Laudator temporis acti

Concedo nulli

Laudator válaszúton

2012. június 26. 13:48 - G.d.Magister

cranach.gif

Azt hiszem, elérkeztünk a Laudator blog ötéves történetének legnagyobb válságához. Eddig is volt már, hogy nem voltak új posztok hetekig, de a mostani leállás az eddigi leghosszabb.

Két probléma van: egyrészt nincs időm, se kedvem hosszú bejegyzéseket írni (a régi bejegyzések közül a legtöbb írás hosszú órák kemény munkájával készült!), másrészt úgy látom, hogy a netes kultúra sem abba az irányba halad, hogy az emberek akár negyedórát is rászánnának egy hosszabb bejegyzés elolvasására. Pörgés van, gyorsan átfutni, hogy miről van szó, lehetőleg legyen kép, aztán mehet a lájk, vagy nem. Hiszen még van a facebook-on egy csomó más új poszt is, azt is végig "kell" nézni. Bevallom: én is csak a legkedveltebb blogjaimra szánok hosszabb időt (pl. erre).

Persze a megoldás egyszerű is lehet akár: rövid posztokat kell írni, egy kép, egy link, egy kis kísérőszöveg, és alászolgája. Ehhez most éppen lenne kedvem, mert azért lenne miről (ennek a formának is megvannak az előnyei, megvannak a maga témái, amikre pont ennyit kell szánni, nem többet). Kérdés, hogy így is fogjátok-e szeretni a blogot, vagy éppen így fogjátok-e szeretni; más oldalról viszont, nem fog-e így "el-tumblr-esedni" az egész. Az biztos, hogy a fősodor erre van: a blog.hu új szerkesztőpaneljában lehet készíteni "klasszikus", illetve kép-, videó-, és link-posztokat, magyarán, az utóbbiakban már nem sok nyoma van a hagyományos blogbejegyzés ismérveinek.

Szóval itt állunk, mint Hercules a válaszúton: maradjunk a Virtus - vagyis esetünkben: az esszéisztikus, hosszú bejegyzések - pártján, vagy hagyjuk magunkat elcsábulni a Voluptas - a könnyű, gyorsan emészthető posztok divatja - által? Várom a véleményeket.

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://laudator.blog.hu/api/trackback/id/tr644612273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagyon.zizi 2012.06.26. 14:02:29

Biztos, hogy választani kell? Amikor kevésre jut idő, a kevésnek is örülök, ha meg hosszúra sikerül, annak is örülök. Csak ne hagyd abba!

LenaLondon 2012.06.26. 14:18:37

El kell fogadni sajnos, hogy az emberek a szemetet zabálják. Dolgozol egy hosszú poszton órákat, utánajársz, kutatsz és összesen hárman ha hozzászólnak, aztán véletlenül megleled a saját szöveged egy másik honlapon forrásmegjelölés nélkül és kifújt a dolog.

A kérdés, hogy te mit érzel, és mik a céljaid. Szeretnéd ha több látogatód lenne, vagy maradjon a szűk hozzáértő, érdeklődő közönség. Van-e energia igényes posztokra? Mert igaz, hogy ritkábban lesz írás a blogon, de a jobbik fajtából, vagy inkább csak gyors röpposztok lesznek, amiket meg lehet osztani a közösségi oldalakon.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2012.06.26. 14:30:24

Maradjon így, lehet, hogy csak néha tudok ránézni erre a blogra, de akkor megéri itt maradni órákat akár. Eszedbe ne jusson abbahagyni...

