Laudator temporis acti

Concedo nulli

Bikák és marhák Egerben

2007. október 05. 13:45 - G.d.Magister

Bikaver1_big_1.jpgÓ Egervin, ó, Bikavér! Kinek ne lebegne lelki szemei előtt a fekete címkén az aranyozott címer, a régiséget jelezni hivatott, sárgás, felpöndörödő pergamenszélek, alul a Kádár-korszakot idéző, stilizált szőlőfürtökkel és -levelekkel? Ó, 90-es évek eleje, amikor még nem volt minőségi bor e hazában, ezért az Egri Bikavér volt szinte a Bor, na persze, ahhoz is vásárolt sürgősen a gimnazista egy liter kólát? Ki feledhetné azt a mellbevágó, émelyítően telített és sunyin édeskés, kissé a hányásra emlékeztető ízt?

Hagyjuk, bár ez is a múlt idők dicsérete, lásd a blog címét. Másról szól dalom. Kaptam nemrég öcsémtől egy Egri Bikavért - igen, még létezik, s a designerek, azaz designatorok :) bölcsen nem nyúltak hozzá a címkéhez!! Ízében talán fejlődött egy kissé a kilencvenes évekhez képest, nincs olyan gejl aromája, középszerű vörösbor lett. Éppen kezdtem némileg kibékülni a világ folyásával, amikor az üveg nyakán megpillantottam az alábbi feliratot:

Districtus Hungaricus Controllatus (!!) Eger (!!)

Gondolom az angolban - vagy nemzetközi használatban - van ilyen, hogy "Controlled (wine) district", és az egriek - a hagyomány, ugye, kötelez - lefordíttatták latinra. Nem tudom ki volt az a latinos kolléga, aki a fenti égést elkövette, de azért szégyellje magát, és nem kicsit.

Egyrészt olyan ige a latinban, hogy controllo, nem létezik, a controll francia fejlemény (l. TESZ: kontroll), ebből egy latin igét képezni nagyon prosztó dolog. Talán nincs a latinban ige az "ellenőriz", "megvizsgál", "hitelesít" kifejezésre? Mennyit mondjak? Kapásból: revideo, recognosco, examino, recenseo, stb. Lehetne tehát

Districtus Hungaricus examinatus

Ezt is érti mindenki, aki ánglusul beszél. De van még jobb, hiszen itt van a kiváló "probo", "comprobo" ige! Nagyon szép, veretes klasszikus ige mind a kettő, és pont azt jelenti, ami itt kell: megvizsgál, és jónak talál. Még a magyarnak is leesik, hogy miről van szó, mert - helyesen - kiérzi belőle a "próba" szót. Legyen tehát:

Districtus Hungaricus comprobatus

Na és itt van még az "Eger", mint helymegjelölés a végén. Quid? Hát van annak rendes latin neve! Agria, természetesen, de itt a melléknévi alakja kell, éspedig az "Agriensis". Tehát:

Districtus Hungaricus comprobatus Agriensis

Vagyis: az ellenőrzött magyarországi egri borvidék. Vagy lehet még:

Districtus Hungaricus comprobatus

Agria 

Azaz:

Ellenőrzött magyar borvidék

Eger

Jótanács, csattanó, ami általános érvényű e topikban: ha már latinoskodunk, mert az olyan trendi, hogy hagyomány, meg minden, akkor tegyük tisztességesen. Ha valakinek van ismerőse az Egervinnél, szóljon neki. Máskor is szívesen.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://laudator.blog.hu/api/trackback/id/tr6186975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2008.07.13. 19:39:25

Imádom, amikor szakemberek magabiztosan, de szellemesen osztják a műveletlenséget, főleg, ha az pátosszal meg modoroskodással párosul... jól tolod. :)

BOB 2008.07.13. 20:39:04

Az elnevezesert nem az Egervin a felelos, meg csak nem is az egri hegykozseg, hanem a 98/2004. (VI. 3.) FVM rendelet, ami eloirja (igaz, csak opciokent, mert irhatjak a cimkere azt is, hogy Vedett Eredetu Bor) ezt a megjelolest az eredetvedett borok eseten.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.07.13. 21:17:36

Vegyeskazetta:

ezt most nem tudom, hogy meg kell-e köszönni... azért kösz.

Bob:

Kösz az infót. Gondolhattam volna. A hiba azért hiba marad, sőt így még súlyosabb, mert egy minisztérium követte el.

BOB 2008.07.13. 21:41:03

Raadasul kotelezove tette, igy az osszes eredetvedett boron ott lesz hamarost, a 2007-es evtol a villanyiak is viselik a Districtus Hungaricus Controllatus Villany feliratot.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.07.27. 16:47:37

designatorok, hehehe!

"Megpróbálok írni nekik."
Sikerült? :)

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.08.28. 21:44:14

Zerge, jelentem, írtam nekik, és előadtam, mi nem tetszik. Visszaírtak, hogy átirányították levelemet a megfelelő ügyosztályra (oh bürokrácia!). A többi néma csend...
(Na jó, augusztus közepén írtam, tán még van remény...)

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.08.29. 15:59:29

Lehet, a borászokat kellene körbelevelezni, hogy lázadjanak, mielőtt a Magyarországon világhírű magyar borok címkéin röhögne a világ, aztán majd ők elintézik a minisztériummal. =)
De igaz, alig két hét, azt az ügyosztályrairányítás is megeszi. :D

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.09.06. 09:10:01

Zerge, visszaírt a minisztérium: a legközelebbi bizottági ülésen felvetik a témát. That's something.

ChristiFidelis 2009.11.28. 21:11:39

Na és mire jutottak vele?

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.11.28. 23:24:34

@Halihó14: Áh, eddig semmi, és nyilván nem is lesz. Lehet, hogy tényleg felvetették, de a sok újranyomtatandó hologrammos címke, ebben a gazdasági helyzetben stb. Én azért naívan mindig megnézem a címkéket, hátha...
süti beállítások módosítása