Laudator temporis acti

Concedo nulli

Ezüstérem a goldenblogon!

2009. július 01. 14:46 - G.d.Magister

Kedves filoszok, kedves olvasóim!

A goldenblog kult kategóriájában szerény kis blogom ezüstérmet ért el. Az eredmény nem "népszavazás" útján született, hanem egy kis szakmai zsűri döntött. Ez nekem annyiból öröm, hogy a klikkeléses versenyeknél mindig vannak ügyeskedők, akik a wiw-en biztatják 2000 haverjukat szavazásra, ez viszont egy tisztább dolog. Persze a közönségdíj még szebben csillog, csak hát azt meg lehet hekkelni, na. Itt köszönöm meg murcinak, a blogoszféra meghatározó figurájának (ez mehetne a modorosblogba), hogy tudtomon kívül jelölte a laudatort. 

Van ám indoklás is, amely Nagy Gergelytől, az egyik zsűritagtól származik. Eképpen hangzik, ut sequitur:

"Még hogy a rövid és gyors postok világa nem fér össze az akadémikus tudás és felkészültség követelmélnyeivel és igényszintjével? Tévedés, akárki gondolta. A Laudátor nyelvi lektorkodik a neten. A sajtóban, médianyelvben felbukkanó latin nyelvi hibákat pécézi ki, és teszi helyre, legyen az a tízéves index.hu kampányában vagy az ezerforintoson. Alapos, élményszerű, csipkelődős olykor, pontos, figyelmes. Külön pikantéria: egy holt nyelv a nagyon is eleven, pillanatról-pillanatra változó blogoszférában. Hosszas postok olykor, de vegyük tudomásul: a nyelvtudomány nem 2 és fél perces Green Day nóta. Dixi. Oder was".

Köszönjük, köszönjük! A véleményhez annyit: nálam valóban több a hosszú poszt, egyszerűen azért, mert egy-egy filológiai, nyelvtörténeti kérdés elmélyedést, sok szempont megvizsgálását kívánja. Sajnos ez kevéssé illik a blogoszféra mai követelményeihez, miszerint az egy bekezdés a legideálisabb, de azért úgy érzem, figyelek arra, hogy ne nyúljanak a cikkjeim unalomba. Annyit még megjegyzek, hogy a hosszabb posztjaimra napokon át készülök, persze minden nap csak egy-egy órát, félórát, de van munka bennük. Ez egy ilyen blog, kicsit lassú, rá kell szánni egy-egy posztra azt a tíz percet (és ez nagyon nagy szó, tudom!), de talán megéri. 

Egyben ez a díj egy szép, baráti seggberúgás is nekem, hogy végre írjak posztot. Mentségemre legyen mondva, hogy nyaraltam múlt héten, meg írok egy cikket, stb., de tegnap már elkezdtem készülni egy újabb jó kis bejegyzésre. Annyit elárulok, hogy ez sem lesz a könnyű műfaj tipikus darabja, és a "magyar törtélmi latinságok" újabb fejezete lesz. Lehet tippelni, hogy mi lesz a téma (a kronológiai rend segít!). 

21 komment
Címkék: goldenblog

A bejegyzés trackback címe:

https://laudator.blog.hu/api/trackback/id/tr11220097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.07.01. 16:57:44

ooops, javítanék - ha jól tudom, netpolgárok szavaztak a végén, csak a zsűri szűkítette le a mezőnyt a sok száz jelöltből.
Pl. én is szavaztam laudátorra :) (lehet h jelöltem is, bevallom, de már ki tudja... bárki jelölhetett :)

És grat az ezüsthöz!

várjuk a latin örömódát
...vagy bordalt? :P

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.07.01. 17:02:28

vmi Gellértes lesz a következő?

vagy végre bebizonyítod, hogy a mér akkor létező magyargárda okozta a schizmát?! :)