Balint Gyuri bacsi 2012.06.26. 14:45:32

Nem helyenvalo ebben a kontextusban olyan altalanossagot irni, hogy az "emberek".
Aki itt van az azert van itt mert ezt (is) szereti aki meg csak hireket fogyaszt az elobb-utobb ugyis megunja a feluletesseget es mashogy kezdi hasznalni a social mediat. Sokmindent ki lehet hozni a hirfolyambol es ez adja az egyik elonyet.
Valojaban a kerdes inkabb az, hogy Te mit szeretnel. Azt gondolom, hogy csak a sajat igenyeidnek kell megfelelned, szivedet kovetned.
En azert olvasom a bejegyzeseidet mert azt mutatjak, hogy a szakterulet kivalo ismeroje vagy, latom benne az igenyesseget es egy olyan teruletre enged bepillantani amiben en -es az emberek zome- nem jaratos. Jo olvasni a nyelvi boncolgatasokat, a latin szovegek megfejteset (mielott elolvasom a megfejtest en peldaul a spanyollal -olasszal kiserletezem es tetszik amikor egy szot megfejtek vagy jokat derulok amikor melle lovok) es nagyon jo az is amikor a regi naporakrol vagy a szokokutakon talalhato dombormuvek megfejtese, azok tortenelmi hattare kerul teritekre.
Azt hiszem mindenki szeretne ha ilyen tanara lenne.
Ha megse tudsz donteni es kedvet erzel hat csinalj rovid posztokat is. Azt ne feledd, hogy nem kell mindenaron publikalni. Nincs olyan, hogy ha "szombat del akkor meg kell jelenjen egy poszt mertkulonben".
Szemely szerint utalom azt akiknek nincs erdemi mondanivaloja de megoszt egy nap ketszer valamit. Nem szeretem azt sem amikor a bejegyzesek redundansak es a vegen mar 4 peldanyban olvashatom ugyanazt egy heten at.
A Te blogod ebbol a szempontbol is egyedulallo.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2012.06.26. 14:57:22

@nagyon.zizi: persze, a válaszút-allegória kissé erőszakolt. De az biztos, hogy jóval kevesebb időt tudok - és akarok - a közeljövőben rászánni, ez viszont dilemma elé állít.

@LenaLondon: @The Drunken Master (a.k.a. Eltiron): én néha már a szűk közönséget sem látom... persze lehet, hogy elolvasgatja ez az elit mag, amit írtam, egyetértően hümmög, de nem reagál. Kérem, hogy reagáljon, mert az kell! Egy blognál biztosan, mert csak így tudom, hogy keltett valami hatást a poszt. (Eladási statisztikákat nem tudok nézegetni, ugye.)

Nem biztos egyébként, hogy a röpiposzt az ördögtől való. Meglátjuk. Jobb, mint a semmi, és talán nekem is megint visszajön a blogolási kedvem. Mert most - bár ez nagyképűen hangzik, de - ez a legfontosabb. :)

Társak is kellenének. Stephanusunk is elfáradt, jól jönne valami friss erő.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2012.06.26. 15:03:41

@Balint Gyuri bacsi: na erről beszélek! Egy ilyen komoly olvasóval, mint Ön/te, is most találkozom először! Nem élhetek visszajelzés nélkül.

Ja, sokáig volt bennem olyan, hogy ha szombat, akkor Laudator. Mintha szerződéses munkaviszonyom lenne. Másrészt a rendszeresség is hasznos tud lenni, bizalmat szül.

Hát meglátjuk, már azt is köszönöm, amit eddig írtatok. Persze jöhet kritika is, mégha úgy is tűnik, hogy annak nem most van itt az ideje... :)

nagyon.zizi 2012.06.26. 15:15:58

Logikusnak látszik, hogy a rendszertelenség vagy a rövidség egyik olvasódat sem tántorítja el. Inkább eszünk kevés csokit, mint ne együnk egyáltalán. Egyúttal bocsánatot kérek, amiért nemtörődöm, önző módon csupán passzív élvezője vagyok a blogodnak. Azonban ilyen magistri eruditi közt én alig merek megmukkanni szakmai dolgokban, hát nem sokat tehetek hozzá egy-egy poszthoz.

