert a latin igéket hallván átkos dolgokat pökdösünk egymásra, és nem vagyunk képesek önmagában csodálni a szépséget, akár egy Zen-tanítvány? :)
süti beállítások módosítása