Laudator temporis acti

Concedo nulli

Magyar címer a végeken

2009. október 18. 13:31 - G.d.Magister

Feliratok III.

 

Egy kedves bloggertárs, HuPiedone küldött nekem fotót egy síremlékről, amelyet a horvátországi Bakar (Buccari) városában, a templom oldalán fedezett fel. Mind maga a síremlék szövege, mind egyéb részei érdekesnek mondhatók, ezért közlöm. Íme a fotó:

 

 

A felirat szövegét inkább kinagyítva közlöm, hogy mindenki jól lássa:

 

 

A szöveget átírásban és fordításban közlöm:

CAPITANEVS IOANNES MAROCHIN BVCCARENSIS NOBILIS HVNGARIAE CROATIAE AC SCLAVONIAE SIBI POSTERI<TATI>B(US)QVE FIERI FECIT CINERIBVS LOCVM AN(NO) 1716 DIE 16 IV
 
A BUKKARI-BELI MAROCHIN JÁNOS KAPITÁNY, MAGYARORSZÁG, HORVÁTORSZÁG ÉS SZLAVÓNIA NEMESE MAGÁNAK ÉS UTÓDAINAK KÉSZÍTTETTE EZT A HELYET HAMVAI SZÁMÁRA 1716-BAN IV. HÓ 16-ÁN

 

A családot tartalmazza a "Nagyiván", eszerint "Marokin (Nagy Iván így írja) idősb János 1713-ban Brozinovich Mátyással együtt nyert czímeres nemes levelet III. Károly királytól. Czímere a paizs kék udvarában zöld halmon nyíló fehér liliom, melyet két oldalról két kettősfarkú, ágaskodó oroszlán fog. A paizs fölötti sisak koronáján szintén hasonló két oroszlán áll, vörös fehér zászlót tartva. Foszladék jobbról arany-kék, balról ezüst-vörös." (Nagy Iván: Magyarország családai VII. 335.) Ha megnézzük a síremléken lévő címert, könnyen ráismerünk a címerleírásra. Megjegyzésként: a vörös-fehér zászló egyértelműen a Habsburgok színei, tehát ez a császári házra utal. Ez azért is fontos, mert a síremléken mintha a sisakon lévő zászló a császári címerben folytatódna, alighanem ez is volt a szándéka a vésnöknek.

A kissé esetlen latinságú (és egy hibát is tartalmazó: "posteribus" "posteritatibus" helyett) szöveg érdekessége a "Magyarország, Horvátország és Szlavónia nemese" kitétel. Talán a címerleveléből leste ki ezt a formulát, vagyis látta, hogy az uralkodó így nevezi magát (M., H., Sz. stb. királya). Hogy miért nem csupán horvát, vagy szlavón nemesnek nevezi magát? Mert az uralkodó is azon a jogon Horvátország és Szlavónia királya, hogy a magyar Szent Koronával koronázták. Tehát voltaképpen nem létezik külön horvát nemesség, ahogy külön horvát király sincs, aki ezt a nemességet adná.

Vessünk még egy pillantást a címerekre a síremlék tetején:

Mint arról már szó volt, középen látható a császári címer. Tőle heraldikailag jobbra vagyon Buccari címere - legalábbis Bakar mai címerében látható ez a bástya-motívum, igaz, hogy (talán a modern heraldikus megalomániája miatt) megtriplázva. A városcímerben az egyéb motívumok - így a horvát címer, illetve a horgony - már csak felesleges toldalékok, sok értelmük nincs. Tőle jobbra sajnos egy rongálódás miatt nehezen látható címer vagyon, még a leginkább Kunország (Cumania) címerével azonosítható (l. a képen), mivel ezen is egy ágaskodó oroszlán látható (Vigyázat! Kunország nem egyenlő a Nagy- és Kiskunsággal: ez a terület a mai Havasalföld, Moldva, Besszarábia és Dobrudzsa területén lévő középkori kun szállásterületet jelöli, amely függésben volt a magyar királytól, s bekerült az uralkodói titulatúrába is).  Hogy Kunország miért került rá a horvát nemes síremlékére? Csak azért, mert ez is a magyar Szent Korona tartománya volt. Tehát bármilyen furcsa itteni feltűnése, végül is megmagyarázható. Csak éppenséggel az a különös, hogy Szlavónia címere, amit a síremlék szövege (az epitáfium) említ, nincs sehol. Talán Kunországéval keverték össze?