Miekka 2012.06.26. 15:40:19

Szerintem hihetetlen értékeket közvetítettél azokkal a hosszú velős posztokkal, mindig nagy élvezettel olvastam őket. Nagyon sajnálnám ha megszűnnének. Szóval ha van időd és kedved akár ritkán is, de várom őket. Viszont, ha nincs időd kénytelen kelletlen elfogadnám a rövid posztokat is. Sokat olyan tudást szerez itt az ember amit nem olyan egyszerű begyűjteni máshol.

blogos-blogtalan 2012.06.26. 16:25:51

Dehát egy világítótorony nem mondhatja, hogy "köszönöm, befejeztem, ennyi volt"...:)

Nil desperandum!

a.user 2012.06.26. 17:54:33

Nagyon örülnék, ha ugyanilyen stílusban folytatnátok, ahogy eddig tettétek. Persze, a döntés nem a miénk...

avissi 2012.06.26. 19:08:31

Kell ez a blog nekünk. Vagyunk még páran. Képpel vagy kép nélkül, röviden vagy hosszan, de azért legyen néha!

et in arcadia ego (törölt) 2012.06.26. 19:50:55

@G.d.Magister:
Én naponta többször keresem, várva várom az írásaidat. Intellektuális ünnepnap számomra, ha újat találok.
Nagyon szeretném, ha folytatódna.
Olvasom, érdekel, szeretem, de nem tudok hozzátenni, ezért nem szólok hozzá.
Szerencsésnek tartom magam, hogy érettsésiztem latinból és egyetemen is tanultam ( KLTE Tegyei, Maróti, Havas).
Szakmai köreidben biztos vannak olyanok, akik alkalmanként szívesen írnának egy-egy vendégposztot.

Kívánom, hogy legyen erőd, kedved, időd folytatni. Legyen olyan, amilyenre erődből futja.
Nagyon élveztem az eddigi elmélyült, alapos stílust.

et in arcadia ego (törölt) 2012.06.26. 20:24:28

Elnézést kérek: Megérdemlik volt tanáraim,, hogy tisztességesen leírjam a nevüket: Tegyey Imre, Maróthy Egon, Havas László.

daniferi 2012.06.26. 21:05:44

Szerintem folytasd, akár úgy, hogy néha rövidebb írással. Azt talán még értem is :)
Én csak olvasni szoktam, általában úgy, hogy ha több időm van, mert tényleg kell idő a bloghoz, főleg nekem, aki sose tanult latinul. Sőt, irodalomból kettes voltam, alig érettségiztem le. Szerintem több irodalmi művet olvastam itt, mint a suliban :)

Mégis ez a blog a kevesek egyike, amire szívesen szánok időt, s hiába kell többször végig olvasnom egy-egy bekezdést, hogy sejtésem legyen, miről van szó, megéri :) Szóval velem sokra nem megy a blog, ha írásról van szó, de lájkolom az egészet :)

Vae nobis! (törölt) 2012.06.26. 21:48:01

Jaj nekünk,ha megszűnik a Laudator.
Nagyon hiányozna. Ide szoktam jönni, amikor tele vagyok a világ zajával.Itt egy másik világ fogad.

teljesnev 2012.06.27. 00:15:09

Szeretem ezt a blogot! Nem tudok annyira latinul, mint ti, de vágyom rá!

Ezt a vágyat tartja fent egy-egy tartalmas új poszt. Soha nem jutott eszembe még kommentelni, de akkor most megteszem.

Persze mindaz igaz, amit írsz az eltumblresedésről, úgyhogy örülök a rövid posztoknak is.

Ajánlom figyelmedbe ezt a blogbejegyzést:
divinity.szabadosadam.hu/?p=5263

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2012.06.27. 14:31:39

Köszönöm a sok biztatást, szükségem is volt rá. A blog megmarad, még a héten lesz új poszt is! (A rövidebb fajta ezúttal.)

iovianus 2012.06.27. 15:11:10

Magister Uram, nem kell választani. Olyan post szülessen, amire idő és kedv van!
És hidd el, mindenkiben van egy regény. Jómagam egy szerény postot körvonalazok már régóta. Lehet, jónak találod majd. Bizonyosan többen vagyunk így, akik tudnának valami "latinosat" írni.

