Laudator temporis acti

Concedo nulli

Rejtély Fehérvárott

2010. december 05. 12:38 - G.d.Magister

Succurrite cives! E fotót még régebben lőttem Fehérvárott, egy szép domborműről egy házkapu felett. Szépen fel van újítva, s remélem, a restaurátorok is jó munkát végeztek, és pontosan hozták helyre a feliratokat. Mert a feliratokat nem értem. Ebben kérem, hogy segítsetek. No lássuk!

Kezdjük a dombormű figurális ábrázolásaival. A központi alak egyértelműen Hermész, avagy Mercurius, ez a szárnyas pálcájából világosan kiderül. Mivelhogy pedig Hermész alapvetően hírnök, és elsősorban is a halál hírnöke, szerintem itt valami elhunytról, avagy elhunytakról emlékezett meg a dombormű alkotója. Felhívnám a figyelmet a puttókra, akik közül némelyek egy oszlopot (síremléket?) emelnek fel, egy másik, amelyik nem is puttó, hanem olyan mester-féle, mintha egy képet vésne ki, nyilván az elhunyt arcmását.

Mármost mit lehet mondani a feliratról? Az biztos, hogy jobboldalt az 1793 egy évszám, talán a halálozás évszáma. A bal oldali kartusban (keretben) ez olvasható:

A. F.

B. M. B. H.

Pin. (? Pln?)

Innentől vagyok tanácstalan. Eljutattam addig, hogy A(damo) F(ilio) B(eate) M(ortuo), ("a boldogan elhunyt Ádám fiunknak") de háttéradatok szerint ez teljesen bizonytalan, s egyébként is megbicsaklik a feloldás a második sorban, ahol a két B. azonos lehet (talán családnév?). A végén a Pin. esetleg lehetne a pinxit ("festette") rövidítése, leszámítva azt az aprócska tényt, hogy ide sokkal inkább sculpsit ("véste") illene. (Hacsak nem volt kifestve eredetileg. Hacsak nem mondok ezzel marhaságot.) Az sem biztos egyébként, hogy latin rövidítésekről van szó, bár a klasszicizáló dombormű mindenképpen erre utalna.

No kérem nagytudású olvasóimat, segítsenek, hogy próbáljunk valamelyest előrébb jutni a rejtélyben! A budai felirat esetében ez csodásan sikerült, itt is hasonlót remélek. 

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://laudator.blog.hu/api/trackback/id/tr542494363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

avissi 2010.12.05. 16:37:49

Kié volt a ház 1793-ban - ez a kérdés. Mercurius a 19. századra már a közlekedés, kereskedelem, posta oltalmazójaként ismert. Nem zárnám ki, hogy a ház birtokosának ilyen tevékenységével függ össze az ábrázolás a kapu felett. A(nno) 1793 F(ecit) értelmezést is elfogadnám, a B.M.B.H. lehet akár az építtető-építő nevének kezdőbetűje, nemcsak a gyakori bonae memoriae. 1793 csak tegnap volt, már mindent tudhatunk róluk...

bucsin · http://bicig-bithe.blog.hu/ 2010.12.05. 21:32:07

konkrétan hol van? emlékszel még rá?
(egy ilyen felirat után sosem tudom, hogy örüljek vagy szomorkodjak azon, hogy a mongol/mandzsu epigráfiában sosem használnak rövidítést, mert a kemény dió mindig ízletesebb :)

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.12.06. 00:29:04

@Podruzsik: @bucsin: Persze, meg lehet nézni, utána lehet olvasni. De gondoltam, azt is meg lehet próbálni, hogy így utánajárás nélkül mennyit tudunk kihozni belőle. Tévedtem, ezzel besültünk (főleg besültem) rendesen...

Podruzsik, nekem azért mégis halál-szimbólumnak tűnik Mercurius, különösen, ha alatta a vésnökre és arra az arckép-domborműre gondolok... az A(nno) F(ecit) 1793 nekem nem tűnik valószínűnek, a bonae memoriae meg inkább középkori fordulat, vagy nem? A B. M. B. H. simán lehetnek monogrammok, ez tény.

avissi 2010.12.06. 09:27:17

Jaj, bocsánat, az évtizedes munkahelyi beidegződés, hogy a kérdésre mindenképp válaszolni kell... (Ezt ismerhetik az iskolában, múzeumban, könyvtárban dolgozók. Komolyan fontolgattam a műemléki szakirodalom áttekintését.) De hol marad akkor a játék öröme? Játsszunk csak tovább, hátha valakinek lesz még dobása.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.12.06. 11:35:19

@Podruzsik: "Komolyan fontolgattam a műemléki szakirodalom áttekintését"

Húúú, az annyira jó lenne... Én is akartam, nehogy azt hidd, hogy nem! Hiszen világos, hogy valahol erről a domborműről már biztosan írtak. Csak éppen csütörtökig biztosan nem tudok eljutni könyvtárba (sőt, a péntek még valószínűbb.)

TFL · http://civilzone.eu 2011.01.09. 01:30:48

Az a Pin szerintem Pm.
Akkor talán könnyebb mégis a halál felé elmenni (post mortem vagy per mortem).
A B.M B.H szerintem pedig két monogram, házastársak monogrammja, ugyanaz az első betű (családi név).
Akkor meg az AF lehet Anno Fecit.

TFL · http://civilzone.eu 2011.01.09. 16:07:06

@G.d.Magister: Sőt,
ha jól megnézem a domborművet is, neked lesz igazad az AF kapcsán. Rengeteg a gyerekmotívum, azaz szerintem A(damo) F(ilio) BM BH P(ost)m(ortem). BM és BH Ádám fiának halálára. A BM BH abszolút külön van felvésve amúgy, biztos különálló.
süti beállítások módosítása