Kunország címere alatt alighanem Horvátországé van, csak egy kissé furcsára sikeredett a csíkozás. Igazából mással én nem tudnám azonosítani, bár elég durva hiba ez a vésnöktől. Ahogyan kissé durva hiba az is, hogy Dalmácia (?) címerében (a császári címertől heraldikai balra, legszélen) a három oroszlánfej helyett három virág látható. Értem én persze, hogy a vésnöknek kevés volt a hely, de akkor is. Vagy talán egy olyan rossz, stilizált Dalmácia-címert látott, hogy ő már virágnak értette. Bár mintha ez a virágos címer elmékeztetne valami másra is, de talán nem tévedek, s mégiscsak Dalmácia egyszerűsített insigniája lesz ez.

FRISSÍTÉS: A zavaró azonban az, hogy a horvát nemesi címerek tele vannak ezzel három rózsával. Vagy mindenki egyszerűsít, vagy inkább valami más megoldásnak kell itten lenni. Várom a megoldásokat!

Dalmácia alatt van Bosznia (középkorban a magyar királyok címében: Ráma) címere, ezzel nincs semmi gond: kardot tartó kéz. Már csak ez is valószínűsíti, hogy felette mégiscsak a dalmát címer van.

 

 

 

A végére hagytam a magyar címert, a császári címertől (heraldikailag) balra. Sajnos ebben van hiba, hiszen a két mezejét megcserélte a vésnök. Mindenesetre így is jól felismerhető. Nem tudom, a blogger kolléga mit érzett, amikor a mai magyar határtól már jócskán távol, egy horvát városka temploma falán észrevette a címert. Én személy szerint megrendültem, amikor legalább ilyen messze a trianoni határtól, a már cseh-lengyel határhoz közel eső Biccsén észrevettem a Thurzó-kastély kapuján a magyar címert. Pislákoló kis mementók ezek, amelyek viszont mégis elég szívósnak tűnnek: szerencsére most már az utódállamok műemlékvédelme is őrködik felettük, így talán megmaradnak az utókor emlékezetére.

 

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://laudator.blog.hu/api/trackback/id/tr661457843

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Buccari nemese: Marokin János 2009.10.18. 20:13:43

Buccari, azaz mai nevén Bakar pár kilométerre délre található Fiumétől, a hasonló nevű öbölben. A városka Fiume felemelkedésével elsorvadt, ma már jelentőség nélküli idilli kis település. Régi épületei azonban érdekes meglepetéseket tartogatnak. Példáu...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2009.10.18. 19:49:41

"Nem tudom, a blogger kolléga mit érzett, amikor a mai magyar határtól már jócskán távol, egy horvát városka temploma falán észrevette a címert." Én is megrendültem, aztán nagyon vigyorogtam. Ugye Fiumétől pár km-re délre van Buccari, és az előbbiben az ember mindenhol - persze sokkal későbbi - magyar feliratokba botlik. Dalmácia pedig történelmileg a Szent Korona fennhatósága alá tartozik, ha jól emlékszem legkésőbb Nagy Lajos óta. Ezen a jogon is követelte Ausztria-Magyarországnak I. Ferenc (mint tbk. magyar király) az 1797-es campoformiói békében, miután az oszmán fennhatóság megszűnt. Így nem csoda, ha Dalmáciában is mindenhol magyar emlékekre bukkan az ember. Pl. Splitben (Spalato) is: az óváros templomának kapuja melletti kőurnákban magyar királyi sarjak nyugszanak, de hogy kik, arra sajnos nem emlékszem...

teemur · http://teemur.blog.hu 2009.10.18. 19:51:40

Elnézést, de szerintem a "piros-fehér" akkor már _inkább_ utalhat a horvátokra, ugyanis ez a páros az (a piros-fehér-piros ellenére) nem a Habsburgok színei. A Habsburgok saját színeiknek az fekete-sárgát (aranyat) tekintették.