Martialis · http://martialis.blog.hu 2012.06.27. 15:32:57

Ne szűnjön meg a blog, csak folytasd Laudator, valahogy... Akár a rövid cikkekkel is.

Portentum 2012.06.27. 16:50:05

Folytasd, mert ha nem, odamegyek...

vita mutatur 2012.06.28. 15:15:55

Nekem is ünnep ha új bejegyzés születik! KELL a blog, bármilyen formában!

Ledán M. István · http://laudator.blog.hu/ 2012.06.30. 18:05:31

@G.d.Magister: "Stephanusunk is elfáradt, jól jönne valami friss erő." no-no, elfáradásról nincs szó, csupán egy kis pihenésről, miközben érnek bennem a posztok.:)

Abbahagyni bűn lenne a Laudatort, nekem is nagy élmény volt az oldal, amikor kb. egy évvel ezelőtt ráakadtam, ahogy a kommentekből kiderül, másoknak is az. Hamarosan jubilálok, egy éve,2011 júl.10.-e óta írok többé-kevesebbé rendszeresen a Laudatoron, úgyhogy lassan ideje írni egy jubileumi posztot. De addig is, Magister uram: megtiszteltetés (volt) írni az oldalra!

2012.07.07. 21:50:13

No, mit szóltok hozzá:

"
Colloquia Latina conticescunt

Omnia tempus habent. Itaque etiam colloquia in his paginis mox finientur. Novi scriptores iam non accipientur, veteres autem usque ad diem XVIII mensis Iunii scribere poterint. Postea iam non continget.

Scripta nobis missa non disparent. Pagina condetur in inscriptione yle.fi/vintti/. Ideo vetera scripta etiam postea legi poterunt.

Yle Radio 1 omnibus collocutoribus gratias agit.

Redactores interretiarii
"

A latin beszélgetések elhallgatnak

Mindennek meg van a rendelt ideje. Ennélfogva a latin beszélgetések be fognak fejeződni. Új írókat már nem fogadunk be, az öregek jún. 18-áig tudnak írni. Azután már nem.

A hozzánk küldött írások nem vesznek el. A ... oldal alatt új oldal nyílik, ahol a régi írásokat lehet majd olvasni.

Az Yle minden beszélgetést megköszön.

Az oldal szerkesztői

Ledán M. István · http://laudator.blog.hu/ 2012.07.07. 22:59:13

@Nuntiulus Noster: kb. egy évvel ezelőtt bejelentkeztem, írtam is egy-két kommentet, a kutya nem reagált, sic transit...

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2012.07.08. 01:58:55

@Stephanus Nugator: @Nuntiulus Noster: Ez igen gyászos. Az egyik alapító atya voltam, kimondhatom. De már évek óta én sem járok oda. Írni kellene erről, csak fáj.

2012.07.08. 08:50:16

@Stephanus Nugator: Igen, kicsit leszűkült az egész a filológiára ill. a hírek bemondására.

@G.d.Magister: Maga az írás ilyen 40 fokos hőségben, vagy az emlék?