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.07.01. 17:07:19

@murci/szamárfül: Na akkor elmondhatom, hogy én egy embernek se szóltam, hogy szavazzon. Sőt, én se szavaztam. :) Egyébként te azért szavazhattál szerintem, mert neveztél, nyilván a mitolvas.blog.hu-t, AMELY NEGYEDIK LETT, GRAT! Nézd csak a szabályzatot:

"(gastro-verseny példáján:) Június 15-én éjfélkor zárjuk a nevezést. Június 16-án feldolgozzuk a beérkezett nevezéseket, és ezzel egyidőben kialakul a nevezőkből összeálló zsűri is. A gasztró kategória versenye június 17-én indul. Szavaznak a zsűrinek jelentkező és abba bekerült nevezők, a tavalyi kategóriagyőztes illetve a hvg.hu zsűrije."

Örömóda, hát talán LeoM ír nekünk egy rövidet, ő mintha hajlamos lenne ilyesmire... :) Én csak végső esetben, mivel inkább prózaíró vagyok...

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.07.01. 17:10:05

@murci/szamárfül: heh, Gellértnek már kellett volna lennie, ugye, mert 1046-ban némi problémái akadtak az akkori magyargárdával... :)

Lesz Gellért, de a legendáját később, a XIII. században írták, majd akkor.

Hullafotós 2009.07.01. 17:26:42

Nagy gratuláció egy latinul csak állat és növényneveket ismerő földlakótól! :-)

Ritka blog a tiéd, megérdemlitek az elismerést.

Molay · http://sotetkozepkor.blog.hu 2009.07.01. 17:53:35

Csak nem Ernye ispán és Vid ispán, Salamon király jó és rossz szelleme a következő téma?:)

Nagy gratuláció!!

_Epikurosz_ 2009.07.01. 18:33:53

Gratulálok, ez szép volt.
Fogalmam sincs, mi lesz a következő témád, de már most kíváncsi vagyok.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.07.01. 19:16:30

@Molay: Hehe, titokban ötleteket gyűjtök... :))) Persze van saját is!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.07.01. 21:42:58

@G.d.Magister: arra gondoltam, hogy nemspokára meghal...

"korabelli magyargárda" :DDD

latinul h is kel gratulálni?

Iovianus 2009.07.01. 23:54:19

Gratulálok én is az eredményekhez, és rögtön meg is ragadom az alkalmat, hogy figyelmetekbe ajánljak valami elképesztőt:
www.kepeskronika.net/hu.htm

Iovianus 2009.07.01. 23:54:58

u.i.: majd kérhetünk róla posztot??:)
i.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.07.02. 00:04:25

@Iovianus: Ja, már én is felfigyeltem rá, hogy rövid legyek e kései órán: állat. Poszt lesz, de te is megírhatod!...

viator_ 2009.07.02. 01:24:05

(Csak a félreértések elkerülése végett, nem szokásom nicket variálgatni, most mégis sikerült, szóval, eddig "advenus" néven bukkantam fel időnként.)

Ami a következő témát illeti, én a két Szent István-legendára tippelek (kisebb, ill. nagyobb), esetleg hozzávéve egyúttal a Hartvik-félét is.

Az ezüsthöz gratulálok, csak így tovább! Korábbi ígéretemhez híven pedig hamarosan írok, mostmár tényleg (ahogy látom, csak a blog.hu felületén keresztül lehet e-mailt írni, no nem baj).

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.07.02. 10:14:30

off
a sablonhoz: a reklámot, itt jobbra, elég ha csak 4. helyre teszed... ne azt told már mindjárt a pofánkba :)
on

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.07.02. 21:53:51

@Karikásostor: Kösz! De ha indultatok volna, biztos mögöttetek végeztem volna! :)

ZinczyKa 2009.08.30. 05:29:59

Nahát, gratulálok! Nagyon örülök, hogy van egy ilyen blog.
süti beállítások módosítása