Mondjuk heraldikailag legalább annyira durva az, hogy a sávos fele csak négyszer vágott, hétszer helyett, mint hogy meg vannak cserélve az oldalak. Bár kőfaragáson sokkal gyatrábbakat is láttam.

Kunországgal valószínűleg ráhibáztál, ugyan a kiegyezés utáni középcímerben már nem szerepelt (cserébe többek között ott volt Fiume), de még a Kossuthék reszpublikánus középcímerében is ott volt Cumania címere. (pl: users.atw.hu/jobbtur/cimerek/kep10.4.jpg)

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.10.18. 20:35:07

@HuPiedone: na ja, a Habsburgoknak jól jöttek a középkori Magyarország tartományai, Galícia területét is ezen a jogon követelték Lengyelország felosztásakor (már az elsőnél is, 1772-ben).
Fiume a magyar feliratok szempontjából tényleg különleges hangulatú lehet egy magyar számára.
Spalatóban nem tudnám megmondani, milyen Árpád-háziak nyugszanak. De tényleg, kicsodák??
@teemur: lehet, hogy igazad vagyon, de az biztos, hogy a Habsburg címernek a szívpajzsa piros-fehér. Nem tudom, mi a megoldás. A hivatkozásodat nem lehet megnyitni.

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2009.10.19. 00:42:32

@G.d.Magister: Kicsit utánanéztem. Spalatoban IV. Béla két lánya, Margit és Katalin kőkoporsója látható a Sveti Dujmo bejárata felett. Nyilván ott is érdekes feliratok találhatók...

teemur · http://teemur.blog.hu 2009.10.19. 11:02:16

Azért nem lehet megnyitni, mert az automatikusan linkelő blogmotor hozzácsapta a záró zárójelet az URL-hoz :-)

Még egyszer:
users.atw.hu/jobbtur/cimerek/kep10.4.jpg
vagy
jobbtur.atw.hu/cimerek/kep10.4.jpg

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2009.10.19. 19:07:25

@teemur: Ezen a címeren ugye a korona kényszeres olajfaágra cserélése a gyalázatos. Egyébként a legalsó négy címer (Szlavónia és Kunország között) minek a címere?

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.10.19. 20:01:12

Ja megvan a másik kettő is: a piros-fehér Lodoméria, a madár (csóka) alatta három koronával Galícia címere.

hu.wikibooks.org/wiki/Lodom%C3%A9ria_c%C3%ADmere

hu.wikibooks.org/wiki/Gal%C3%ADcia_c%C3%ADmere

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.10.19. 22:35:39

off
hallottátok, hogy a facebook már latinul is van?

sapuh 2009.10.20. 00:41:26

@G.d.Magister: azok egyszerűen Ausztria színei.

Itt például Kasztília is szerepel rajta:

de.wikipedia.org/wiki/Datei:Wappen_r%C3%B6m.kaiser.JPG

A Habsburgokhoz inkább a fekete-arany társítható (mint német-római császári színek), innen jön a magyar svarcgelb kifejezés.

Itt meg a korai családi címer:

en.wikipedia.org/wiki/File:Armoiries_Habsbourg.svg

Tamararara · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.11.04. 16:09:36

Érdekes, tartalmas cikk. Kíváncsi vagyok, hogy mi a megfejtés a rózsákra!

MSC/Halihó14 2010.03.12. 19:30:20

"FRISSÍTÉS: A zavaró azonban az, hogy a horvát nemesi címerek tele vannak ezzel három rózsával. Vagy mindenki egyszerűsít, vagy inkább valami más megoldásnak kell itten lenni. Várom a megoldásokat!"
Nem tudom, de viszont hadd említsem meg, hogy azok a falucímerek vannak teli rózsákkal, amelyeket kisfalukból tették össze. Vagyis, ha valamilyen egyesíttet dolog xy számú országból egyesítették annyi rózsát szoktak ráfesteni. De mely országokat akarja jelképezni ez? Nem tudom

zafi121 · http://zafr121.hu/inda 2010.10.23. 14:48:44

Nem találom nagy anyai apja:Klempa pál nemesi cimerét

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.10.25. 00:13:57

@zafi121: ööö... mármint Maronich nagyanyai apjáénak? (anyai nagyapjáénak?)
süti beállítások módosítása