De szerintem ez még gyászosabb:

ephemeris.alcuinus.net/vitalatina.php?id=643

napoletano 2012.07.11. 19:42:43

Kedves G.d.M.
Irj, lehetoleg hosszan. Ha ritkabb, hat ritkabb - de vegulis nem hinnem, hogy a visszajelzes az egyetlen ertelme, hogy irsz. Van, akinek fekszik a rovid, visszajelzeseken elo aktivitas, az udito valtozas ez a blog. Tehat probald folytatni. Menni fog. A rendszeresseg teher, de hozza lehet szokni.
En nagy kedvvel olvasom a bejegyzeseket, nem rendeszersen, de ez amr az en szemelyes gondom.
idokozbne ugy latszik, el is dolt a kerdes - de minel kevesebb ropirat keszul annal jobb... :-)
Szeretettel
Napoletano

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2012.07.11. 20:30:45

@Nuntiulus Noster: Ó jaj. Sokat cseréltem vele eszmét a Colloquián, egyszer volt egy jó vitánk is. Talán beposztolom majd, az emlékére. Személyesen nem találkoztam vele, de írásaiból ítélve egy nagyon kellemes, intelligens ember lehetett.

@napoletano: köszönöm a kedves szavakat! Lesz ilyen is, olyan is. Ez a poszt egy megerősítés-kérés is volt, hogy csináljam-e tovább, van-e értelme? És ti vettétek a lapot, mert okos fiúk-lányok vagytok. :)

El Mexicano (törölt) · http://elmexicano2010.blogspot.com 2012.08.05. 12:58:06

Ez a probléma az én blogomnál is megvan. Sajnos általánosságban igaz, hogy az emberek többségét nem érdeklik egyáltalán a nyelvek, és még kevésbé, ha csak egyetlen nyelvről vagy a nyelvek egy szűk csoportjáról van szó. E helyzet alól egyetlen kivétel az angol, arra szól ma már minden, és az egyetlen nyelv, amire mindenki vevő.

Szintén próbálkoztam már sok mindennel, kértem a kollégám tanácsát is, akinek több blogja van és eléggé sikeres velük (ő ajánlotta például, hogy minden bejegyzéshez próbáljak meg képet vagy videót betenni, előny, ha szép nők vannak a képeken – és ez úgy tűnik, be is jött eddig), aztán indítottam Facebook-oldalt is, emellett természetesen mindenhol megosztom a posztokat, ahol lehet, de sajnos úgy igazából semmi sem használ.

A Facebook is csak egy nagy látszat. A követőknek/lájkolóknak nem éri el az 5%-át sem (!) azok száma, akik rákattintanak a megosztott blogbejegyzésekre (az egyszerűség kedvéért, ez 100 követőnél legfeljebb 5 embert jelent), és ez még mindig nem jelenti azt, hogy az az 5 ember el is olvassa a cikket.

Az egyéb helyeken (fórumokon, más blogokon stb.) megosztott tartalmakra szintén alig kattintanak, mondhatni az ilyen oldalakról érkező látogatók száma teljesen elhanyagolható.

Akik pedig együtt tudnának működni, mert több ezres nagyságrendű látogatókkal büszkélkedhetnek, azok meg teljesen elhatárolódnak ettől. Vagy azért, mert nem akarnak konkurenciát szerezni, vagy pedig azért, mert PhD fokozattal rendelkező nyelvészek, akik nem alacsonyodnak le arra a szintre, hogy egy amatőr nyelvkedvelő blogjának reklámot csináljanak.

Szóval én is próbálkoztam már mindennel, de feladtam. Egyszerűen nem érdekli az embereket, és még akkor sem hajlandóak a legtöbben megosztani egy-egy bejegyzést, ha kifejezetten kérem. Ha csak a 3-4-5 ember meg is osztaná a Facebookon a kirakott bejegyzéseket, akik lájkolják, már az nagyon sokat segít(h)e(t)ne, de nem osztják meg.

Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikerült.

Ledán M. István · http://laudator.blog.hu/ 2012.08.09. 22:09:03

@El Mexicano: meglátogattam a blogodat, nagyszerű amit csinálsz. Gratula!

El Mexicano (törölt) · http://elmexicano2010.blogspot.com 2012.08.10. 09:04:04

@Stephanus Nugator: Köszönöm. Láttam, hogy meg is osztottál pár cikket, azt is köszönöm. :)
süti beállítások módosítása